Τι θέση πήρε για ΛΟΑΤΚΙ, Τζορτζ Φλόιντ και ρατσισμό η εκλεκτή του Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο;

Με σφυροκόπημα έμοιαζαν οι ερωτήσεις που απηύθυναν τα μέλη της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ στην Δικαστή Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, την οποία επέλεξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ως μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου, σε μια ακρόαση που αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο σφοδρών αντεγκλήσεων ανάμεσα στους γερουσιαστές λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ ξεκίνησε τη σειρά των ερωτήσεων προς την υποψήφια για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δηλώνοντας ότι εάν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών αποφασιστεί σε Δικαστήριο και όχι στις κάλπες, θα ήταν μια εξέλιξη που θα αποτελούσε ένα μαχαίρι στην καρδιά της αμερικανικής δημοκρατίας.

Watch Highlights From Second Day Of Barrett's Confirmation Hearing | NBC News NOW

Η Μπάρετ επελέγη από τον Ντόναλντ Τραμπ για να αντικαταστήσει τη φιλελεύθερη δικαστή Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ. Παρόλο που οι Δημοκρατικοί αντιτίθενται σθεναρά στον διορισμό της, οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν πλειοψηφία 53-47 εδρών στη Γερουσία, οπότε η επιβεβαίωση της Μπάρετ μοιάζει σχεδόν βέβαιη.

Στο «καυτό» θέμα των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, η Μπάρετ αρνήθηκε να εκφράσει απόψεις που να δείχνουν διάθεση παραχώρησης ελευθεριών. Η 48χρονη έχει, δε, επικριθεί για το ζήτημα αυτό, καθώς την έχουν εγκαλέσει για ομοφοβικές πεποιθήσεις.

Amy Coney Barrett won't comment on gay marriage ruling

Εκείνο, πάντως, που σχολιάστηκε πολύ από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αφορά στη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, περιστατικό το οποίο προκάλεσε, πριν από λίγο διάστημα, πρωτοφανή κοινωνική αναταραχή στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η Μπάρετ απέδωσε σε προσωπική κόντρα τη δολοφονία του Φλόιντ από τον αστυνομικό. Μάλιστα, επεσήμανε ότι δεν μπορεί να προβεί σε δήλωση για το πρόβλημα του ρατσισμού, καθώς – όπως χαρακτηριστικά είπε – δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα κάνει για το θέμα ως δικαστής.

Kamala Harris grills Amy Coney Barrett on Obamacare

Οι Δημοκρατικοί επικεντρώνουν μέχρι τώρα την κριτική τους στον ενδεχομένως ζωτικό ρόλο της Μπάρετ σε μια υπόθεση που εκκρεμεί έναντι του Ανώτατου Δικαστηρίου στην οποία ο Τραμπ και πολιτείες των οποίων ηγούνται Ρεπουμπλικάνοι επιδιώκουν να ακυρώσουν το νόμο για την υγειονομική περίθαλψη, ο οποίος αποκαλείται συχνά Obamacare.

Μια σημαντική πρόνοια του νόμου αυτού απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρίες να αρνούνται την κάλυψη σε ανθρώπους με προϋπάρχοντα θέματα υγείας. Οι Δημοκρατικοί έχουν καλέσει την Μπάρετ να εξαιρέσει τον εαυτό της από την υπόθεση, επικαλούμενοι σύγκρουση συμφερόντων επειδή ο Τραμπ έχει ζητήσει την κατάργηση του νόμου. Έχουν ζητήσει επίσης να απόσχει από οποιεσδήποτε υποθέσεις έχουν σχέση με τις προεδρικές εκλογές επειδή ο Τραμπ έχει πει ότι το δικαστήριο είναι πιθανό να κληθεί να διευθετήσει θέματα εκλογικών διαφορών.

Η επικύρωση του διορισμού της Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ ενώνει αποφασιστικά τους Ρεπουμπλικάνους

Τα μειούμενα ποσοστά που λαμβάνει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις δημοσκοπήσεις θέτουν σε κίνδυνο τις άλλοτε ασφαλείς έδρες των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ενώ διακρίνονται απειλές μεγαλύτερων απωλειών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι Ρεπουμπλικάνοι στερούνται του απαραίτητου ενθουσιασμού για να υπερασπιστούν τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού από τον πρόεδρο Τραμπ ή τον σχολιασμό της τελευταίας σειράς των αναρτήσεών του, στο Twitter.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία αισθάνεται παράξενα με τον Τραμπ, αλλά και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, σχετικά με τις προσπάθειές τους για την επίτευξη συμφωνίας για ένα (νέο) ακριβό πακέτο βοήθειας με τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές επέκριναν σφοδρότατα την περίληψη μιας πρότασης του Λευκού Οίκου στη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης που έγινε το Σαββατοκύριακο, παρά το γεγονός ότι είναι λίγοι οι Ρεπουμπλικάνοι μέχρι σήμερα, που επιθυμούν να έρθουν σε μία ανοιχτή πολιτική σύγκρουση με τον πρόεδρο Τραμπ.

Κύκλοι των Ρεπουμπλικάνων εξακολουθούν να φοβούνται τον Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι γνωρίζουν καλά ότι η πολιτική τους τύχη εξαρτάται αναπόφευκτα από την τύχη του Αμερικανού προέδρου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν ο Τραμπ έχει την απαραίτητη δυναμική εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με ένα μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας.

Στο μεταξύ, υπάρχει σχεδόν ομόφωνη υποστήριξη για την Μπάρετ, η οποία είναι ο τύπος μιας υποψήφιας για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, τον διορισμό της οποίας οι Ρεπουμπλικάνοι θα είχαν επικυρώσει αν πρόεδροι των ΗΠΑ ήταν οι γερουσιαστές Ρούμπιο ή Κρουζ. Έτσι, μερικά από τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων δηλώνουν ότι θα πρέπει να έχουν μία νίκη μπροστά τους (αυτή του διορισμού της Μπάρετ) και να περιμένουν μετά τις εκλογές για την ψήφιση ενός νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας κατά του κορονοϊού, το οποίο θα μπορούσε να διαιρέσει το κόμμα.

Barrett Apologizes for 'Sexual Preference' Comment During Hearing

Η επιλογή αυτή φαίνεται να είναι πιο ρεαλιστική ακόμη και απέναντι στην ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, αλλά και της ενδυνάμωσης της μάχης των Ρεπουμπλικάνων για τη διατήρηση της πλειοψηφίας στη Γερουσία.

«Ο λόγος για τον οποίο [ο διορισμός της Μπάρετ] είναι τόσο σημαντικός για τους Ρεπουμπλικάνους είναι η αβεβαιότητα για το τι πρόκειται να συμβεί στις 3 Νοεμβρίου. Εδώ υπάρχει η βεβαιότητα ότι … αυτός μπορεί να ολοκληρωθεί», δήλωσε ο γερουσιαστής Μάικ Μπράουν (Ρεπουμπλικάνος από την Ιντιάνα) ο οποίος και παρουσίασε την Μπάρετ κατά τη χθεσινή (εναρκτήρια) ακρόαση για το διορισμό της. «Υπάρχει τόσο μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα, όχι μόνο σχετιζόμενη με τις εκλογές, αλλά και αναφορικά με αυτά στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε» για την παροχή κινήτρων (στην οικονομία), πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μπράουν είπε ότι η επικύρωση του διορισμού της Μπάρετ θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την υστεροφημία του Τραμπ μετά την πρώτη προεδρική θητεία του. Μερικοί από τους συναδέλφους του, γερουσιαστές, ανησυχούν σταδιακά ότι δε θα υπάρξει μια δεύτερη προεδρική θητεία για τον ίδιο και ότι η πορεία του Τραμπ (προεκλογικά) απειλεί την πλειοψηφία (των Ρεπουμπλικάνων) στη Γερουσία.

Ειδήσεις σήμερα:

Στην τελική ευθεία για τις ποινές των χρυσαυγιτών – Σήμερα η απόφαση

Ανακατεύει την πολιτική τράπουλα η υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου για τη Γ.Γ. του ΟΟΣΑ

Βελτιωμένος ο καιρός σήμερα – Βροχές στα δυτικά της χώρας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss