Την απαγόρευση του ChatGPT διέταξε η αρμόδια ρυθμιστική αρχή στην Ιταλία

Διέταξε επίσης την OpenAI να σταματήσει αμέσως τη συλλογή δεδομένων Ιταλών χρηστών μέχρι να τροποποιήσει τις πρακτικές συλλογής δεδομένων της.

Με Δελτίο τύπου της, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων της Ιταλίας (GPDP) υποστηρίζει ότι η εταιρεία OpenAI δεν διαθέτει νόμιμη αιτιολόγηση για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων των χρηστών και πως επίσης δεν διαθέτει κάποιον μηχανισμό που να εμποδίζει τους ανήλικους χρήστες να έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία της, γεγονός που ενδεχομένως «εκθέτει τους ανηλίκους σε απολύτως ακατάλληλες απαντήσεις σε σχέση με τον βαθμό ανάπτυξης και αυτογνωσίας τους».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ιταλική αρχή επιτήρησης και προστασίας των προσωπικών δεδομένων προβαίνει σε τέτοια μέτρα κατά ενός chatbot τεχνητής νοημοσύνης. Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, η ρυθμιστική αρχή απαγόρευσε το chatbot app με την ονομασία Replika.ai. Το συγκεκριμένο app είχε αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα εξαιτίας των περισσότερο προσωπικών-οικείων σχέσεων που είχαν αναπτύξει ορισμένοι χρήστες του με το ενσωματωμένο chatbot. Κάποιοι μάλιστα εξέφρασαν δυσαρέσκεια και λύπη που η εταιρεία αναγκάστηκε να αφαιρέσει από το app τη δυνατότητα «ερωτικού παιχνιδιού».

Επί του παρόντος, το ChatGPT λειτουργεί κανονικά στην Ιταλία καθώς η ιστοσελίδα The Verge εξακολουθούσε να έχει πρόσβαση στην υπηρεσία της OpenAI μέσω VPN.  Η ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι έχει δώσει 20 ημέρες στην OpenAI προκειμένου να κοινοποιήσει τα μέτρα που έχει λάβει ώστε να συμμορφωθεί με την οδηγία. Σε αντίθετη περίπτωση η εταιρία ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόστιμα έως και είκοσι εκατομμυρίων ευρώ (ή 4% του ετήσιου παγκόσμιου τζίρου). Όπως είναι γνωστό, τα δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών προστατεύονται χάρη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία και πιο συγκεκριμένα χάρη στον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss