20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (2-9 Δεκεμβρίου 2017). Οτι πρέπει να γνωρίζετε για την φετινή επετειακή διοργάνωση

Η μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή της χώρας, το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με αποδέκτες παιδιά και νέους, κλείνει τα 20 του χρόνια, αλλά διατηρεί άσβεστη την παιδικότητά του. Σε πείσμα των δυσκολιών που κατά καιρούς αντιμετώπισε, κατάφερε να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του είδους του.

 

Σε αυτό συνετέλεσε η εκπαιδευτική του διάσταση, αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης του, και η βαθιά γνώση του αντικειμένου από τους διοργανωτές Δημήτρη Σπύρου, Νίκο Θεοδοσίου, Χρήστο Κωνσταντόπουλο.

Δεν είναι τυχαίο, ότι 20 χρόνια τώρα, οι δρόμοι του Πύργου μετατρέπονται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό πλατό με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους που, αξιοποιώντας ακόμα και το κινητό ή το τάμπλετ τους, γυρίζουν τις δικές τους ταινίες.

Το φετινό Φεστιβάλ θα γιορτάσει τα γενέθλιά του απλά και ουσιαστικά, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Ενισχύοντας τις εκπαιδευτικές του δράσεις και κάνοντας αυτό που γνωρίζει καλύτερα: να μυεί τους νέους στο σινεμά, δείχνοντας τους βραβευμένες ταινίες απ’ όλον τον κόσμο και ταυτόχρονα ενθαρρύνοντας τους να γυρίσουν τις δικές τους, με εμψυχωτές φέτος μεγάλα ονόματα του ελληνικού σινεμά.

Η φετινή επετειακή διοργάνωση ξεκινά το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στον Πύργο (έδρα και κέντρο των κύριων εκδηλώσεων του φεστιβάλ) και εξαπλώνεται σε άλλες 8 πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Aμαλιάδα, Πάτρα, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι, Αίγιο και Γαστούνη) καθώς και σε δεκάδες χωριά. Και δίνει στους νεαρούς θεατές του την ευκαιρία όχι μόνο να παρακολουθήσουν μερικά κινηματογραφικά διαμαντάκια απ’ όλον τον κόσμο, που καθηλώνουν μικρούς και μεγάλους, αλλά και να εκφραστούν ελεύθερα και δημιουργικά.

Για μια εβδομάδα, στην πιο χαρούμενη κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας, με οικοδεσπότη τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Σπύρου, ο Πύργος μεταμορφώνεται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό εργαστήρι. Τα παιδιά, κλείνουν την τηλεόραση και αποδεικνύουν με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους ότι μία καλή κινηματογραφική ταινία μπορεί να είναι και ψυχαγωγική και εκπαιδευτική! Και πάντως καθόλου, μα καθόλου βαρετή… Ταυτόχρονα, μια σειρά από κινηματογραφικά εργαστήρια θα τους δώσουν την ευκαιρία να γυρίσουν τις δικές τους ταινίες, αξιοποιώντας δημιουργικά τα tablet και τα κινητά τους.

Το υπουργείο Παιδείας, άλλωστε, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί το Φεστιβάλ Ολυμπίας, ενθαρρύνει με υπηρεσιακό έγγραφό του την συμμετοχή των μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στον Πύργο.

ΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Στο φετινό Φεστιβάλ διαγωνίζονται 69 ταινίες (21 μεγάλου μήκους και 48 μικρού και μεσαίου μήκους) από 47 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους (13), Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας (16), Μικρού Μήκους Animation (20) και Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs (20).

Από πέρυσι, το Τμήμα Ντοκιμαντέρ (Kids & Docs), το οποίο έχει ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή (καθώς και πολυμελή παιδική κριτική επιτροπή), φιλοξενείται στην Αμαλιάδα (που απέχει μόλις 20 λεπτά από τον Πύργο), πράγμα που σημαίνει πως το Φεστιβάλ Ολυμπίας ουσιαστικά απαρτίζεται πλέον από τρία φεστιβάλ: Το φεστιβάλ στον Πύργο, που φιλοξενεί τα διαγωνιστικά τμήματα μυθοπλασίας και animation, την γιορτή του ντοκιμαντέρ στην Αμαλιάδα και την Camera Zizanio, που παρουσιάζει ταινίες εκατοντάδων παιδιών από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο (κυρίως την Ευρώπη).

Οι σκοτεινές αίθουσες του Πύργου και της Δυτικής Ελλάδας, δεν παρουσιάζουν την καθημερινότητα μέσα από ένα ροζ σύννεφο: οι ταινίες του Φεστιβάλ δεν φοβούνται να αποκαλύψουν στα παιδιά όλες τις πτυχές της αληθινής ζωής. Τα αγόρια και τα κορίτσια του κόσμου, άλλωστε, δεν ζουν κλεισμένα σε μια αποστειρωμένη γυάλα – είναι, δυστυχώς, τα πρώτα και πιο ευάλωτα θύματα των επιλογών που κάνουν οι μεγάλοι. Καταπιάνονται με μια ευρεία γκάμα θεμάτων που απασχολούν τα παιδιά και τους νέους (σχέσεις, σχολικό περιβάλλον, εθισμοί, απώλεια, οικολογία, αναπηρία, διαφορετικότητα, παιδική εργασία κλπ.), αλλά και με όλες τις όψεις του σύγχρονου κόσμου, που έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στη ζωή των παιδιών.

Ταυτόχρονα στηλιτεύουν την βία απ’ όπου κι αν προέρχεται – εδώ, δεν έχουν θέση η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός – διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF και η UNESCO για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, δηλαδή εμπνέονται από αγάπη για τον Άνθρωπο, τη Ζωή και τη Φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και βοηθούν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα. Αποκλείονται ταινίες που προωθούν τη βία, το ρατσισμό, τον πόλεμο και το σεξισμό. Φυσικά ένα πλήθος ταινιών υμνούν, συχνά με χιούμορ, και την χαρά της ζωής: τον πρώτο έρωτα, την φιλία, την αγάπη προς τα ζώα, την αδελφική αγάπη, την συντροφικότητα και την χαρά του παιχνιδιού και της εξερεύνησης…

Παράλληλα, το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα που επέλεξε, όπως κάθε χρόνο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου, είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία και μεριμνά ώστε να υπάρχει εκφραστική πολυμορφία και να εκπροσωπούνται χώρες που η κινηματογραφία τους είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων θα υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία.

Η 17Η CAMERA ZIZANIO

Αλλά και στο πλαίσιο της δημοφιλούς Camera Zizanio που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, θα διαγωνιστούν 238 ταινίες που έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων από 40 χώρες, μια επιλογή που έγινε από ένα σύνολο πλέον των 1.800 ταινιών (!) που υποβλήθηκαν φέτος στην Camera Zizanio. Στο ελληνικό τμήμα θα προβληθούν 123 ταινίες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και οι οποίες κατανέμονται ηλικιακά, 38 για την κατηγορία Α (έως 12 ετών), 44 για την κατηγορία Β (13-16 ετών) και 30 για την κατηγορία Γ (17-20 ετών).

Παράλληλα θα παρουσιαστούν 96 ταινίες από την Ευρώπη και 19 ταινίες από τον υπόλοιπο κόσμο.
Το πρόγραμμα της Camera Zizanio περιλαμβάνει ακόμα και ταινίες από παιδιά νηπιαγωγείων, αλλά και άλλες που έγιναν εξ ολοκλήρου από 10χρονα παιδιά (χωρίς καμία βοήθεια ενήλικα).

SCHOOL CINEMA

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ: Μια εβδομάδα κινηματογραφικής εκπαίδευσης και δημιουργίας που φέρνει πιο κοντά τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της εικόνας. Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες, διακεκριμένοι διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ και σεναριογράφοι, δημιουργοί κινουμένων σχεδίων και ηθοποιοί προσφέρουν τις γνώσεις και τη συσσωρεμένη εμπειρία τους, θέτοντας σε λειτουργία το πιο ενδιαφέρον σχολείο κινηματογράφου. Με την καθοδήγησή τους οι μαθητές οργανώνουν τη φαντασία τους και δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους που εντυπωσιάζουν.
Μεταξύ των εργαστηρίων της Camera Zizanio είναι το εργαστήριο κινουμένου σχεδίου Zizanimation (το μακροβιότερο του Φεστιβάλ) αλλά και το Mythos Project, με φανατικούς φίλους σε Ελλάδα και εξωτερικό: Τα παιδιά, χωρισμένα σε πολυεθνικές ομάδες, συζητούν, ανταλλάσουν απόψεις και με όπλα τις κάμερες και τους υπολογιστές, φτιάχνουν σενάρια και γυρίζουν ταινίες. Η θεματολογία τοποθετεί πάντα στο επίκεντρο τους νέους απέναντι στο σημερινό κόσμο. Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί δεκάδες ταινίες μιας εξαιρετικής δυναμικής.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ MASTER CLASSES: Μεγάλη ποικιλομορφία έχουν φέτος και τα σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και τα master classes που θα δώσουν οι Νίκος Καβουκίδης, Κώστας Φέρρης, Αργύρης Θέος και Αντώνης Χαλκιάς. Εργαστήριο πάνω στα κινηματογραφικά εφέ θα πραγματοποιήσουν οι αδερφοί Αλαχούζοι.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ: Με τίτλο «Κινηματογραφική παιδεία: θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις και Εκπαίδευση» και προσκεκλημένους σημαντικούς εισηγητές από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ημερίδα αυτή, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ο δρόμος για τον δεύτερο ήλιο»- που υλοποιείται με την υποστήριξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Στοχεύει να αναδείξει τη σημασία της αξιοποίησης του κινηματογράφου ήδη από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση όχι ως απλό εργαλείο αλλά ως μέσο δημιουργικής έκφρασης των παιδιών. Και οι προβολές ταινιών να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όχι μέσω ενός πανιού στον τοίχο κι ενός laptop αλλά σε κανονικές συνθήκες προβολής. Ας σημειωθεί ότι το 1997, στο ξεκίνημά του, το Φεστιβάλ Ολυμπίας είχε διοργανώσει συνέδριο για την Κινηματογραφική Εκπαίδευση (το πρώτο που έγινε στην Ελλάδα για το θέμα αυτό). Είκοσι χρόνια μετά, κι ενώ έχει ήδη ανδρωθεί μια γενιά παιδιών που μεγάλωσε στην εποχή της ψηφιακής εικόνας, επανέρχεται στο θέμα, θέτοντας νέους προβληματισμούς.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Από τα μη διαγωνιστικά προγράμματα του φετινού Φεστιβάλ, ξεχωρίζουν τα εξής αφιερώματα:

Ο δρόμος για τον δεύτερο ήλιο. Φέτος, για δεύτερη φορά στην ιστορία του, το Φεστιβάλ φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με τίτλο «Ο δρόμος για τον δεύτερο ήλιο». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Θα προβληθούν ταινίες (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ) που καταπιάνονται με ζητήματα παιδείας, διδασκαλίας και μάθησης.

Focus στον Γερμανικό Κινηματογράφο. Αφιέρωμα σε συνεργασία με το σημαντικό φεστιβάλ παιδικού κινηματογράφου Σνίκελ. Θα προβληθούν γερμανικές ταινίες μυθοπλασίας μικρού και μεγάλου μήκους.

Θα πραγματοποιηθούν επίσης τα αφιερώματα: «Μικρές ταινίες, μεγάλα όνειρα» (μια επιλογή ταινιών που έχουν διακριθεί στο φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια) και οι δημοφιλείς ενότητες «Zoom in European Children’s Film» και «Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκο animation».

Θα παρουσιαστεί εκπαιδευτικό υλικό για τις ταινίες «Σάνα η μουσική του Λύκου», «Φιν η μαγεία της μουσικής», «Η Ορχήστρα της Ανακύκλωσης» αλλά και για την ταινία μικρού μήκους «Τραγούδα!» που απέσπασε το φετινό Όσκαρ μικρού μήκους, προσφέροντας στους εκπαιδευτικούς ένα εξαιρετικό εργαλείο διδασκαλίας στην τάξη, που θα συναρπάσει τους μαθητές.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη λογοτεχνία, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις πλαισιώνουν τη διοργάνωση του 20ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 17ης Camera Zizanio. Και βέβαια εκπαιδευτικές/καλλιτεχνικές δράσεις σε σχολεία. Ανάμεσα στα άλλα, το Φεστιβάλ:

Φιλοξενεί την εικαστική έκθεση «Land Art Cinema Project» με εφήμερα έργα που δημιουργούνται από υλικά της φύσης.
Φιλοξενεί την φωτογραφική έκθεση «Ο Άγνωστος Λιμός: Αθήνα 1941-1942», σε συνεργασία με τον ευρωβουλευτή και δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου, που ανακάλυψε σπάνιες φωτoγραφίες και πρωτοπαρουσίασε την περασμένη άνοιξη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Παρουσιάζει μια εγκατάσταση με τίτλο «Τα θρανία της μαύρης εξέγερσης», για το αιματοκύλισμα του ξεσηκωμού των μαθητών εναντίον του Απαρτχάιντ το 1976 στο Σοβέτο της Ν. Αφρικής.
Σε συνεργασία με την Βιβλιοθήκη της Αμαλιάδας θα παρουσιάσει το βιβλίο του σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη «Η αλχημεία του σινεμά» που μόλις κυκλοφόρησε

Προσκαλεί συγγραφείς για να επισκεφθούν σχολεία και να συνομιλήσουν με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Συνεχίζει τη δραστηριότητα του Zizanio News, μέσα από το ομώνυμο blog, με ρεπορτάζ, άρθρα, σχόλια και συνεντεύξεις, που γράφουν και επιμελούνται παιδιά του Πύργου και της Αμαλιάδας, τα οποία ταυτόχρονα κάνουν και ραδιοφωνικές εκπομπές.

Οι επισκέπτες του 20ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 17ης Camera Zizanio θα ξεναγηθούν σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας, θα γνωρίσουν τον τόπο και τα μνημεία, θα συναντήσουν ανθρώπους, και θα απολαύσουν τη φιλοξενία και τα προϊόντα που παράγει η γη της Ολυμπίας.

ΕΠΙΣΗΣ

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν και φέτος προβολές για σχολεία με δωρεάν είσοδο. Τα σχολεία όμως πρέπει να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές (email: neanikoplano@gmail.com, τηλ. 2108664030 και 2108664470) για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους και τον αριθμό των μαθητών.

ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ…

Στην Camera Zizanio θα δούμε σε ειδική προβολή τρεις ταινίες που έχουν γυρίσει προσφυγόπουλα στην Ελλάδα, στα κέντρα φιλοξενίας προφύγων του Ελαιώνα και του Σχιστού. Παρόντα θα είναι τα παιδιά που δημιούργησαν μια από αυτές.

Μια δημιουργία ενός 13χρονου προσφυγόπουλου, γυρισμένη σε στρατόπεδο προσφύγων Γεζίντι στο Ιράκ. Χωρίς λόγια και γυρισμένη ανάμεσα στις σκηνές των παιδιών και σε αλάνες της περιοχής, αποτυπώνει την επιθυμία των κοριτσιών να παίξουν κι αυτά ποδόσφαιρο μαζί με τα αγόρια. Και την θριαμβευτική νίκη τους, κόντρα στα φυλετικά και θρησκευτικά στερεότυπα.

Το υποψήφιο για Όσκαρ (2017) ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Life animated», του βραβευμένου με το χρυσό αγαλματίδιο στο παρελθόν Ρος Γουίλιαμς, με το οποίο φανερώνει την ευεργετική επίδραση του animation σε παιδιά με σύνδρομο Άσπεργκερ.

Στο ντοκιμαντέρ «Listen to the silence» από την Γεωργία, ένα παιδί με πρόβλημα ακοής παίρνει μέρος σε μια χορωδία, ενώ στην ταινία «Strawberry days» (Σουηδία-Πολωνία) παρακολουθούμε τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίες εφήβων μεταναστών στα φραουλοχώραφα της Σουηδίας (γιατί ακόμα και η Σουηδία φαίνεται πως έχει την Μανωλάδα της…).

Στο αφιέρωμα «Γέφυρες», μια σύμπραξη του Φεστιβάλ Ολυμπίας και του Δανέζικου Ινστιτούτου Κινηματογράφου, μεταγλωττισμένες στα αραβικά ταινίες θα προβληθούν σε παιδιά πρόσφυγες, όχι μόνο κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, αλλά και όλο το 2018.

Με διασκευές που ξεκινούν από τον Bach, τον Vivaldi, τον Χατζιδάκι και φτάνουν μέχρι τον Βαμβακάρη, τον Τσιτσάνη, τους Iron Maiden, ακόμη και την εκκλησιαστική μουσική, οι δαίμονες της χορδής, οι String Demons, θα ξεσηκώσουν το κοινό στην επετειακή τελετή έναρξης του 20ου Φεστιβάλ.

Η συμμετοχή των μαθητών σε όλες τις προβολές και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν

 

ΧΩΡΟΙ

Αίθουσες προβολών
Θέατρο Απόλλων (Πύργος)
Συνεδριακό κέντρο (Πύργος)
Cineplex-Ορφέας (Πύργος)
Cine-Cinema (Aμαλιάδα)
Cine-Άστρον (Λεχαινά)
Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο (Γαστούνη)
Κινηματογραφική αίθουσα δημοτικού σχολείου Zαχάρως.
Πάνθεο 2 (Πάτρα)
Δημοτικός Κινηματογράφος Άνεσις (Αγρίνιο)
Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο (Μεσολόγγι)

Κινηματογραφικά Εργαστήρια και Εκδηλώσεις
Συνεδριακό Κέντρο
Νέος Πολυχώρος Πολιτισμού Δήμου Ήλιδας
Κοινωνικός Πολυχώρος Δεξαμενή
Αίθουσα ΠΕΔ
ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας/Παραρτήματα Πύργου και Αμαλιάδας
ΚΕΔΙΒΜ Εργασία Εκπαιδευτική
ΚΕΔΙΒΜ Ολυμπιακή Εκπαιδευτική
Τετράστιχο
Πλανώδειο
Σχολικά διδακτήρια

Στοιχεία επικοινωνίας

ΑΘΗΝΑ: Ρόδου 18 – Τηλ. 210 8664470, fax 210 8662344, email: neanikoplano@gmail.com, festival@olympiafestival.gr,
ΠΥΡΓΟΣ: Χρυσανθακοπούλου 2 – Τηλ. 2621026890, email: olympiaiff@gmail.com

Για ακόμη περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να δείτε εδω

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss