Τουρκία: Συνέλαβαν φοιτητές που απεικόνισαν το ουράνιο τόξο των ΛΟΑΤΚΙ μαζί με τζαμί


Τέσσερις φοιτητές συνελήφθησαν στην Τουρκία για ένα έργο τέχνης που απεικονίζει το ουράνιο τόξο, σύμβολο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μαζί με μια εικόνα ενός ιερού ισλαμικού χώρου. Το Γραφείο του Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης χαρακτήρισε το έργο τέχνης «άσχημη επίθεση» που «χλευάζει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις». Ο υπουργός Εσωτερικών έγραψε στο Twitter ότι οι φοιτητές ήταν «διεστραμμένοι» για να λάβει μία οργισμένη απά
ντηση από ακτιβιστές. Ενώ η ομοφυλοφιλία ήταν νόμιμη σε όλη την ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας, η επίσημη αντίθεση προς την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το Istanbul Pride απαγορεύτηκε για πέντε χρόνια συνεχόμενα έως το 2019. Ο κορωνοϊός απέτρεψε οποιαδήποτε απόπειρα να πραγματοποιηθεί το 2020. Η κοινή γνώμη είναι γενικά συντηρητική και η κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ στην Τουρκία κάνει συχνά λόγο για εκτεταμένες διακρίσεις και παρενοχλήσεις. 

Το έργο τέχνης φέρεται να απεικονίζει το ουράνιο τόξο δίπλα στην Κάαμπα, το κτίριο στο κέντρο του Masjid al-Haram – το Μεγάλο Τζαμί – στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, τον πιο ιερό χώρο του Ισλάμ. Υπήρχε επίσης μια εικόνα του Shahmaran, ενός δημοφιλούς μυθικού πλάσματος της Μέσης Ανατολής, που είναι μισή γυναίκα και μισό φίδι. 

 Ο Ιμπραήμ Καλίν, επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «ούτε η ελευθερία της έκφρασης, ούτε το δικαίωμα διαμαρτυρίας» θα μπορούσε να δικαιολογήσει το έργο τέχνης, προσθέτοντας ότι η πράξη θα λάβει «την τιμωρία που αξίζει ενώπιον του νόμου». Ο υπουργός Εσωτερικών Suleyman Soylu έγραψε στο Twitter ότι «4 διεστραμμένοι ΛΟΑΤΚΙ που διέπραξαν ασέβεια στο Kaaba-i Muazzama συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi».
 Το σχόλιο του υπουργού προκάλεσε την οργισμένη απάντηση από ακτιβιστές και χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι το χαρακτήρισαν ως ρητορική μίσους και ζήτησαν να διαγραφεί το tweet. Όμως, συντηρητικοί και φιλοκυβερνητικοί χρήστες κοινωνικών μέσων δημοσίευσαν επίσης σχόλια καταδικάζοντας τους φοιτητές. Οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και συλληφθέντων ζήτησαν την απελευθέρωσή τους μέσω του λογαριασμού Twitter Bogazici Solidarity. Valiliğin Boğaziçi öğrencileri ile ilgili açıklaması tamamen hayal ürünüdür. Öğrencilerle ilgili yapılan aramalarda hiç bir yasadışı bulgu belge ele geçirilmemiştir. ÖĞRENCiLER DERHAL SERBEST BIRAKILSIN #BogaziciSusmayacak #BogaziciTeslimOlmayacak https://t.co/vhkkolGvPS — boğaziçihukuk (@boaziihukuk1) January 30, 2021 Mε πληροφορίες του BBC Πηγή: www.lifo.gr

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss