Σάλτσα ντομάτας: παχαίνει τελικά;

Πολλές φορές όταν πεινάμε, θέλουμε να φτιάξουμε ένα γρήγορο και γευστικό γεύμα το οποίο θα μας κρατήσει όλη την υπόλοιπη μέρα. Τι είναι πιο εύκολο από τα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας;

Τι περιέχει όμως η σάλτσα ντομάτας; Πόσες θερμίδες θα πάρω; Παχαίνει τελικά;

Γενικά, η θερμιδική αξία της σάλτσας ντομάτας μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την ποσότητα που θα καταναλώσουμε και από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή της.

Ξεκινώντας από μία κλασσική και απλή συνταγή για σάλτσα ντομάτας.

Τα βασικά υλικά για περίπου 500 γραμμάρια σάλτσας  ντομάτας είναι: 500 γραμμάρια ντομάτα φρέσκια, 50 γραμμάρια πελτές ντομάτας, 15 γραμμάρια ελαιόλαδο, 200 γραμμάρια κρεμμύδια, 15 γραμμάρια σκόρδο και λίγη ζάχαρη στην περίπτωση που οι ντομάτες είναι πολύ όξινες.

Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας περιστασιακά. Δυναμώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε το σκόρδο, τον πελτέ και αφήνουμε στη φωτιά για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε τις ντομάτες, ελέγχουμε την οξύτητα και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγη ζάχαρη. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς, αλατίζουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες για περίπου 1 ώρα. Με το κατάλληλο σκεύος αλέθουμε την σάλτσα για να ομογενοποιηθεί και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο από 7 εως 10 μέρες, για όσες μελλοντικές παρασκευές επιθυμούμε.

Οι συνολικές θερμίδες για τα 500 γραμμάρια σάλτσας ντομάτας ύστερα από τον υπολογισμό καθενός από τα υλικά ξεχωριστά είναι περίπου 374. Επομένως, σε μία μερίδα μακαρόνια, προσθέτοντας από πάνω περίπου 3 κουταλιές της σούπας κόκκινη σάλτσα είναι 35 – 40 kcal. Ανάλογα τώρα με την ποσότητα που επιθυμεί ο καθένας, οι θερμίδες είτε θα μειωθούν στην περίπτωση που κάποιος προτιμάει πιο σκέτα μακαρόνια, είτε θα αυξηθούν για τους fans της σάλτσας στα φαγητά. Παράλληλα, οι θερμίδες θα μεταβληθούν αν κάποιος επιθυμεί να προσθέσει στην σάλτσα του επιπλέον υλικά όπως αλλαντικά ή κρέας.

Βέβαια, ας μην εστιάσουμε στις θερμίδες αλλά στην θρεπτική αξία του τροφίμου. Πολλοί πιστεύουν πως οποιαδήποτε σάλτσα δεν έχει θέση σε μία υγειινή διατροφή. Πράγματι, αν φτιάξω μία σάλτσα ντομάτας και αντί για 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, προσθέσω μισό φλιτζάνι, τότε σίγουρα μία τέτοια σάλτσα δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να βρίσκεται σε μία διατροφή. Όμως, αν χρησιμοποιήσω την φρέσκια ντομάτα, τα λαχανικά και δεν κάνω υπερβολές στο ελαιόλαδο τότε δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αποφυγώ να φάω αυτή την σάλτσα.

Κάθε άτομο λοιπόν θα πρέπει να εστιάζει στην παρασκευή της σάλτσας και να μην σκέφτεται ότι «Οι σάλτσες παχαίνουν, άρα πρέπει να τις αποφύγω αν θέλω να αδυνατίσω!». Ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιώ για να την μαγειρέψω και φυσικά τρώγοντας μία εύλογη ποσότητα χωρίς υπερβολές, είναι ασφαλές να πούμε ότι δεν υπάρχει φόβος να παχύνουμε από την σάλτσα ντομάτας.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss