Πρώτη επαφή με τα Windows 10X, το λειτουργικό σύστημα της Microsoft για φορητές συσκευές

Η αρχική έκδοση των Windows 10X έχει αρκετές ομοιότητες με το Chrome OS με τη διαφορά όμως ότι υποστηρίζει Microsoft Store εφαρμογές.

Η Microsoft σχεδιάζει να κυκλοφορήσει αρχικά τα Windows 10 για συσκευές με μία οθόνη και έπειτα για συσκευές με δύο οθόνες. Πρόκειται για τη νέα έκδοση Windows 10 η οποία είναι σχεδιασμένη για συσκευές όπως το Surface Neo και θα υποστηρίζει τις περισσότερες εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί για Windows desktop και laptop υπολογιστών.

Χάρη στις τελευταίες διαρροές, η ιστοσελίδα Thurrot κατάφερε να πάρει στα χέρια της μία αρχική έκδοση των Windows 10X, την οποία όμως τη δοκίμασε μέσω του Hyper-V (εφαρμογή που επιτρέπει τη δημιουργία εικονικών μηχανών σε συστήματα x86-64 με Windows). Αν και η virtual έκδοση των Windows 10X ήταν αργή, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, έκαναν κάποιες δοκιμές αλλά και περιηγήθηκαν στο νέο απλοποιημένο περιβάλλον.

Τα πράγματα ήταν διαφορετικά σχεδόν από την αρχή, αφού η εγκατάσταση των Windows 10X αν και περιλαμβάνει τα ίδια βασικά βήματα, φαίνονται πιο απλοποιημένα με το περιβάλλον να δείχνει και αυτό πιο καθαρό. Όπως θα περίμενε κανείς, για να χρησιμοποιήσει ο χρήστης τη συσκευή, θα πρέπει να κάνει είσοδο με τον Microsoft λογαριασμό του.

Το περιβάλλον εργασίας είναι επίσης πιο απλό. Η γραμμή εργασιών (taskbar) εμφανίζει τα εικονίδια στο κέντρο από προεπιλογή ενώ η επιφάνεια εργασίας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση αρχείων, όπως γίνεται στα Windows 10. Το μενού Έναρξης σχεδόν γεμίζει όλη την οθόνη του χρήστη με ένα περιβάλλον που θυμίζει έντονα το Chrome OS. Μέσα από την έναρξη ο χρήστης θα βρει εφαρμογές, ιστοσελίδες αλλά και ένα ιστορικό χρήσης.

Όλες οι εφαρμογές τρέχουν σε πλήρη οθόνη στα Windows 10X, ακόμη και αυτές που συνήθως ο χρήστης θα προτιμούσε να έχει σε μικρότερο παράθυρο, όπως για παράδειγμα η Αριθμομηχανή.  Όσον αφορά την Εξερεύνηση Αρχείων (File Explorer), τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά σε σύγκριση με τις παραδοσιακές εκδόσεις Windows 10. Λειτουργεί μόνο μέσω του OneDrive, διαθέτει μικρό αριθμό διαθέσιμων τοποθεσιών όπως Ληφθέντα αρχεία (Downloads), Έγγραφα (Documents) και Φωτογραφίες (Pictures) και σε εμφάνιση δείχνει αρκετά απλοποιημένος.

Ο Edge από την άλλη, ο browser της Microsoft που τελευταία κερδίζει έδαφος, φαίνεται να έχει τις περισσότερες λειτουργίες που θα ήθελε ο χρήστης, όπως Πρόσθετα (Extensions) αλλά και δυνατότητα εγκατάστασης PWA εφαρμογών (Progressive Web Apps). Στο ίδιο μήκος κύματος και το Microsoft Store, το οποίο δείχνει να υποστηρίζει τις περισσότερες δυνατότητες του Store που υπάρχει στις εκδόσεις των Windows 10.

Σημαντικό το γεγονός ότι τα Windows 10X θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Alt+Tab για εναλλαγή μεταξύ των εφαρμογών ενώ η ίδια λειτουργία θα είναι διαθέσιμη και μέσω του πλήκτρου θα υπάρχει στη γραμμή εργασιών. Και αν αναρωτιέται κάποιος πώς φαίνεται το Κέντρο Ειδοποιήσεων (Action Center), το περιβάλλον του μοιάζει πάρα πολύ με το αντίστοιχο του Chrome OS.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss