Πως να κάνετε μια διατροφική βόμβα

Πολλές φορές στο ερώτημα τι σαλάτα να φάω προσπαθούμε να δώσουμε ένα γενικό πλαίσιο περιγράφοντας ποιοτικά και ποσοτικά τι μπορεί να περιλαμβάνει η σαλάτα. Τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζουμε μία δυσθυμία ή ακόμα και μία άρνηση για κάτι που είναι πέρα από τα συνηθισμένα.

Οι πιο πολλοί εμμένουν για λόγους ευκολίας, σε “κλασικές” σαλάτες. Η ντομάτα σε όλες τις εποχές έχει την τιμητική της ενώ εποχιακά το μαρούλι και το λάχανο κάνουν την εμφάνισή τους.

Πιθανότατα η περιορισμένη ποικιλία από επιλογές, είναι και η αιτία που αρκετοί τείνουν να καταναλώνουν και μικρή ποσότητα σαλάτας. Προσπαθώντας εμπλουτίζουμε το πιάτο αλλά και να ενισχύσουμε το περιεχόμενο σε θρεπτικά συστατικά, προτείνουμε να υπάρχουν τουλάχιστον 4 με 5 διαφορετικά είδη λαχανικών σε κάθε μερίδα. Έτσι μέσα από την πολυχρωμία και τον αριθμό των λαχανικών πετυχαίνουμε σε ένα βαθμό μία ποιοτική και ποσοτική επάρκεια.

Βέβαια προσπαθώντας να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το θρεπτικό περιεχόμενο πολλές φορές προτείνουμε να προστεθούν φρούτα οι ξηροί καρποί ή άλλα τρόφιμα μεγιστοποιώντας το θρεπτικό περιεχόμενο.

Όταν όμως μετατρέπουμε ένα απλό πιάτο σε υπερπαραγωγή, τότε εύκολα μπορούμε να φτάσουμε και στη υπερβολή. Να 3 απλά συνηθισμένα συστατικά που μπορούν εύκολα να μετατρέψουν ένα διαιτητικό πιάτο σε μια θερμιδική βόμβα

Παξιμάδι

Το απλό ταπεινό παξιμαδάκι πολλές φορές δεν είναι αυτό που δείχνει. Είτε γιατί η ποσότητα μέσα στο πιάτο είναι μεγαλύτερη από αυτή που πρέπει είτε γιατί και αυτό σαν συστατικό κρύβει αρκετές θερμίδες. Στο εμπόριο βρίσκουμε παξιμάδια με σημαντική ενεργειακή απόκλιση μεταξύ τους. Από τις 260 περίπου θερμίδες έως τις 490 (ανά 100 γραμμ) είναι αρκετή η διαφορά. Αν μάλιστα κάποιος προσέξει πιο πολύ την διατροφική ετικέτα, μπορεί να ανακαλύψει και αρκετή ζάχαρη κρυμμένη μέσα.

Τυρί

Υπάρχει και το τυρί που και αυτό έχει αρκετά λιπαρά. Τα ελάχιστα λιπαρά από το cottage (98,5) ή το κατίκι (160) εύκολα πολλαπλασιάζονται στη φέτα (380) ή την μυζήθρα (400) ή την γραβιέρα (411) (θερμίδες ανά 100 γραμμάρια). Και φυσικά είναι πολύ εύκολο κάποιος να ξεφύγει στη μερίδα, οπότε μην βιαστείτε να πείτε “μα εγώ δεν τρώω 100 γραμμ” γιατί άλλα ζυγίζουν τα μάτια σας και άλλα η ζυγαριά σας.

Τόννος

Ένα ακόμα μικρό αλλά και διδακτικό παράδειγμα είναι και αυτός ο φαινομενικά αθώος τόννος. Που μπορεί να αποτελέσει ένα πρόβλημα. Ανάλογα με το περιεχόμενο της κονσέρβας μπορεί να είναι από 120 θερμίδες / 100 γραμμ έως και 410/100 γραμμ. Και το πρόβλημα κρύβεται στο περιεχόμενο (ή όχι) λιπαρό συστατικό της κονσέρβας.

Βέβαια αρκετές φορές οι προσθήκες είναι περισσότερες. Λίγοι περισσότεροι ξηροί καρποί, κάποιο συστατικό για να βελτιώσει τη υφή και να δώσει μεγαλύτερη οξύτητα (αλήθεια έχετε δει τι θερμίδες που έχει το μπαλσάμικο ξύδι ή και πόση ζάχαρη υπάρχει σε αυτό;), και το μοιραίο δεν αργεί να συμβεί,

Και τα υπόλοιπα

Φυσικά πολλές φορές θα πρέπει να προσέξουμε και την παρουσία του ψωμιού. (και το παξιμάδι ψωμί είναι). Τα γνωστά μακροβούτια στο λάδι της σαλάτας μπορεί να είναι και καταστροφικά. Για αυτό θα πρέπει να προσέξουμε και την ποσότητα του λαδιού που υπάρχει μέσα στη σαλάτα. Που ναι μεν είναι το γνωστό για τις ιδιότητές του ελαιόλαδο αλλά έχει και αυτό τις θερμίδες του.

Γενικά τα πράγματα δείχνουν να ξεφεύγουν από το σωστό πλαίσιο όταν δεν έχουμε διαβάσει τη διατροφική ετικέτα των τροφίμων ή δεν έχουμε εκτιμήσει (αθροιστικά) το περιεχόμενο της σαλάτα μας. Είναι πρόβλημα αυτό; Ναι όταν κάνουμε κατάχρηση της ποσότητας όχι όταν το μέγεθός της είναι στα κανονικά πλαίσια.

Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο να φάτε σαλάτα από το να την παραλείψετε. Και φυσικά θα πρέπει να προσέξουμε το αυτονόητο. Μασάμε καλά κάθε μπουκιά και δεν καταπίνουμε το φαγητό μας αμάσητο. Το ίδιο ισχύει και για τη σαλάτα.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss