Πώς θα ενισχύσουμε τον επιδερμικό μας φραγμό; | Vita.gr

Προκειμένου να έχουμε μια ρουτίνα περιποίησης που μας χαρίζει υγιές και λαμπερό δέρμα, πρέπει να καταλάβουμε τον τρόπο που λειτουργεί το δέρμα μας. Σκεφτείτε λοιπόν την επιδερμίδα σαν έναν τοίχο από τούβλα, όπου τα «τούβλα» είναι η κεράτινη στιβάδα που αποτελείται από τα παλιά νεκρά κύτταρα και ο «αρμός» που τα συνδέει μεταξύ τους είναι τα λιπίδια.

Τα λιπίδια επιτελούν τρεις βασικές λειτουργίες: συγκρατούν την υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας, εμποδίζουν τη διαρροή ενυδατικών συστατικών και προστατεύουν ενάντια στα αλλεργιογόνα και τους ρύπους που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα. Επομένως, όσο πιο πολλά και υγιή λιπίδια εντοπίζονται στον επιδερμικό μας φραγμό τόσο πιο λαμπερό, ελαστικό, ανθεκτικό, και απαλό είναι το δέρμα μας.

Ο επιδερμικός φραγμός ουσιαστικά προστατεύει το δέρμα από ερεθισμούς και συγκρατεί την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά. Όταν όμως η συνεκτικότητά του κλονίζεται, τότε οι ερεθιστικοί παράγοντες του περιβάλλοντος εισέρχονται στο δέρμα, με αποτέλεσμα αυτό να ξεσπά και να αντιδρά με κοκκινίλες, κνησμό και ξηρότητα. Βέβαια, όσο μεγαλώνουμε η συνοχή του επιδερμικού μας φραγμού αποδυναμώνεται, γι’ αυτό και πολλές γυναίκες μετά τα 40 παρατηρούν ότι η επιδερμίδα τους γίνεται πιο ξηρή.

Πώς θα ενισχύσουμε τον επιδερμικό μας φραγμό;

 

Μερικές μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στην περιποίησή μας είναι αρκετές για να ενισχύσουν τον επιδερμικό μας φραγμό και να μας χαρίσουν υγιές δέρμα.

*Δεν ξεχνάμε την αντηλιακή προστασία

Όλοι ξέρουμε ότι το αντηλιακό είναι απαραίτητο το καλοκαίρι, λίγοι όμως συνεχίζουμε να το φοράμε όλον τον χρόνο. Μόλις ο ήλιος κρυφτεί πολλοί θεωρούν ότι πλέον η αντηλιακή κρέμα είναι αχρείαστη, πράγμα το οποίο δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Ακόμη κι αν η ζημιά που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι άμεσα ορατή, συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε δυσχρωμίες και πανάδες. Επομένως, φροντίζουμε να φοράμε την αντηλιακή μας κρέμα κάθε πρωί, ακόμη κι αν έξω έχει συννεφιά.

*Αποφεύγουμε τα «σκληρά» καθαριστικά

Ακόμη κι αν έχουμε λιπαρή επιδερμίδα δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε «σκληρά», αφρώδη καθαριστικά ή σαπούνια, καθώς διαταράσσουν τον επιδερμικό μας φραγμό, απομακρύνοντας τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας και αφήνοντάς την ξηρή. Φροντίζουμε, λοιπόν, να χρησιμοποιούμε ένα απαλό καθαριστικό που σέβεται το pH της επιδερμίδας.

*Ενυδατώνουμε επαρκώς την επιδερμίδα μας

Η επαρκής ενυδάτωση είναι βασική προϋπόθεση για την αναδόμηση της επιδερμίδας μας. Έτσι, ειδικά στην περίπτωση που έχει διαταραχθεί ο επιδερμικός μας φραγμός, φροντίζουμε να προσφέρουμε στο δέρμα μας όλη την ενυδάτωση που χρειάζεται, χρησιμοποιώντας μια ενυδατική ή αναπλαστική κρέμα χωρίς ερεθιστικούς παράγοντες (χωρίς parabens, άρωμα, και ορυκτέλαιο).

*Δεν υπερβάλλουμε με την απολέπιση

Η απολέπιση με κάποιο scrub που έχει κόκκους δεν πρέπει να γίνεται πάνω από 3-4 φορές την εβδομάδα, ό,τι τύπο επιδερμίδας κι αν έχουμε. Αν είναι ξηρή, τότε 1 φορά την εβδομάδα είναι αρκετή, ενώ αν είναι ευαίσθητη, καλύτερα να το αποφύγουμε τελείως.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss