Το λεξικό της βιώσιμης μόδας: Μία ανάλυση των fashion όρων που διαβάζουμε συνέχεια

Για να ξέρεις κάθε φορά που ακούς κάποια νέα ορολογία περί τίνος πρόκειται.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε τον όρο της «βιώσιμης μόδας» να εμφανίζεται όλο και περισσότερο. Στο feed μας, στις περιγραφές των brands, στα ρούχα που αγοράζουμε. Η στροφή της βιομηχανίας σε διαδικασίες που μεριμνούν για το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την ποιότητα της ύπαρξής τους είναι κάτι που χρόνια τώρα βρισκόταν σε αναμονή. Ωστόσο, πολλοί από τους όρους που χρησιμοποιούνται για τη βιώσιμη μόδα είναι άγνωστοι ή λίγο «θαμποί» για το ευρύ κοινό. Γι’ αυτό κι εμείς, ετοιμάσαμε ένα «λεξικό», ώστε αν τύχει και πετύχεις κάποιον από αυτούς να απευθυνθείς στον οδηγό και να μάθεις περί τίνος πρόκειται.

B-corporation: Ένα πιστοποιητικό που δίνεται στις εταιρείες με βεβαιωμένα στάνταρτς σχετικά με την κοινωνική και περιβαλλοντική τους συμβολή.

Biodegradable / Βιοδιασπώμενο: Το ρούχο που μπορεί να διασπαστεί φυσικά στο περιβάλλον, χωρίς να χρειάζεται επεμβάσεις που το επιβαρύνουν.

Carbon neutral: Η ρύθμιση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Circular Fashion / Κυκλική μόδα: Η μόδα που ελαχιστοποιεί τα απορρίμματα και επαναχρησιμοποιεί τα υλικά.

Cruelty-Free: Τα προϊόντα που δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα για να κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Ethical Fashion / Ηθική μόδα: Η μόδα που εστιάζει στον αντίκτυπο που έχει η βιομηχανία της μόδας σε κοινωνικό και ανθρώπινο επίπεδο.

Fair Trade / Δίκαιο Εμπόριο: Η σημασία στα δικαιώματα των εργατών αλλά και στον αντίκτυπο που έχουν όλες οι διαδικασίες της επιχείρησης στο περιβάλλον.

Fair Trade / Δίκαιο Εμπόριο USA: Η διαβεβαίωση ότι οι εργάτες που φτιάχνουν τα ρούχα της εταιρείας δουλεύουν σε ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες και πληρώνονται δίκαια.

Global Organic Textile Standard (GOTS): Ο οργανισμός που συντονίζει σε παγκόσμιο επίπεδο τα στάνταρς στη βιομηχανία της μόδας και στη διαδικασία της παραγωγής.

Oeko-Tex: Η πιστοποίηση ότι ένα προϊόν δεν περιέχει χημικά.

Organic / Οργανικό: Το ακατέργαστο υλικό που έχει μικρότερο αντίκτυπο στη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Organic Hemp / Οργανική Κλωστική Κάνναβη: Ίνες από φυτό που χρειάζεται πολύ λίγο νερό για να αναπτυχθεί και αποτελεί φυσικό λίπασμα για το χώμα στο οποίο αναπτύσσεται.

PETA-Approved Vegan: Η πιστοποίηση από τον Αμερικανικό οργανισμό των δικαιωμάτων των ζώων ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ή κακοποιηθεί ζώα για να φτιαχτεί ένα προϊόν.

Recycled Cotton / Ανακυκλωμένο Βαμβάκι: Το βαμβάκι που φτιάχνεται από παλιά ρούχα, μειώνοντας τα επίπεδα νερού και ενέργειας της διαδικασίας παραγωγής.

Recycling / Ανακύκλωση: Η διαδικασία κατά την οποία τα απορρίμματα χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο.

Slow Fashion / Αργή μόδα: Η μόδα στην οποία το brand και ο αγοραστής λειτουργούν με τρόπο πιο ενσυνείδητο και βιώσιμο, προωθώντας τη μείωση του shopping.

Δες επίσης: 3 τάσεις που ανέδειξε το TikTok και κατέκλυσαν επάξια το street style

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss