Πυρετός στα παιδιά: Οδηγίες από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία

H Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία εξέδωσε οδηγίες στους γονείς, τα παιδιά των οποίων έχουν πυρετό, καθώς στα φαρμακεία υπάρχει έλλειψη αντιπυρετικών.

«Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ο υψηλός πυρετός (40ο C) το μόνο που προκαλεί στο παιδί είναι ότι ο άρρωστος έχει πιο πολλές αναπνοές, πιο πολλές σφίξεις και δεν νιώθει καλά. Καμία άλλη βλαβερή επίπτωση δεν προκαλεί ο πυρετός. Μη φοβάστε τον υψηλό πυρετό. Ο υψηλός πυρετός είναι σύμμαχος μας και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών. Ρίχνουμε το πυρετό μόνο για να νιώσει πιο άνετα ο άρρωστος», αναφέρει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Για την πτώση του πυρετού χρησιμοποιούμε αφ΄ενός απλά φυσικά μέτρα και αφ΄ετέρου αντιπυρετικά φάρμακα, σημειώνει.

Τα φυσικά μέτρα

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία παρουσίασε τα εξής φυσικά μέτρα αντιμετώπισης του πυρετού:

  1. Δεν σκεπάζουμε το παιδί με κουβέρτες και παπλώματα παρά μόνο όταν έχει ρίγος. Διαφορετικά δεν το σκεπάζουμε, για να φύγει η θερμότητα του σώματος προς το περιβάλλον.
  2. Δεν φοράμε πολλά ρούχα στο παιδί. Το ντύνουμε όσο γίνεται με ελαφρά ρούχα και όχι πολλές στρώσεις που δρουν ως μονωτικό, και εμποδίζουν την πτώση του πυρετού. Εάν δεν έχει κρύο το αφήνουμε τελείως γυμνό η με ένα φανελάκι.
  3. Κάνουμε ένα μπάνιο στη μπανιέρα αφήνοντας το παιδί στο νερό για 10-20 λεπτά και καλό θα είναι όταν το νερό ζεσταίνεται να το φρεσκάρουμε. Το ντους δεν ρίχνει το πυρετό, διότι το νερό περνά στιγμιαία από το σώμα του παιδιού και δεν γίνεται ανταλλαγή της θερμότητας ανάμεσα στο σώμα και το νερό. Αν εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα ο πυρετός από 40ο C ελαττώνεται κατά 1-2 °C και το παιδί νιώθει καλύτερα και δεν χρειάζεται να δοθεί αντιπυρετικό φάρμακο

Τι να κάνετε στην περίπτωησ που χρειαστούν φάρμακα;

Σε περίπτωση που χρειασθεί να δοθούν αντιπυρετικά φάρμακα, υπάρχουν στην καθημερινή πράξη σε σιρόπι, οι παρακεταμόλες και τα παράγωγα της ιβουπροφαίνης. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αναβράζοντα δισκία που υπάρχουν σε αφθονία, σύμφωνα με την  Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Για παιδιά άνω των 12 ετών χρησιμοποιούμε αναβράζοντα δισκία ανά 5-6 ώρες. Τα παιιδιά ηλικίας 6-12 ετών μπορούν να πάρουν μισό αναβράζον δισκίο ανά 6ωρο. Για τα παιδιά 3-6 ετών συμβουλευτείτε το παιδίατρο σας. Μπορείτε να διαλύσετε 1/2 δισκίο σε 80 ml νερού και να δώσετε στο παιδί 40 ml ανά 6ωρο. «Με αυτούς τους απλούς τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πυρετό, αρκεί να συνειδητοποιήσετε ότι ο πυρετός δεν είναι επικίνδυνος όσο ψηλά και αν ανεβαίνει» καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

The post Πυρετός στα παιδιά: Οδηγίες από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία appeared first on Νέοι Γονείς.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss