Πρώτη ζωντανή μετάδοση από τον Άρη – μια σπάνια, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, ματιά στο διάστημα

Αλλά το απόγευμα της Παρασκευής, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) προσέφερε το πιο κοντινό: την πρώτη “ζωντανή ροή” του Άρη στο YouTube, η οποία δημοσίευε εικόνες του πλανήτη κάθε 50 δευτερόλεπτα, καθώς μεταδιδόντουσαν απευθείας από την κάμερα που ήταν τοποθετημένη στο διαστημικό σκάφος Mars Express Orbiter του οργανισμού. To livestream είχε διάρκεια περίπου μία ώρα.

«Κανονικά, βλέπουμε εικόνες από τον Άρη και ξέρουμε ότι έχουν γίνει λήψη μέρες πριν. Είμαι ενθουσιασμένος που θα δω τον Άρη όπως είναι τώρα – όσο πιο κοντά στο αρειανό “τώρα” μπορούμε να φτάσουμε!» δήλωσε ο James Godfrey, ο υπεύθυνος λειτουργίας του διαστημικού σκάφους στο κέντρο ελέγχου της αποστολής του ESA.

Σε διαστήματα των 50 δευτερολέπτων, η κάμερα διέσχισε τον Άρη, δείχνοντας μια πλευρά του πλανήτη να μπαίνει στη νύχτα, καθώς και κάποια σύννεφα που ξεπροβάλλουν στη γωνία. Το livestream γιορτάζει την 20ή επέτειο της αποστολής Mars Express, η οποία ξεκίνησε το 2003 με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του πλανήτη, καθώς και την αναζήτηση ιχνών νερού.

Υπάρχουν μόνο λίγα παραδείγματα “ζωντανού” περιεχομένου από το διάστημα, συμπεριλαμβανομένων των περίφημων αποστολών Apollo που δείχνουν αστροναύτες να περπατούν στην επιφάνεια του φεγγαριού, καθώς και των αποστολών DART και LCROSS, όπου η NASA έριξε σκόπιμα διαστημόπλοια σε αστεροειδείς και στο φεγγάρι, αντίστοιχα, ανέφερε η ESA σε δελτίο τύπου.

«Αυτές οι αποστολές ήταν όλες αρκετά κοντά στο σπίτι μας και άλλες πιο μακρινές έστειλαν ίσως μια ή δύο εικόνες σε σχεδόν πραγματικό χρόνο», δήλωσε η ESA. «Όταν πρόκειται για ένα μεγάλης διάρκειας livestream από το βαθύ διάστημα, τότε αυτό είναι το πρώτο».

Οι περισσότερες παρατηρήσεις και τα δεδομένα που συλλέγονται από διαστημόπλοια μεταδίδονται στη Γη μερικές ώρες ή και ημέρες αργότερα – κάτι που γενικά δεν αποτελεί πρόβλημα για τους επιστήμονες.

Στην πραγματικότητα, αν και η ταχύτητα του φωτός μπορεί να δυσχεράνει τις ζωντανές μεταδόσεις, σε άλλες περιπτώσεις, έχει αποβεί ευλογία για τις επιστημονικές ανακαλύψεις.

Παράδειγμα αποτελεί η αποστολή Euclid. Το τηλεσκόπιο θα καταγράψει φως που ταξιδεύει εδώ και 10 δισεκατομμύρια χρόνια, επιτρέποντας στους επιστήμονες να δουν 10 δισεκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν, δήλωσε η ESA.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss