Πώς θα μεταμορφωθείς από αθλούμενος σε αθλητής μέσα σε 20 λεπτά | Sportdog Team

Κάποιοι χρειάζονται 20 λεπτά μόνο για ζέσταμα. Εσύ, πάρε αυτή την ώρα για να αποκτήσεις όση δύναμη και όγκο χρειάζεται το μυϊκό σου σύστημα για να πετύχει καλύτερες επιδόσεις.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, ρίχνει περισσότερο φως στα ενδότερα της διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης (HIIT). Όπως μαρτυρά και το όνομα, η HIIT είναι μια σύντομη αλλά πολύ έντονη μορφή προπόνησης αντοχής, η οποία πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του ’70 ως παραλλαγή της μεθόδου Tabata (την εφηύρε και την εφάρμοσε σε αθλητές Ολυμπιακής κλάσης ένας κορυφαίος επιστήμονας της φυσιολογίας της άσκησης, ο Izumi Tabata).

Στην έρευνα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών συμμετείχαν απλοί αθλούμενοι αλλά και ελίτ αθλητές, τους οποίους οι επιστήμονες υπέβαλαν σε ποδηλατικούς γύρους των 30 δευτερολέπτων με τέσσερα λεπτά ξεκούρασης ανάμεσα σε κάθε γύρο. Την επόμενη μέρα εξετάστηκε ο μυϊκός ιστός των συμμετεχόντων και ανακαλύφθηκε ότι είχε αλλάξει δραστικά ο χειρισμός του ασβεστίου μέσα στις μυϊκές ίνες, προκαλώντας ώθηση στην παραγωγή μιτοχονδρίων (τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας των κυττάρων – αν σου θυμίζει κάτι από την βιολογία της δευτέρας λυκείου).

Το σπουδαιότερο; Οι απλοί αθλούμενοι, που συνέχισαν μια ποικιλία προγραμμάτων διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης τις επόμενες εβδομάδες, έδειξαν σημαντική βελτίωση στη νευρομυϊκή συναρμογή, αύξηση μυϊκής μάζας, στοχευμένη λιποδιάλυση από σημεία όπου οι γυμνασμένοι μύες καλύπτονται από λίπος (κοιλιακοί, για παράδειγμα) και υψηλότερα ποσοστά μυϊκής ευκρίνειας (γράμμωση).

Στο τέλος, οι συγγραφείς της μελέτης ξεκαθαρίζουν ότι η μελέτη τους δεν έχει σκοπό να αναδείξει την διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης ως καλύτερο τρόπο εκγύμνασης σε σχέση με τον παραδοσιακό (άλλωστε δεν συστήνεται επ’ ουδενί σε άτομα με προβλήματα παχυσαρκίας, κυκλοφορικού, άσθματος ή καρδιάς). Ωστόσο τονίζουν πως δύο ή τρεις φορές τη βδομάδα, η προπόνηση HIIT μπορεί να μετατρέψει γρηγορότερα έναν απλό, αλλά συστηματικό αθλούμενο σε κανονικό αθλητή.

Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξεις ρυθμό και επίπεδο;

ΠΗΓΗ: gr.askmen.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, newpost.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss