Τα 20 χρόνια του γιόρτασε το VideoLAN

Η πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου σηματοδότησε τη συμπλήρωση δύο δεκαετιών από την ελεύθερη διάθεση του VideoLAN στην κοινότητα.

Το πρόγραμμα VideoLAN και η ομώνυμη ΜΚΟ έχουν τη χαρά να γιορτάζουν την 20η επέτειο από τη διάθεση του project μέσω ανοιχτού κώδικα.

Το VideoLAN αρχικά ξεκίνησε από το φοιτητικό σύλλογο Via Centrale Réseaux, ως συνέχεια του επιτυχημένου προγράμματος Network 2000.

Όμως, η πραγματική διάθεση του προγράμματος σε ολόκληρο τον κόσμο συνέβη την 1η Φεβρουαρίου του 2001, όταν ο διευθυντής του École Centrale του Παρισιού (πλέον CentraleSupélec), κος Γκουρίς, επέτρεψε τη διάθεση ολόκληρου του προγράμματος VideoLAN με τη μορφή ανοιχτού κώδικα, στο πλαίσιο του GNU GPL.

H κίνηση αυτή αφορούσε το σύνολο του λογισμικού που αναπτύχθηκε από το πρόγραμμα VideoLAN, συμπεριλαμβανομένων των VideoLAN Client, VideoLAN Server, VideoLAN Bridge, VideoLAN Channel Switcher, αλλά και βιβλιοθηκών για την αποκωδικοποίηση DVD, όπως οι libdca, liba52 ή libmpeg2. 

Επρόκειτο για μια ριψοκίνδυνη απόφαση για τη σχολή, και οι μετέχοντες στο πρόγραμμα VideoLAN είναι ιδιαίτερα ευγνώμωνες για εκείνη την πρωτοβουλία.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, το πρόγραμμα μετεξελίχτηκε σε γαλλική ΜΚΟ, συνεχίζοντας να αναπτύσσει μια σειρά λύσεων, στο πλαίσιο του ελεύθερου λογισμικού αξιοποίησης πολυμέσων.

Σήμερα, ο VLC media player χρησιμοποιείται σε σταθερή βάση από εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες, με άνω των 3,5 δισεκατομμυρίων λήψεων του προγράμματος. Πλέον, ο VLC είναι διαθέσιμος για Windows, macOS, Linux, Android (συμπεριλαμβανομένων εκδόσεων ΤV και Auto), iOS (και για την AppleTV), ΟS/2 και BSD.

Όλο αυτό το διάστημα, περίπου 1000 εθελοντές εργάστηκαν ώστε να κάνουν το VLC πραγματικότητα.

Ήδη εργαζόμαστε πάνω στις επόμενες εκδόσεις του VLC, με στόχο να προσφέρουμε καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου, βελτιωμένες επιλογές υποτιτλισμού, χρηστικότερο UI καθώς και άλλες βελτιώσεις που έχουν προταθεί από την κοινότητά μας.

Πέραν του δημοφιλούς VLC media player (όπως ονομάζεται πλέον ο VideoLAN client), η ομάδα ανέπτυξε το x264, τον πλέον δημοφικλή κωδικοποιητή λογισμικού στον κόσμο, λογισμικό streaming όπως το DVDBlast, βιβλιοθήκες DVD και Blu-Ray και, πιο πρόσφατα, τον αποκωδικοποιητή dav1d για αρχεία σε μορφή AV1.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την 20η επέτειο του προγράμματος, σχεδιάζονται διάφορες εκδηλώσεις, στο διαδίκτυο αλλά και από κοντά, οι οποίες θα ανακοινωθούν στην πορεία του 2021. Εξαιτίας της τρέχουσας πανδημίας, οι δια ζώσης εκδηλώσεις θα αναβληθούν για το δεύτερο μισό του χρόνου.

Ως ένα πρώτο βήμα, βρισκόμαστε ήδη σε επικοινωνία με τους περισσότερους βασικούς συμμετέχοντες στο VideoLAN  και το VLC, συμπεριλαμβανομένων προγραμματιστών, συντονιστών εκδηλώσεων, συντακτών αρχείων τεκμηρίωσης καθώς και άλλα μέλη της κοινότητας, προκειμένου να τους αποστείλουμε ένα πολύ ιδιαίτερο και μοναδικό πακέτο.

Εφόσον συγκαταλέγεστε σε αυτές τις ομάδες, σας παρακαλούμε βεβαιωθείτε πως έχουμε τη διεύθυνσή σας!

Παραμείνετε συντονισμένοι για περισσότερα νέα!

Λίγα λόγια για το VideoLAN

Το VideoLAN είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, αποτελούμενη από εθελοντές, η οποία στηρίζει την ανάπτυξη δωρεάν λύσεων ανοιχτού κώδικα, για την αναπαραγωγή πολυμέσων.

Το διασημότερο από τα λογισμικά που έχει διανείμει, το VLC media player, είναι απολύτως δωρεάν και παράλληλα ένα από τα πλέον χρησιμοποιούμενα προγράμματα στον κόσμο. Η εφαρμογή είναι καθαρή από διαφημίσεις, spyware, bloatware και κάθε άλλο τέτοιο στοιχείο, που θα μπορούσε να παραπλανήσει τους χρήστες της.

Σας προσκαλούμε να μας επισκεφτείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση htpps://www.videolan.org

 

  • Like 1

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss