Τι είναι τα προϊόντα Fair Trade;

Με τον όρο Fair Trade χαρακτηρίζουμε τα προϊόντα και τρόφιμα που ακολουθούν τους κανόνες του Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπορίου και φέρουν την αντίστοιχη πιστοποίηση.

Τι όμως είναι το «Δίκαιο Εμπόριο».

Είναι ένα κίνημα, ένα δίκτυο εμπορίου που αγωνίζεται για την καταπολέμηση της φτώχειας, σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο, μέσω μιας βιώσιμης, δίκαιης, ηθικής και υπεύθυνης προσέγγισης της παραγωγής, αγοράς και κατανάλωσης προϊόντων.

Με απλά λόγια, το Δίκαιο Εμπόριο εξασφαλίζει ότι τα προϊόντα που βρίσκονται στο ντουλάπι σας έχουν παραχθεί κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας των παραγωγών και των εργαζομένων, με καλύτερους μισθούς, χωρίς παιδική εργασία αλλά και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Τα τρόφιμα fair trade έχουν κάποιο επιπρόσθετο όφελος για την υγεία μου;

Ναι. Τα προϊόντα Fair Trade είναι πολύ υψηλής ποιότητας και ασφαλέστερα από τα συμβατικά. Δεν περιέχουν καθόλου Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς ενώ τα περισσότερα έχουν και βιολογική πιστοποίηση.

Εδώ θα βρείτε τρόφιμα με τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία και προσθήκη αρωμάτων/φοινικέλαιου κ.α σε σχέση με τα συμβατικά αντίστοιχα προϊόντα.

Πώς αναγνωρίζω ότι ένα προϊόν είναι Fair Trade;

Θα πρέπει να αναζητήσετε δύο πιστοποιήσεις: Το σήμα WFTO  (World Fair Trade Organization) που μας δείχνει ότι το προϊόν μας είναι 100% fair trade ή/και το σήμα FLO (Fairtrade International) που μας εξασφαλίζει ότι πίσω από το προϊόν μας δεν υπάρχει επιπλέον κερδοσκοπία.

Ωραία όλα αυτά, αλλά τι γίνεται με το κόστος;

Ναι, πολλές φορές το κόστος των προϊόντων Fair Trade ξεπερνά το αντίστοιχο κόστος των βιολογικών προϊόντων. Αυτό δε συμβαίνει λόγω των συστατικών τους αλλά επειδή η τιμή που πληρώνουμε είναι δίκαια. Έτσι εξασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπείς μισθοί, το κόστος μεταφοράς αλλά και το ότι ένα ποσοστό 4% θα μείνει στην τοπική κοινότητα.

Σκεφτείτε πως σε προϊόντα όπως η σοκολάτα, η βανίλια, τα μπισκότα που ούτως ή άλλως η σύσταση για κατανάλωση είναι μικρή, είναι πολύ προτιμότερο να επιλέγουμε συνειδητά υψηλότερης αξίας προϊόντα που μας εξασφαλίζουν καλύτερο επίπεδο θρέψης και μας κάνουν εμμέσως μέρος της υποστήριξης του Δίκαιου Εμπορίου.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss