5 Πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το τεστ ΠΑΠ

Το τεστ Παπανικολάου είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της ιατρικής για τις γυναίκες. Αποτελεί επίτευγμα Έλληνα γιατρού και συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου της μήτρας. Προϋπόθεση βέβαια για αυτό είναι να επισκέπτεσαι το γυναικολόγο σου και να κάνεις τακτικά τεστ ΠΑΠ.

Αν λοιπόν έχεις μερικές απορίες σχετικά με αυτή την απλή αλλά σωτήρια για την υγεία σου εξέταση που σε κρατάνε από το να την κάνεις είμαστε εδώ για να σου τις λύσουμε. Ανακάλυψε 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το τεστ ΠΑΠ!

Όλα όσα πρέπει να μάθεις για το τεστ ΠΑΠ

Τι δείχνει ένα τεστ ΠΑΠ;

Αυτό που δείχνει το τεστ ΠΑΠ είναι η ύπαρξη ή μη αλλοιώσεων στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας.  Με τον τρόπο αυτό διαγιγνώσκεται έγκαιρα η ύπαρξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και κατά συνέπεια είναι εφικτή η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του. Πρόκειται λοιπόν για μια κυτταρολογική εξέταση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα καταφέρεις με αυτή να δεις αν υπάρχει κάποιο μικρόβιο ή αν έχεις κύστες.

Πως γίνεται η εξέταση;

εξέταση τεστ ΠΑΠ

εξέταση τεστ ΠΑΠ

Η εξέταση γίνεται με τη χρήση ενός κολποδιαστολέα ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση στον τράχηλο. Από τον τράχηλο λοιπόν ο γυναικολόγος λαμβάνει με μια σπάτουλα το δείγμα, δηλαδή κύτταρα τραχήλου, που χρειάζεται ώστε να το στείλει για ανάλυση για να φανεί η κατάσταση των κυττάρων.

Δες επίσης: 5 Λόγοι για τους οποίους πονάς στην ευαίσθητη περιοχή!

Ποιες μέρες του κύκλου πρέπει να γίνεται;

Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να γίνει οποιεσδήποτε μέρες, εκτός από τις ημέρες της περιόδου. Μπορείς να επισκεφθείς λοιπόν το γυναικολόγο σου οποτεδήποτε αρκεί να μην έχεις περίοδο. Αυτό που έχει σημασία να ξέρεις είναι ότι δεν πρέπει να έχεις σεξουαλική επαφή τουλάχιστον 2 μέρες πριν το τεστ. Ακόμα, 2 μέρες πριν δεν πρέπει να έχεις χρησιμοποιήσει ταμπόν ή κολπικές κρέμες.

Πονάει το τεστ ΠΑΠ;

γυναίκα μιλάει με γιατρό

γυναίκα μιλάει με γιατρό

Το τεστ ΠΑΠ προκαλεί μια στιγμιαία δυσφορία, η οποία κρατάει ελάχιστα και δεν αφήνει κανένα δυσάρεστο αίσθημα μετά. Ο φόβος λοιπόν για ενδεχόμενο πόνο δεν πρέπει να σε αποτρέπει από το να κάνεις το τεστ αφού είναι αμελητέος.

Δες επίσης: Πόνοι στην ευαίσθητη περιοχή: Οι λόγοι και τι να κάνεις!

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται το τεστ ΠΑΠ;

ημερολόγιο κυκλωμένη μέρα

ημερολόγιο κυκλωμένη μέρα

Μια γυναίκα που είναι σεξουαλικά ενεργή καλό είναι να ελέγχεται μια φορά το χρόνο. Με το να επισκέπτεσαι τακτικά το γυναικολόγο σου και να κάνεις τεστ ΠΑΠ μειώνεις σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσεις καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Το τεστ Παπανικολάου λοιπόν είναι γρήγορο, οικονομικό, χωρίς έντονο πόνο και είναι ένα τεράστιο όπλο στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου. Δεν έχεις δηλαδή κανένα λόγο να αμελείς το τεστ από τη στιγμή που έχεις σεξουαλική δραστηριότητα. Κάνε ένα πραγματικό δώρο στον εαυτό σου και κλείσε άμεσα το ραντεβού σου!

Μοίρασε την αγάπη σου εαν βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον πατώντας στη καρδούλα.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss