5 ταινίες που έδωσαν «γροθιά» στην ομοφοβία και την τρανσφοβία

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας συγκεντρώσαμε πέντε ταινίες που σίγουρα αξίζουν τον χρόνο σου!

Σήμερα Τρίτη 17 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας. Αρχικά, η 17η Μαΐου έγινε γνωστή και με την ονομασία IDAHO (International Day Against Homophobia), δηλαδή Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας.
Ωστόσο, στη συνέχεια έλαβε μεγαλύτερες προεκτάσεις συμπεριλαμβάνοντας την αμφοφοβίας και την τρανσφοβία, αφού με την πάροδο του χρόνου ολοένα και μεγαλώνει ο διάλογος για ζητήματα φύλου και των δικαιωμάτων την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας καθιερώθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2006 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε το συμβολισμό της συγκεκριμένης ημέρας. Έτσι, με ψήφισμά του κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω ομοερωτικού προσανατολισμού.
Σε περίπτωση που θεωρείτε ότι η επιλογή της ημέρας ήταν τυχαία ή «πεζή» κάνετε λάθος, αφού η επιλογή της ημερομηνίας «κρύβει» ένα σημαντικό συμβολισμό.

 

 
[embedded content]

[embedded content]

 

Συγκεκριμένα, από το 1948 μέχρι το 1990 η ομοφυλοφιλία ήταν καταχωρημένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στα ψυχικά νοσήματα, κάτι που άλλαξε στις 17 Μαΐου του 1990. Στη γενική συνέλευσή του στις 17 Μαΐου 1990 ο ΠΟΥ με ψήφισμά του τόνισε ότι “η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ψυχική νόσο, διαταραχή, ή ανωμαλία”. Και έτσι, έγινε ένα από τα μεγαλύτερα βήματα προς την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας παγκοσμίως, αλλά και της εξάλειψης των προκαταλήψεων απέναντί τους!
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω με την πάροδο του χρόνου η συζήτηση γύρω από θέματα που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα έρχεται ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα η ομοφυλοφιλία, η τρανσφοβία και αμφιφοβία να γίνονται συχνά αντικείμενο ενασχόλησης της έβδομης τέχνης, η οποία με τον δικό της τρόπο προσπαθεί να μάς φέρει αντιμέτωπους και αντιμέτωπες με αυτά τα προβλήματα.
Αν και για πολλά χρόνια ο παγκόσμιος κινηματογράφος επικεντρωνόταν σε ετεροφυλοφιλικές σχέσεις, έχει αρχίσει πλέον φέρνει στο προσκήνιο ιστορίες ανθρώπων που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται περισσότερες ταινίες που αφορούν προβληματισμούς των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας συγκεντρώσαμε πέντε ταινίες που σίγουρα αξίζουν τον χρόνο σου!
1. Moonlight
Υπόθεση: Μια διαχρονική ιστορία ανθρώπινης επαφής κι αυτογνωσίας, το Moonlight εξιστορεί τη ζωή ενός άντρα από την παιδική του ηλικία έως και την ενηλικίωση, καθώς παλεύει να βρει τη θέση του στον κόσμο. Ένα ζωτικό πορτρέτο, σε τρία κεφάλαια, της σύγχρονης ζωής ενός Αφροαμερικανού κι ένας ποιητικός διαλογισμός επάνω στην ταυτότητα, την οικογένεια, τη φιλία, την αγάπη, πλημμυρισμένος με βαθιά συμπόνοια και καθολικές αλήθειες.

2. Boys don’t cry
Υπόθεση: Η αληθινή ιστορία της νεαρής Τίνα Μπράντον μας ταξιδεύει στον σκοτεινό κόσμο του ρατσισμού της επαρχίας. Συγκεκριμένα, στη Νεμπράσκα του 1993, όπου η νεαρή Τίνα (Την υποδύεται αριστουργηματικά η Hilary Swank!) επιθυμεί να κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλου, υιοθετώντας την αντρική ταυτότητα του Μπάντον Τίνα, ώσπου τελικά αποκαλύπτεται η πραγματική της ταυτότητα, πράγμα που θα πάρει τραγικές διαστάσεις και θα αποτελέσει την αιτία κοινωνικής στοχοποίησης και άσκησης βίας εναντίον της.
Η ιστορία του Μπράντον υπήρξε μια από …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss