Το macOS 14 Sonoma φέρνει τα widgets στην επιφάνεια εργασίας

H Apple ανακοίνωσε το macOS Sonoma, την τελευταία έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για υπολογιστές Mac, και αν κάτι ξεχωρίζει στη νέα έκδοση είναι τα widgets τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν πλέον στην επιφάνεια εργασίας, θυμίζοντας εποχές Windows Vista. Ακόμα στο macOS Sonoma ξεχωρίζει μια νέα λειτουργία για games αλλά και τα “aerial screensavers”. Με βάση τη στρατηγική της Apple τα προηγούμενα χρόνια, η ενημερωμένη έκδοση – γνωστή και ως macOS 14 – θα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε beta για προγραμματιστές άμεσα και ως δημόσια beta τις επόμενες εβδομάδες. Η γενική διαθεσιμότητα αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.

Επιστρέφοντας στα widgets, αυτά μπορούν να μεταφερθούν πλέον από το Notification Center στο desktop ή μπορούν ουσιαστικά να εισαχθούν από ένα iPhone μέσω του Continuity, εάν μια συσκευή βρίσκεται στο ίδιο Wi-Fi δίκτυο. Μπορούν να είναι διαδραστικά (επιτρέποντάς σας, για παράδειγμα, να διαγράψετε στοιχεία από μια λίστα εργασιών ή να ελέγξετε την αναπαραγωγή πολυμέσων) και είναι σχεδιασμένα να περνούν στο παρασκήνιο όταν ανοίγετε ένα παράθυρο, χωρίς να καταναλώνουν πόρους.

image.png.ca3f453701624a7baa527bcf99512752.png

Υπάρχει επίσης το νέο “Game Mode” για υπολογιστές Mac που έχουν σχεδιαστεί για να δίνουν προτεραιότητα στην πρόσβαση ενός παιχνιδιού στους πόρους της CPU και της GPU, καθώς και για να μειώνει το latency για τα συνδεδεμένα AirPods καθώς και τα χειριστήρια Xbox/ PlayStation. Η Apple αναφέρει ότι το Game Mode λειτουργεί με όλους τους τίτλους στο λειτουργικό σύστημα. Για να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της στο gaming στο Mac, η Apple παρουσίασε τον Hideo Kojima, δημιουργό του Metal Gear Solid, να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της για να ανακοινώσει ότι το Death Stranding Director’s Cut θα έρθει στο macOS.

Οι βιντεοκλήσεις μέσω σχετικών εφαρμογών όπως Teams και Zoom θα λάβουν νέες βελτιώσεις σε επίπεδο λειτουργικού, με τη λειτουργία Presenter Overlay που σας επιτρέπει να προβάλλετε περιεχόμενο όπως παρουσιάσεις διαφανειών πίσω σας, ενώ το πρόσωπό σας παραμένει στην κάμερα. Μαζί με μια σειρά από AR εφέ που μπορούν να ενεργοποιηθούν κατά τη διάρκεια των κλήσεων, αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν προφανώς να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε εφαρμογή τηλεδιάσκεψης.

Το Sonoma θα παρέχει επίσης ενημερώσεις για το Safari browser της Apple. Τα web apps  μπορούν πλέον να λειτουργούν περισσότερο σαν κανονικές εφαρμογές macOS, με υποστήριξη για ειδοποιήσεις και τη δυνατότητα να τις καρφιτσώνετε στο dock σας. Υπάρχει υποστήριξη για Profiles, ώστε να μπορείτε να κρατάτε ξεχωριστά τα cookies, το ιστορικό περιήγησης και τις ομάδες καρτελών ανάλογα με το αν το χρησιμοποιείτε για δουλειά ή για προσωπική χρήση, ενώ τα παράθυρα ιδιωτικής περιήγησης έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από την παρακολούθηση όταν δεν τα χρησιμοποιείτε. Η Apple στοχεύει επίσης να διευκολύνει την ασφαλή κοινή χρήση κλειδιών και κωδικών πρόσβασης μέσω του iCloud Keychain.

CleanShot2023-06-05at20_57.35@2x.jpg.f2b514b3ecb36bf85bac3a088155c972.jpg

Εκτός από τις ειδικές για το macOS ενημερώσεις, η Apple αναφέρει ότι αρκετές από τις αναβαθμίσεις που ανακοινώθηκαν για το iOS 17 θα είναι διαθέσιμες και για το λειτουργικό σύστημα των υπολογιστών της. Αυτές περιλαμβάνουν βελτιωμένη την αυτόματη διόρθωση, τη δυνατότητα κλήσης της Siri χωρίς να λέτε πρώτα τη λέξη “hey”, ταχύτερη συμπλήρωση φορμών σε PDF και βελτιωμένη λειτουργία stickers.
 

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss