22 νεκροί, το ISIS πίσω από το μακελειό

Η Βρετανία και όλος ο κόσμος θρηνεί για τους 22 νεκρούς και τους 59 τραυματίες της πρωτοφανούς βομβιστικής επίθεσης μπροστά στο Manchester Arena αργά το βράδυ της Δευτέρας, ένα μακελειό για το οποίο το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη.

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας, όμως οι αρχές στο Μάντσεστερ προσπαθούν να κρατήσουν την πόλη ανοικτή στους πολίτες προκειμένου να μην επικρατήσει ο νόμος του τρόμου.

Πολλοί άνθρωποι – ανάμεσα στους οποίους τουλάχιστον 12 παιδιά – νοσηλεύονται σοβαρά τραυματισμένοι, όπως δήλωσαν νοσοκομειακές πηγές.

“Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πολύ πολύ σοβαρά τραυματισμένοι και για τους οποίους απαιτείται εντατική παρακολούθηση, αλλά και άνθρωποι που θα παραμείνουν στο νοσοκομείο για πολύ καιρό” δήλωσε ο Τζον Ρους επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας του Μάντσεστερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι 12 παιδιά νοσηλεύονται στο Βασιλικό Νοσοκομείο της πόλης.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Amaq που πρόσκειται στην οργάνωση.

Το ΙΚ ανέφερε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε με εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στη συναυλία στο στάδιο Manchester Arena.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται για την επίθεση όπως δήλωσε ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών .

“Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μάντσεστερ αν και αναλαμβάνει την ευθύνη για σχεδόν όλες τις επιθέσεις. Δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει αυτή τη σχέση” είπε ο Νταν Κόουτς, ο Διευθυντής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών, καταθέτοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Η σύλληψη του 23χρονου και η σχέση του με το μακελειό

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ένας 23 χρόνος ο οποίος συνελήφθη στην περιοχή του νότιου Μάντσεστερ και οι πρώτες πληροφορίες να τον εμφανίζουν να συνδέεται με το μακελειό.

Στα κοινωνικά δίκτυα δημοσιεύτηκε μια φωτογραφία ενός άνδρα με χειροπέδες ο οποίος προσαγάγεται από αστυνομικούς. Ωστόσο δεν έχει διασταυρωθεί η πληροφορία ότι πρόκειται για τον 23χρονο συλληφθέντα.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας συνεχίζουν τις έρευνες προκειμένου να εξακριβώσουν εάν άλλα πρόσωπα εμπλέκονται στην επίθεση αυτοκτονίας.

«Ενημερώνομαι από την αστυνομία για την εξέλιξη των ερευνών που συνεχίζονται και τόσο οι αστυνομικές αρχές όσο και οι υπηρεσίες ασφαλείας εργάζονται, προφανώς, με στόχο να επιβεβαιώσουν εάν μια μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων ενεπλάκη στο συγκεκριμένο περιστατικό» επισήμανε η Μέι στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι οι αρχές σκοπεύουν να εφαρμόσουν περαιτέρω μέτρα ασφαλείας στους χώρους εκδηλώσεων με στόχο να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών ενόψει των θερινών φεστιβάλ και εκδηλώσεων.

Η αστυνομία προχωρά σε εφόδους σε σπίτια υπόπτων. Το απόγευμα της Τρίτης πυροτεχνουργοί προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη σε ένα σπίτι στην συνοικία Φάλοουφίλντ του Μάντσεστερ. Σύμφωνα με το Sky News η επιχείρηση στο συγκεκριμένο σημείο έχει άμεση σχέση με την εν εξελίξει έρευνα για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Manchester Arena.

Αναζητούν συγγενείς και φίλους στο διαδίκτυο

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στο Twitter στρέφονται οι συγγενείς και οι φίλοι των ανθρώπων που πήγαν στη συναυλία της Ariana Grande ζητώντας πληροφορίες και βοήθεια.

«Εξακολουθούν να αγνοούνται αλλά σας παρακαλούμε βοηθήστε για να βρεθούν», είναι ένα από τα μηνύματα στη λίστα με το hashtag #manchestermissing.

Ενας άλλος χρήστης έχει ανεβάσει τις φωτογραφίες με τα πρόσωπα ανθρώπων που αγνοούνται και όσων στο μεταξύ έχουν βρεθεί και καλεί τους άλλους χρήστες να αναδημοσιεύουν την ανάρτηση έως ότου όλοι οι αγνοούμενοι βρεθούν.

Βόμβα θανάτου με καρφιά και βίδες

Η συναυλία της 23χρονης τραγουδίστριας Ariana Grande στο Manchester Arena είχε ολοκληρωθεί και οι θεατές -αποχωρούσαν όταν ο βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης σκοτώθηκε αφού πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε λίγο μετά τις 22:33 τοπική ώρα (00:33 ώρα Ελλάδας) στο Manchester Arena, που έχει χωρητικότητα 21.000 ανθρώπων. Μεταξύ των νεκρών είναι και παιδιά, τόνισε η αστυνομία.

«Σε αυτό το στάδιο πιστεύουμε ότι η χθεσινοβραδινή επίθεση πραγματοποιήθηκε από έναν άνδρα», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Μάντσεστερ Ίαν Χόπκινς στους δημοσιογράφους. «Προτεραιότητα μας είναι να καθορίσουμε αν έδρασε μόνος ή ως μέλος ενός δικτύου», πρόσθεσε.

«Ο δράστης (…) πέθανε στο στάδιο. Πιστεύουμε ότι έφερε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο πυροδότησε προκαλώντας αυτό το τραγικό συμβάν», εξήγησε ο Χόπκινς.

Μία γυναίκα που βρισκόταν στη συναυλία δήλωσε ότι ένιωσε μια τεράστια έκρηξη την ώρα που αποχωρούσε από το στάδιο και ακολούθησαν κραυγές, ενώ χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να βγουν από το κτίριο.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter φαίνονται θαυμαστές της Αριάνα Γκράντε, πολλοί εκ των οποίων νεαροί σε ηλικία, να φωνάζουν και να τρέχουν έξω από το κτίριο. Δεκάδες γονείς αναζητούσαν σε κατάσταση πανικού τα παιδιά τους, αναρτώντας φωτογραφίες τους και ζητώντας πληροφορίες μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Η 23χρονη Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter: «Συντετριμμένη. Από τα βάθη της καρδιάς μου λυπάμαι πάρα πολύ. Δεν έχω λόγια».

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss