Παπαϊωάννου: H νέα κατάσταση επηρεάζει ποικιλοτρόπως τους παίκτες

Στη Mikriliga.com μίλησε ο προπονητής φυσικής κατάστασης του ΑΣ Σαντορίνης 2020, Χρήστος Παπαϊωάννου, για όλα όσα συμβαίνουν με την καραντίνα. 

Φυσικά, δε παρέλειψε μέσα από την εμπειρία του να συμβουλεύσει τους παίκτες κα να αναφερθεί στην εξέλιξη της χρονιάς αυτής όσον αφορά την καραντίνα.

-Πόσο θεωρείς θα επηρεάσει η νέα καραντίνα τους παίκτες, πάνω που έβρισκαν ρυθμούς;

“Θα ήθελα καταρχάς να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια για τον θάνατο του ποδοσφαιριστή Παύλου Δήμου, ο οποίος μας συγκλόνισε όλους.

Κάθε αθλητής και ιδιαίτερα σε υψηλό και πολύ υψηλό επίπεδο είναι υποχρεωμένος και κατά τη διάρκεια αλλά πολύ περισσότερο στο τέλος της καριέρας του να κάνει συστηματικά τσεκ απ για την υγεία του και πιο συγκεκριμένα εξετάσεις για την καρδιά του.

Τώρα όσον αφορά την ερώτηση, η νέα κατάσταση επηρεάζει ποικιλοτρόπως τους παίκτες.. τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Οπότε χωρίς να υπάρχει ορίζοντας στην επανεκκίνηση του πρωταθλήματος δεν υπάρχει και συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημά σας.

Το μόνο σίγουρο είναι πως όλες οι ομάδες θα έχουν προβλήματα από την όλη κατάσταση. Συγκεκριμένα πιθανολογώ πως όλοι οι αθλητές δεν θα ακολουθήσουν κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα τους δοθεί με αποτέλεσμα να επηρεαστούν περισσότερο οι δείκτες φυσικής κατάστασης..

Άρα αναμένουμε μείωση στη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου στην ευλυγισία στο γαλακτικό κατώφλι και αύξηση στη λιπώδη μάζα…”

-Τι τους συμβουλεύεις να κάνουν στην καραντίνα, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι όταν έρθει η ώρα να επιστρέψουν;

“Με την τεχνολογία που υπάρχει πλέον είναι σχετικά εύκολη η παρακολούθηση των προπονήσεων από απόσταση. Θα τους συμβούλευα λοιπόν πρώτο και κύριο να προσέχουν πάρα πολύ τη διατροφή τους. να ελέγχουν το βάρος τους συχνά και να ακολουθούν το πρόγραμμα που τους έχει δώσει ο προπονητής φυσικής κατάστασης.

Να κάνουν τις αποστάσεις που πρέπει αλλά με το ρυθμό που πρέπει! Επίσης να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στη περαιτέρω ενδυνάμωση όλων των μυϊκών ομάδων και στη συναρμογή.

Θα πρέπει να τονίσουμε όμως πως η προπόνηση στο σπίτι δεν αντικαθιστά τη προπόνηση στο γήπεδο με τη μπάλα αλλά είναι σημαντική ούτως ώστε με την επιστροφή στα γήπεδα οι παράμετροι φυσικής κατάστασης να μην είναι απαγορευτικοί για αγώνα. Εδώ χρειάζεται η συμμετοχή όλων… των μετρήσεων από τα εργομετρικά τεστ τη γνώση των προπονητών φυσικής κατάστασης και τη διάθεση των ποδοσφαιριστών για να βελτιωθούν!

Είναι πολύ σημαντικό οι αθλητές μας να ξέρουν κάθε τι που κάνουν, για ποιο λόγο το κάνουν και τι θα κερδίσουν από αυτό! Έτσι γνωρίζοντας βασικές αρχές φυσικής κατάστασης είναι πολύ πιο εύκολο για αυτούς να διαχειριστούν κάθε προπονητική μονάδα που θα τους δοθεί. Για μένα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι και προσπαθώ πάντα εκτός από αθλητές να τους βλέπω και σαν “φοιτητές”!”

-Πες μου δύο λόγια για τη χρονιά, έτσι όπως εξελίσσεται…

“Όπως σας είπα και το καλοκαίρι είναι για όλους τους τομείς η χρονιά του βλέποντας και κάνοντας… Αν μου επιτρέπετε μια πρόβλεψη, βλέπω κοντά στα Χριστούγεννα να γυρίζουμε σε ρυθμούς ομαδικών προπονήσεων και κάποια στιγμή πάλι να πάμε σε μίνι lockown… Εκεί θα χρειαστεί η μέριμνα όλων των αρμοδίων φορέων να μη σταματήσει το πρωτάθλημα γιατί θα είναι καταστροφικό για όλους.”

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss