Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού φέρνει πιο κοντά το δανεισμό από τον ESM

Ανοικτή είναι η συζήτηση στην Ευρώπη για την ενίσχυση των εργαλείων που έχουν ήδη αποφασισθεί για την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού με τους υπουργούς Οικονομικών να εξετάζουν μεγαλύτερη εμπλοκή της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητάς (ESM).

Το ζητούμενο είναι η διασφάλιση φθηνής ρευστότητας στα κράτη μέλη, είτε μέσω επιχορηγήσεων, είτε μέσω δανείων.

Η Ελλάδα ήδη δικαιούται 32 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν αναμένεται να εισρεύσουν νωρίτερα από το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Στη βάση αυτή η χώρα μας, όπως και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης που είναι αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα θα πρέπει είτε να απευθυνθούν στις αγορές για δανεισμό είτε να κάνουν χρήση της «Στήριξης κατά της Πανδημικής Κρίσης» (Pandemic Crisis Support) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η ΕΚΤ έχει σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές ταχθεί υπέρ της αξιοποίησης αυτής της πηγής δανεισμού από τα κράτη μέλη.

Τι θα σήμαινε για την Ελλάδα ο δανεισμός μέσω του Pandemic Crisis Support;

Εάν η Ελλάδα έκανε πλήρη χρήση του Pandemic Crisis Support του ESM θα μπορούσε να δανειστεί 3,7 δισ. ευρώ με κόστος 0,50% για δέκα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο πως ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ έχει τονίσει πολλάκις πως με το πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss