Το ελληνικό θέατρο αποχαιρετά τη σπουδαία Μάγια Λυμπεροπούλου

Τα συλλυπητήρια μηνύματα από το Θέατρο Τέχνης, το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ και την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για το θάνατο της Μάγιας Λυμπεροπούλου.

Ο θεατρικός κόσμος θρηνεί το χαμό της σπουδαίας ηθοποιού Μάγιας Λυμπεροπούλου, η οποία έχει υπάρξει σημαντική μορφή του ελληνικού θεάτρου.

Η Μάγια Λυμπεροπούλου άφησε την τελευταία της πνοή χθες, 22 Ιουλίου, σε ηλικία 81 ετών, έπειτα από έμφραγμα που υπέστη.

Παράλληλα με τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών η Λυμπεροπούλου σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Μετά την αποφοίτησή της παρέμεινε στο πλευρό του Κουν ως καλλιτεχνική συνεργάτιδά του μέχρι το 1970.

Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου σπούδασε κινηματογράφο. Κατά την επιστροφή της στην Ελλάδα, η ηθοποιός συνέχισε την καλλιτεχνική της πορεία συνεργαζόμενη μεταξύ άλλων και με το Θέατρο Τέχνης.

Το πρώτο θεατρικό της σπίτι, εκεί όπου ξεδίπλωσε το μεγάλο της ταλέντο, την αποχαιρετά με ένα συγκινητικό μήνυμα:

«Το Θέατρο Τέχνης αποχαιρετά τη σπουδαία Μάγια Λυμπεροπούλου που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.

Η Μάγια Λυμπεροπούλου ξεκίνησε τη μεγάλη πορεία της από το Θέατρο Τέχνης το 1958, όταν δευτεροετής μαθήτρια της Σχολής έγινε πρωταγωνίστρια μέσα σε μια νύχτα με την παράσταση ‘Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι’ σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, δίπλα στον οποίο παρέμεινε συνεχώς για τα επόμενα δώδεκα χρόνια.

Ταυτισμένη με την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης, έπαιξε, σκηνοθετήθηκε από τον Κάρολο Κουν και τον Γιώργο Λαζάνη, σκηνοθέτησε στο Θέατρο Τέχνης και δίδαξε στην Σχολή του Θεάτρου.

Τελευταία φορά που έπαιξε και σκηνοθέτησε στο Θέατρο Τέχνης ήταν το 2002 στην παράσταση ‘Στον Προορισμό’ του Τόμας Μπέρνχαρντ

Καλό ταξίδι Μάγια».

Το δικό του «αντίο» στην ηθοποιό λέει και το Εθνικό Θέατρο:

«Το θέατρο έχασε τη Μάγια Λυμπεροπούλου.

Οι θεατές έχασαν μια μεγάλη ηθοποιό που χάριζε ερμηνείες με ποιότητες μοναδικές, μια πρωτοπόρο σκηνοθέτιδα, μεταξύ των πρώτων γυναικών που ανέλαβαν την ευθύνη της σκηνοθεσίας. Οι συνάδελφοι μια δασκάλα, μια καλή φίλη που φρόντιζε πάντοτε να περιβάλλει τις συνεργασίες με περισσή αγάπη, σπάνιο ήθος και απόλυτο επαγγελματισμό. Η τέχνη χάνει μία θεραπαινίδα που ήταν πάντοτε εκεί, με αδιαπραγμάτευτη αφοσίωση, ώστε μαζί να κάνουν, κάθε φορά, ένα βήμα μπροστά. Η νέα γενιά κέρδισε ένα σπουδαίο πρότυπο. Για εμάς, η θλίψη για την απώλεια της Μάγιας Λυμπεροπούλου είναι το ίδιο βαθειά με την τιμή που αισθανόμαστε για την ευλογία της συνεργασίας.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους της».

Τα συλλυπητήρια της με επίσημη ανακοίνωση έχει εκφράσει και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη:

«​Η ευαίσθητη φιγούρα, η εύθραυστη παρουσία, το έντονο βλέμμα, η εκφραστική φωνή. Είναι τα στοιχεία που έκαναν τη Μάγια Λυμπεροπούλου να ξεχωρίζει, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στη σκηνή. Σε έναν εμβληματικό ρόλο, σε ένα σπουδαίο έργο, στο “Ξαφνικά πέρσι το Καλοκαίρι”, του Τενεσί Ουίλιαμς, η Μάγια Λυμπεροπούλου, έγινε μέσα σε μία στιγμή, από μαθήτρια πρωταγωνίστρια.

Γνήσιο παιδί του Καρόλου Κουν, συνέχισε για τις επόμενες, πολλές, δεκαετίες, να δημιουργεί χαρακτήρες, να ποιεί ήθος, να συγκινεί με τις ερμηνείες της. Πρωταγωνίστριες με την ποιότητα και τη δεινότητα της Μάγιας Λυμπεροπούλου είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθούν. Οι αρετές της θα λείψουν από το ελληνικό θέατρο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους της».

Ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, στο συλλυπητήριο μήνυμά του σημειώνει:

«Μία τεράστια απώλεια σήμερα για το θέατρο, ο θάνατος της Μάγιας Λυμπεροπούλου. Από τις πρώτες, αγαπημένες μαθήτριες του Κουν καθιερώθηκε πολύ σύντομα ως μεγάλη πρωταγωνίστρια του θεάτρου Τέχνης. Έπαιξε σε δεκάδες παραστάσεις σε όλα τα είδη ρεπερτορίου και σφράγισε με τις ερμηνείες της τους κώδικες της θεατρικής υποκριτικής. Η Μάγια Λυμπεροπούλου δεν ήταν μόνο μία μοναδική ηθοποιός. Ήταν και σκηνοθέτης, και μεταφράστρια, ένας βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος, μια διανοούμενη που ζούσε και ανέπνεε μέσα στο θέατρο. Η προσφορά της τεράστια, το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο και η παρακαταθήκη της στο θέατρο μοναδική. Θα τη θυμόμαστε πάντα με θαυμασμό και σεβασμό. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της».

Η Μάγια Λυμπεροπούλου το 1978 συνεργάστηκε για μοναδική φορά στην καριέρα της με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Το ΚΘΒΕ με θλίψη αποχαιρετά τη σπουδαία ηθοποιό αναφέροντας:

«Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της Μάγιας Λυμπεροπούλου, μίας από τις σπουδαιότερες μορφές του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, που διάνυσε μια μακρά και λαμπρή πορεία στη σκηνή, χαρίζοντάς μας ανεπανάληπτες ερμηνείες χάρις στο εξhttps://www.newsbomb.gr/tag/thanatosαιρετικό ταλέντο, την εσωτερικότητα, την εκφραστικότητα, τη γοητευτική προσωπικότητα, στοιχεία που την χαρακτήριζαν και την έκαναν να ξεχωρίσει από την πρώτη της κιόλας εμφάνιση στο θέατρο. Ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας θεατρικών δοκιμίων με τεράστια προσφορά στην Τέχνη της αφήνει μια πλούσια παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές. Με το ΚΘΒΕ συνεργάστηκε μία φορά, το 1978, ερμηνεύοντας την Κατερίνα στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ |Το ημέρωμα της στρίγγλας”, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σεβαστίκογλου».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε Επίσης:

Πέθανε η ηθοποιός Μάγια Λυμπεροπούλου

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss