40 χρόνια ΕΕ: Τι κάνει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Για τα 40 χρόνια ΕΕ έγιναν γνωστές οι αρμοδιότητες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διευθύνει το συγκεκριμένο θεσμικό όργανο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγεται για δυόμιση χρόνια, δηλαδή μια για μια θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναλογούν δύο πρόεδροι. Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα ανανέωσης της θητείας.

40 χρόνια ΕΕ

Ο πρόεδρος διευθύνει τις εργασίες του Κοινοβουλίου. Είναι υπεύθυνος για την τήρηση των διαδικασιών και του κανονισμού του οργάνου. Εγκρίνει και υπογράφει τον προϋπολογισμό της Ένωσης και μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ υπογράφει όλες τις νομοθετικές πράξεις, σύμφωνα με τη διαδικασία. Τέλος, εκπροσωπεί το Κοινοβούλιο προς τα έξω και στις σχέσεις του με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

40 χρόνια ΕΕ: 7 πολιτικές ομάδες -τα 7 ευρωπαϊκά «Κόμματα»

Οι ευρωβουλευτές δεν κατανέμονται στα βουλευτικά έδρανα, ούτε συσπειρώνονται, με βάση την εθνικότητά τους, αλλά με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση. Για να δημιουργηθεί μία πολιτική ομάδα απαιτούνται τουλάχιστον 23 βουλευτές οι οποίοι πρέπει να εκπροσωπούν το ¼ των κρατών-μελών. Αυτήν τη στιγμή οι ευρωβουλευτές συμμετέχουν σε εφτά πολιτικές ομάδες, εκτός των μη εγγεγραμμένων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποίησε την τελευταία εκλογική του διαδικασία το 2019 και σύμφωνα τον κανονισμό, είναι πενταετούς θητείας, άρα οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2024.

Κάθε πολιτική ομάδα μεριμνά για την εσωτερική της οργάνωση ορίζοντας έναν πρόεδρο (ή, σε ορισμένες ομάδες, δύο συμπροέδρους), ένα προεδρείο και μια γραμματεία. Οι θέσεις των βουλευτών στην αίθουσα συνεδριάσεων αποφασίζονται βάσει της πολιτικής τους τοποθέτησης, από τα αριστερά προς τα δεξιά, μετά από συμφωνία μεταξύ των προέδρων των ομάδων.

Πριν από κάθε ψηφοφορία στην ολομέλεια, οι πολιτικές ομάδες εξετάζουν τις εκθέσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών και υποβάλλουν τροπολογίες. Η θέση κάθε πολιτικής ομάδας αποφασίζεται μετά από συζήτηση στους κόλπους της ομάδας. Οι βουλευτές δε μπορούν να υποχρεωθούν να δώσουν συγκεκριμένη ψήφο.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss