Τι είναι το πιστοποιητικό ΔΕΗ | Aπό τον Μιχαήλ Κορμπάκη (αδειούχο ηλεκτρολόγο)

Τι είναι το πιστοποιητικό ΔΕΗ:

Το πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου ή υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου, κοινώς  πιστοποιητικό ΔΕΗ είναι το απαραίτητο έγγραφο για τις κατοικίες και τους επαγγελματικούς χώρους, ώστε  να ελέγχονται ως προς την σωστή λειτουργία των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

Ο σκοπός του ελέγχου των εσωτερικών ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων είναι να εντοπιστούν οι επικίνδυνες ηλεκτρικές καταστάσεις και να διορθωθούν έτσι ώστε να εκδοθεί το σχετικό πιστοποιητικό. Θα πρέπει η εσωτερική εγκατάσταση να πληροί την ηλεκτρική ασφάλεια των χρηστών. Ο έλεγχος θα πρέπει να διεξαχθεί από έναν ειδικό και έμπειρο αδειούχο ηλεκτρολόγο στις ηλεκτρολογικές εσωτερικές εγκαταστάσεις με γνώση της νομοθεσίας αλλά και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Δεδομένου του ότι παρά πολλές εγκαταστάσεις σε κατοικίες αλλά και καταστήματα είναι παλιές, θα πρέπει να ελέγχονται όπως ορίζει η νομοθεσία.

Η υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη  εκδίδεται μετά από την επίσκεψη του  αδειούχου  ηλεκτρολόγου που θα καταγράψει και θα μετρήσει με τον πιστοποιημένο εξοπλισμό την υπάρχουσα ηλεκτρολογική εγκατάσταση(πίνακας , καλώδια, πρίζες) και θα πιστοποιήσει την καλή λειτουργία της εγκατάστασης. Από την στιγμή που όλα είναι σύμφωνα με την νομοθεσία ο αδειούχος ηλεκτρολόγος εκδίδει την υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου. Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι υπάρχουν φθορές σε πρίζες, καλώδια, έλλειψη ρελέ διαφυγής, ακατάλληλος πίνακας, ελλιπής γείωση, τότε θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες έτσι ώστε οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις να είναι σύμφωνες με τους κανονισμούς και τότε μόνο μπορεί να εκδοθεί η υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου.

παράρτημα

Ένα τέτοιο πιστοποιητικό θα μας το ζητήσει ο ΔΕΔΔΗΕ στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Όταν κάνουμε μισθώσεις ακίνητων, είτε επαγγελματική μίσθωση, είτε ενοικίαση κατοικίας, θα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ότι για να μπορεί να γίνει η αλλαγή ονόματος στον πάροχο , θα πρέπει να υπάρχει έγκυρο πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου.
  • Ένταξη σε κοινωνικό τιμολόγιο.
  • Αλλαγή σε νυχτερινό τιμολόγιο.
  • Σε οποιαδήποτε τροποποίηση του εν λόγω χώρου.

Η υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου σύμφωνα με την νομοθεσία είναι υποχρεωτική. Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση θα πρέπει να ελέγχεται και να εκδίδονται τα απαραίτητα πιστοποιητικά ανάλογα :

  1. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής ή μετά από ανακαίνιση ή τροποποίηση του χώρου.
  2. Κάθε 14 χρόνια για κατοικίες.
  3. Κάθε 7 χρόνια σε επαγγελματικούς χώρους που δεν έχουν εύφλεκτα υλικά.
  4. Κάθε 2 χρόνια για επαγγελματικούς χώρους που έχουν εύφλεκτα υλικά.
  5. Κάθε 1 χρόνο για χώρους ψυχαγωγίας, επαγγελματικές υπαίθριες εγκαταστάσεις και χώρους όπου συναθροίζεται κοινό.

Τέλος, να επισημάνουμε την σοβαρότητα της υπεύθυνης δήλωσης εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου, προς αποφυγή σοβαρών θανατηφόρων ατυχημάτων για τους χρήστες και τις εγκαταστάσεις τους.

Μιχαήλ Κορμπάκης

Μιχαήλ Κορμπάκης (Αδειούχος ηλεκτρολόγος)

https://www.facebook.com/mikekorbakis/

www.instagram.com

www.kormpakisilektrologos.gr

Ακολουθείστε τον Μιχαήλ Κορμπάκης  και μείνετε ενημερωμένοι για κάθε τι ηλεκτρολογικό. Στείλτε τις απορίες σας ή κλείστε ένα ραντεβού κατ οίκον για αυτοψία του χώρου σας.


Δηλώστε συμμετοχή στο Διαγωνισμό μας και πάρτε μέρος στην Κλήρωση:

Δείτε ακόμη

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε χειροποίητα σκουλαρίκια από ορείχαλκο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε ένα ζευγάρι υπέροχα χειροποίητα σκουλαρίκια από ορείχαλκο!

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss