15 κρυφά σημάδια της κατάθλιψης που όλοι αγνοούν

Η κατάθλιψη είναι μια επείγουσας σημασίας διαταραχή του ψυχικού κόσμου ενός ανθρώπου. Είναι ικανή να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο άτομο που τη βιώνει καθώς και στον περίγυρό του. Συνήθως, στα αρχικά στάδια, τα συμπτώματά της δεν είναι τόσο εμφανή, αλλά οφείλουμε να γνωρίζουμε ήδη για αυτά για να βοηθήσουμε εγκαίρως τον εαυτό μας ή κάποιον άνθρωπο που υποφέρει.

Μερικά από τα σημαντικότερα εμφανίζονται παρακάτω. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάζεται να τα εμφανίζουν για ένα διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων.

Έλλειψη διάθεσης. Τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη το εμφανίζουν αυτό πολλές, αν όχι τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Σε άλλη περίπτωση, μπορεί να έχουν σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή τους, με έντονες αυξομειώσεις.

Αϋπνία. Οι σκέψεις δεν επιτρέπουν τον ύπνο, όπως και άλλες διαταραχές του σώματός μας.

Ή έντονη επιθυμία για ύπνο. Όταν δεν υπάρχει διάθεση, το μόνο πράγμα που θέλουν να κάνουν είναι να κοιμούνται. Πολλές ώρες.

Απώλεια βάρους. Η όρεξη μειώνεται και η ανάγκη  για φαγητό υποχωρεί αισθητά. Για την ακρίβεια, αποτελεί πλέον επιλογή και όχι ανάγκη. Και σίγουρα όχι επιλογή προτεραιότητας.

Κόπωση. Να νιώθουν, δηλαδή, κουρασμένοι χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια έντονη δραστηριότητα που να οδήγησε σε τέτοια αποτελέσματα. Επίσης, έχει παρατηρηθεί σε άτομα που έχουν καταθλιπτικές τάσεις ότι εμφανίζουν κατά καιρούς διάφορους μυϊκούς πόνους.

Έλλειψη/απώλεια ενεργητικότητας. Πηγάζει από την έλλειψη διάθεσης και συχνά εμφανίζεται μέσω έλλειψης βασικών δραστηριοτήτων ή συνηθειών που έκαναν πριν αλλά τώρα δεν επιθυμούν χωρίς να υπάρχει λόγος.

Αίσθημα λύπης. Πολύ συχνό φαινόμενο για τους πάσχοντες είναι το αίσθημα λύπης, ανεξάρτητα από τη διάθεσή τους την προκειμένη στιγμή. Η λύπη αποτελεί έντονο στοιχείο στην καθημερινότητά τους.

Εφιάλτες. Κακά τα ψέματα, εφιάλτες μπορεί να βλέπουν όλοι χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πάσχουν από κατάθλιψη. Όταν όμως, οι εφιάλτες επαναλαμβάνονται σε καθημερινή βάση τότε τα πράγματα μπερδεύονται.

Κρίση ταυτότητας. Το άτομο βρίσκεται σε απόγνωση μέσα του, δεν ξέρει τι ακριβώς κάνει και γιατί το κάνει. Προσπαθεί να απαντήσει σε διάφορα ερωτήματα, χωρίς επιτυχή αποτελέσματα.

Πρόσκαιρο αίσθημα χαράς. Αυτό συμβαίνει όταν μαθαίνουμε ένα ευχάριστο νέο και χαιρόμαστε αλλά αμέσως μετά βυθιζόμαστε σε λύπη. Αδυνατούμε, δηλαδή, να διαχειριστούμε την έκταση των συναισθημάτων μας.

Άγχος/στρες. Υπάρχει μια έντονη πίεση για το οτιδήποτε αφορά τον ίδιο και τις αποφάσεις που θα πάρει. Μερικές φορές αυτό δεν γίνεται αντιληπτό ούτε από το ίδιο το άτομο διότι επιμερίζεται στη διάρκεια της μέρας και ενώνεται με διάφορα προβλήματα και δυσκολίες της εποχής.

Έλλειψη πρωτοβουλίας. Είναι η μειωμένη δυνατότητα του ατόμου να δείξει πυγμή και αποφασιστικότητα στις διάφορες κρίσεις που παρουσιάζονται. Αδυνατεί να σκεφτεί ή να συγκεντρωθεί, προτιμά να αποποιηθεί κάθε είδους ευθύνης.

Απώλεια ενδιαφέροντος. Συνήθως όλοι έχουν κάποιο χόμπι ή μια δραστηριότητα με την οποία απασχολούνται καθημερινά σε κάποιο βαθμό. Όταν σβήσει και η επιθυμία αυτή, τότε κρούει το καμπανάκι του κινδύνου.

Μοναχικές τάσεις. Όταν βλέπουμε ότι κάποιος κλείνεται στον εαυτό του, δεν επιθυμεί εξόδους και γενικότερα επαφή με τον κόσμο, τότε τα πράγματα έχουν αρχίσει να γίνονται ανησυχητικά.

Τάσεις αυτοκτονίας. Αποτελεί, μάλλον, το κυριότερο σημάδι. Είτε γίνεται εκούσια ή ακούσια, είτε υπάρχουν λόγοι που τάχα δικαιολογούν τη σκέψη της είτε όχι, είναι αρκετή και μόνο η πρόθεση για να καταλάβει κάποιος ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει.

Η κατάθλιψη δεν είναι μια αρρώστια της εποχής, παρά το γεγονός ότι μπορεί να προκύψει εξαιτίας της δυσκολίας της εποχής. Αν παρατηρήσετε κάποια από τα παραπάνω σημάδια σε εσάς ή κάποιον γνωστό σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό. Η ψυχική υγεία, είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας και κατά συνέπεια της ζωής μας. Μην την αμελείτε!

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss