Χιθ Λέτζερ

Ο αυστραλός ηθοποιός Χιθ Λέτζερ ήταν ένας ταχέως ανερχόμενος σταρ του Χόλιγουντ, που δεν πρόλαβε να ξεδιπλώσει την πλούσια ερμηνευτική του γκάμα, γιατί έφυγε από τη ζωή προτού καν κλείσει τα 30 του από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών.

Ο Χίθκλιφ Άντριου Λέτζερ γεννήθηκε στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας στις 4 Απριλίου 1979. Ήταν γιος μιας καθηγήτριας γαλλικών και ενός μεταλλειολόγου και ερασιτέχνη ραλίστα. Από τα σχολικά του χρόνια συμμετείχε σε μαθητικές θεατρικές παραστάσεις και στα 17 του αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Ξεκίνησε από την τηλεόραση με εμφανίσεις σε σίριαλ και στην συνέχεια με μικρούς ρόλους στον κινηματογράφο.

Το ντεμπούτο στο Χόλιγουντ

Το ντεμπούτο του στο Χόλιγουντ έγινε με την νεανική κομεντί «10 πράγματα που μισώ σε σένα» («10 Things I Hate About You», 1999) και αμέσως ξεχώρισε από τους άλλους ηθοποιούς της γενιάς του. Από την αρχή δεν έπεσε στην παγίδα της τυποποίησης, ούτε επιδίωξε να γίνει σύμβολο του σεξ. Στο πολεμικό δράμα «Ο Πατριώτης» («The Patriot», 2000), πρωταγωνίστησε δίπλα στον Μελ Γκίμπσον (και σκηνοθέτη της ταινίας) ως στρατιώτης του Αμερικανικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας.

Μετά τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην κωμική περιπέτεια «Ο Θρύλος του Ιππότη» («A Knight’s Tale», 2001), αποφάσισε να κάνει μια στροφή σε πιο ποιοτικούς ρόλους και την ίδια χρονιά έπαιξε στη δραματική ταινία του Μαρκ Φόστερ «Ο χορός των τεράτων» («Monster’s Ball») στο πλευρό της Χάλι Μπέρι και του Μπίλι Μπομπ Θόρντον.

Παγκόσμια αναγνώριση

Κάπως έτσι πορεύτηκε και στην υπόλοιπη, σύντομη καριέρα του, επιλέγοντας ρόλους με βάση το κριτήριο της ποιότητας και όχι της εμπορικότητας. Το 2005 ήταν η χρονιά της παγκόσμιας αναγνώρισης για τον Χιθ Λέτζερ. Πρωταγωνίστησε στο πλευρό του Τζέικ Γκίλενχααλ στην πολύσυζητημένη ταινία του Ανγκ Λι «Το Μυστικό του Brokeback Mountain» («Brokeback Mountain»), που του χάρισε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου. «Οι Αδερφοί Γκριμ» («The Brothers Grimm») του Τέρι Γκίλιαμ με τον Ματ Ντέιμον και τη Μόνικα Μπελούτσι και ο «Καζανόβας» («Casanova») του Λάσε Χάλστρομ, στο πλευρό της Σιένα Μίλερ, ήταν οι άλλες δύο ταινίες με τις οποίες ο Λέτζερ δημιούργησε αίσθηση μέσα στην ίδια χρονιά. Το 2007 ήταν ένας από τους πολλούς ηθοποιούς που ερμήνευσαν τα διαφορετικά πρόσωπα του Μπομπ Ντίλαν στην ταινία του Τοντ Χέινς «I’m not there», που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές.

Το Όσκαρ για την ερμηνεία του ως Τζόκερ στην ταινία «Ο σκοτεινός ιππότης»

Ο Χιθ Λέτζερ είχε ολοκληρώσει τον ρόλο του Τζόκερ στην ταινία «Ο σκοτεινός ιππότης» («The Dark Night») και συμμετείχε στα γυρίσματα της ταινίας του Τέρι Γκίλιαμ «Ο Φανταστικός Κόσμος του Δρα Παρνάσους» ( «The Imaginarium of Doctor Parnassus»), όταν στις 22 Ιανουαρίου 2008, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Σόχο της Νέας Υόρκης από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών.

Μεταθανάτια κέρδισε Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ για την φρενιτιώδη ερμηνεία του ως Τζόκερ, που συγκρίθηκε με την προγενέστερη του Τζακ Νίκολσον. Η ταινία του Γκίλιαμ ολοκληρώθηκε με τους Τζόνι Ντεπ, Τζουντ Λο και Κόλιν Φάρελ, να υποδύονται διαφορετικές εκδοχές του ρόλου του Λέτζερ και προβλήθηκε το 2009.

Ο Χιθ Λέτζερ είχε γίνει ευρύτερα γνωστός αρχικά από τη σχέση του με τη συμπατριώτισσά του ηθοποιό Ναόμι Γουότς. Στα γυρίσματα του «Brokeback Mountain», γνώρισε την Μισέλ Γουίλιαμς – η οποία υποδυόταν την γυναίκα του στην ταινία – με την οποία απέκτησαν μία κόρη. Έζησαν μαζί στο Μπρούκλιν και χώρισαν ένα χρόνο πριν από τον θάνατο του.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss