11η Σεπτεμβρίου: Πέντε πράγματα που άλλαξαν μετά τις επιθέσεις που συγκλόνισαν τον κόσμο

Νατάσα Παυλοπούλου
11/09/2022 06:30

Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 είναι ένα σημείο καμπής, υπήρχε η ζωή πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και υπάρχει η ζωή μετά από αυτές. Σχεδόν 3.000 Αμερικανοί σκοτώθηκαν εκείνο το καθαρό, ηλιόλουστο πρωινό, όταν δύο αεροσκάφη έπεσαν στους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, ένα άλλο έπεσε στο Πεντάγωνο και ένα τέταρτο κατερρίφθη σε χωράφι της Πενσυλβάνια από τους ήρωες-επιβάτες.
«Ήταν μια επίθεση άνευ προηγουμένου στα χρονικά της τρομοκρατίας όσον αφορά την κλίμακα της», λέει ο Μπράιαν Μάικλ Τζένκινς, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου της RAND Corporation και συγγραφέας πολυάριθμων εκθέσεων και βιβλίων για την τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένου του Will Terrorists Go Nuclear?«Ήταν η μεγαλύτερη επίθεση από οποιαδήποτε ξένη οντότητα στο έδαφος των ΗΠΑ».

Εικόνες χάους αμέσως μετά τις επιθέσεις Πηγή: ΑΡ

Σκόνη και συντρίμμια στο σημείο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου Πηγή: ΑΡ

Το σημείο μηδέν της 11ης Σεπτεμβρίου Πηγή: ΑΡ

Πυροσβέστες ήρωες έσπευσαν στο σημείο των επιθέσεων Πηγή: ΑΡ

H στιγμή των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους Πηγή: ΑΡ

Στιγμιότυπα γροθιά στο στομάχι Πηγή: ΑΡ

Περισσότερες εικόνες

Το σοκ και η φρίκη της 11ης Σεπτεμβρίου δεν περιορίστηκαν σε μερικές μέρες ή εβδομάδες. Οι επιθέσεις έριξαν και ρίχνουν μια μεγάλη σκιά στην αμερικανική ζωή από την οποία το έθνος δεν έχει ακόμη αναδυθεί πλήρως. Αυτό που κάποτε ήταν απίθανο και σχεδόν αδιανόητο – μια μεγάλης κλίμακας επίθεση σε αμερικανικό έδαφος – έγινε συλλογική υπόθεση. Οι τρομοκράτες θα μπορούσαν κάλλιστα να επιτεθούν ξανά, ίσως με βιολογικά ή πυρηνικά όπλα και η εποχή της αθωότητας πέρασε ανεπιστρεπτί.
Με πρωτοφανή αισθήματα φόβου, θλίψηυ και οργή, η Αμερική στράφηκε στους ηγέτες της για να αναλάβουν δράση. Το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος απάντησαν με μια άνευ προηγουμένου επέκταση των εξουσιών του στρατού, της επιβολής του νόμου και των μυστικών υπηρεσιών με στόχο την εκρίζωση και την αναχαίτιση των τρομοκρατών, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
«Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο συνδυασμός φόβου και αναγνώρισης διαφόρων αποτυχιών πληροφοριών οδήγησε σε μια σειρά από αλλαγές πολιτικής που περιελάμβαναν περιορισμούς στη μετανάστευση, τη δημιουργία του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και την επέκταση της λίστας «απαγορευμένων πτήσεων». Από έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων έως χιλιάδες», λέει ο Ντέιβιντ Στέρμαν, ανώτερος αναλυτής πολιτικής στη New America που μελετά την τρομοκρατία και τον βίαιο εξτρεμισμό. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή.

1. Ξεκί …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Don't Miss