Το αίμα του Ζακ κυλάει και δικαίωση ζητάει

Ιστορική έναρξη χθες για τη δίκη των δολοφόνων του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου ● Η διαδικασία διακόπηκε επειδή συνήγορος έκανε τεστ για κορονοϊό και θα συνεχιστεί στις 6 Νοεμβρίου ● Μαζική συγκέντρωση συλλογικοτήτων και ατόμων έξω από το Εφετείο, παρά τα δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ.

Η ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής τελειώνει, μια άλλη δίκη αρχίζει στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ) της Αθήνας, ιστορικής σημασίας και αυτή για το ΛΟΑΤΚΙ και το αντιφασιστικό κίνημα που απαιτεί να αποδοθεί δικαιοσύνη για το λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου μέρα μεσημέρι στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 στο κέντρο της Αθήνας.

Η άγρια δολοφονία του Ζακ, Zackie Oh, όπως ήταν το όνομα της ντραγκ περσόνας του, αποτυπώθηκε σε βίντεο που δείχνουν τον ακτιβιστή εγκλωβισμένο σε κοσμηματοπωλείο της Γλάδστωνος και στη συνέχεια τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου μαζί με μεσίτη να θρυμματίζουν την τζαμαρία της βιτρίνας, να κλοτσούν τον ακτιβιστή και να τον σέρνουν έξω αιμόφυρτο. Δείχνουν επίσης ομάδα αστυνομικών να κλοτσά και να βιαιοπραγεί στο σώμα τού βαριά χτυπημένου και ακινητοποιημένου ακτιβιστή, προσπαθώντας να του περάσει χειροπέδες.

EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Στο εδώλιο του ΜΟΔ, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με αποκλεισμένη την οδό Δέγλερη, όπου βρίσκεται η είσοδος, κάθισαν χθες ο μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης και τέσσερις από τους αστυνομικούς της ομάδας, κατηγορούμενοι για θανατηφόρα σωματική βλάβη, κατηγορία η οποία, σύμφωνα με την οικογένεια του θύματος, αποτυγχάνει να συμπεριλάβει το στοιχείο του δόλου, όπως προκύπτει από την απροκάλυπτη βιαιότητα των χτυπημάτων και την κατάσταση του θύματος.

Οταν ο πρόεδρος Γεώργιος Κασίμης έκανε λόγο για «ιστορική δίκη», αντέδρασε ο συνήγορος υπεράσπισης Θάνος Πλεύρης, ο οποίος έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι δεν πρόκειται για «δολοφονία όπως γράφουν τα ΜΜΕ». Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν δικάζει σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

Οικογένεια Κωστόπουλου

Στο ακροατήριο βρέθηκε επίσης η οικογένεια του θύματος, η οποία παρακολουθούσε σιωπηλά τη διαδικασία, μέχρι τη στιγμή που ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο ο κατηγορούμενος μεσίτης με τη μητέρα, η οποία ξέσπασε σε αναφιλητά και τον καταράστηκε.

Υστερα από την ανάγνωση του καταλόγου των μαρτύρων, 11 για την πολιτική αγωγή και 11 για κάθε κατηγορούμενο, η δίκη διακόπηκε για τις 6 Νοεμβρίου μετά από αίτημα της υπεράσπισης, καθώς ένας από τους συνηγόρους έκανε τεστ για κορονοϊό και δεν μπορούσε να παραστεί.

EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τα μέτρα για τον κορονοϊό θέτουν και το ασφυκτικό πλαίσιο της δίκης, με την έδρα να αναζητά μεγαλύτερη αίθουσα, προκειμένου να μπορέσει να παρευρεθούν περισσότεροι στο ακροατήριο. Με ευαισθησία ο πρόεδρος Γεώργιος Κασίμης επιχείρησε να εξασφαλίσει έναν δίκαιο καταμερισμό, ώστε να μην καταληφθούν από τη μία ή την άλλη ομάδα οι ελάχιστες διαθέσιμες θέσεις, δεκαπέντε σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες αποστάσεις.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής κανόνα, θα παρευρίσκονται ένα μέλος για κάθε κατηγορούμενο, η οικογένεια του θύματος, και πέντε δημοσιογράφοι. Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, που διεξάγει διεθνή εκστρατεία για την υπόθεση, υπενθύμισε το αίτημά της να έχει παρατηρητή της στη δίκη, με τον κ. Πλεύρη να αντιδρά, εξισώνοντας μια διεθνή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με συνδικαλιστικές αστυνομικές ενώσεις και απαξιώνοντας τον ρόλο του παρατηρητηρίου της Πρωτοβουλίας Justice for Zak/Zackie, που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τα τεκταινόμενα και τα μεταδίδει διαδικτυακά εν είδει πρόχειρων πρακτικών. Η συνήγορος πολιτικής αγωγής, Κλειώ Παπαπαντολέων, σημείωσε τη συνταγματική επιταγή να είναι δημόσια η δίκη και υπογράμμισε τη σημασία του αντίστοιχου παρατηρητηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Εκατοντάδες ακτιβιστές, μέλη του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος και του αντιφασιστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Αλεξάνδρας ζητώντας «Καταδίκη στους δολοφόνους του Zak/ Zackie» και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δικαιοσύνη για τ@ν Ζακ/Zackie», «Η Zackie ζει, τσακίστε τους ναζί» και «Μία τζαμαρία κοστίζει μια ζωή σε αυτή την κοινωνία την ομοφοβική».

Η κινητοποίηση ενώθηκε με την κινητοποίηση των αντιφασιστικών συλλογικοτήτων έξω από το Εφετείο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, μετατρέποντας εκείνο το σημείο της Αλεξάνδρας σε μια μεγάλη συγκέντρωση. Μέρος των διαδηλωτών πραγματοποίησε πορεία μέχρι τη Γλάδστωνος με κεντρικό σύνθημα «Μην κλείνετε τα μάτια».

«Να ζητήσει δημόσια συγγνώμη»

Την αντίδραση των συνηγόρων της οικογένειας Ζακ Κωστόπουλου, Κλειώς Παπαπαντολέων και Αννυς Παπαρρούσου, προκάλεσαν τα σχόλια του δημοσιογράφου Αρη Πορτοσάλτε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Ο δημοσιογράφος αναπαρήγαγε την ψευδή εκδοχή των πρώτων ημερών μετά τη δολοφονία, ότι ο ακτιβιστής «μπήκε να ληστέψει» και ότι ήταν «τοξικοαυτός», όπως απαξιωτικά και χλευαστικά αναφέρθηκε σε τοξικοεξαρτημένους, αν και οι τοξικολογικές εξετάσεις του θύματος δεν έδειξαν χρήση ουσιών.

Οι συνήγοροι εκφράζουν δυσφορία και ανησυχία για απόκρυψη ειδήσεων, διάδοση ψευδών ειδήσεων και διαστρέβλωση του παραπεμπτικού βουλεύματος. «Το ελάχιστο το οποίο αναμένει η οικογένεια από τον ίδιο είναι να ανασκευάσει και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη και από τους ελεγκτικούς φορείς να πράξουν τα δέοντα και νόμιμα» σημειώνουν.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss