7 παλιές ταινίες του Hollywood με LGBT χαρακτήρες | Κινηματογράφος

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν παλιές ταινίες του Hollywood, που έγιναν γνωστές για τους LGBT χαρακτήρες τους. Παρόλο που συχνά σκεφτόμαστε τις παλιές ταινίες ως πολύ straight και συντηρητικές, στα θέματα της σεξουαλικότητας και του φύλου συχνά ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Οι LGBT χαρακτήρες εκπροσωπούνταν με έναν κωδικοποιημένο τρόπο και που σήμερα, ξαναβλέποντάς τες, μας γίνονται ξεκάθαροι οι συμβολισμοί τους.

Πάμε να δούμε 7 τέτοιες παλιές ταινίες του Χόλυγουντ με LGBT χαρακτήρες, που σας παροτρύνουμε να δείτε ή να ξαναδείτε:

1. Queen Christina, 1933

Πρωταγωνιστές: Greta Garbo, John Gilbert, Ian Keith
Σκηνοθεσία: Rouben Mamoulian
Βαθμολογία στο IMDB: 7,6/10

Η απόλυτη ντίβα Γκρέτα Γκάρμπο, σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας της πρωταγωνιστεί στην ταινία “Βασίλισσα Χριστίνα” σε σκηνοθεσία Ρουμπέν Μαμουλιάν μαζί με τον Τζον Γκίλμπερτ και τον Ιαν Κιθ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χριστίνα σε ηλικία μόλις πέντε χρονών ανεβαίνει στον θρόνο της Σουηδίας και στα χρόνια της βασιλείας της η χώρα της γίνεται κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη, στα τέλη του Τριακονταετή Πολέμου. Όπως κάθε άλλη στη θέση της, πιέζεται να κάνει έναν πολιτικά ορθό γάμο, μία προοπτική με την οποία διαφωνεί, και θα κάνει ότι είναι δυνατό για να αποφύγει.

Η Γκάρμπο ως Χριστίνα ενσαρκώνει με ρεαλισμό μία lgbt γυναίκα, με κυριαρχικό χαρακτήρα, που φιλά γυναίκες και της αρέσουν τα όπλα.

lgbt
Πηγή εικόνας: Pinterest.com

2. Morocco, 1930

Πρωταγωνιστές: Marlene Dietrich, Gary Cooper, Adolphe Menjou
Σκηνοθεσία: Josef von Sternberg
Βαθμολογία στο IMDB: 7,1/10

Η ταινία “Μαρόκο” είναι αισθηματικό δράμα σε σκηνοθεσία Γιόζεφ Φον Στέρνμπεργκ, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μπενό Βινί “Amy Jolly”. Η ταινία αποτελεί την πρώτη αμερικανική ταινία της Ντίτριχ και της χάρισε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Η ταινία προτάθηκε συνολικά για τέσσερα βραβεία Όσκαρ μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Το 1992 επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.

H Ντίτριχ χάρη στον lgbt ρόλο της αναπαριστά την αμφισεξουαλικότητα, φλερτάρει με τον Κούπερ, αλλά ταυτόχρονα και με μία άλλη γυναίκα σε μία σκηνή, και καταφέρνει επιτυχημένα να προκαλέσει τα πρότυπα των έμφυλων ρόλων της εποχής.

lgbt
Πηγή εικόνας: Letterboxd.com

3. Lawrence of Arabia, 1962

Πρωταγωνιστές: Peter O’Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn
Σκηνοθεσία: David Lean
Βαθμολογία στο IMDB: 8,1/10

 Συνδυάζει την περιπέτεια, την ιστορία και τη μελέτη των χαρακτήρων. Η ταινία ακολουθεί τη βιογραφία του Τόμας Έντουαρντ Λόρενς (Πήτερ Ο’ Τουλ), ενός αξιωματικού του βρετανικού στρατού, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ανέλαβε αποστολή να κατασκοπεύσει τον άτακτο στρατό των διαφόρων αραβικών φυλών στη Σαουδική Αραβία, αλλά γοητεύθηκε από το πνεύμα της ερήμου, ένωσε αντιμαχόμενες αραβικές φατρίες σε τακτικό στρατό και τις οδήγησε σε νικηφόρες μάχες εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, ενώ βραβεύθηκε με επτά Όσκαρ, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας (Ντέιβιντ Λην). Ο Πήτερ Ο’ Τουλ καθιερώθηκε με τον ρόλο του Λόρενς ενσαρκώνοντας με απόλυτη επιτυχία τη φυσιογνωμία αυτή έχοντας οδηγία από τον σκηνοθέτη του να παίξει τον ρόλο ως lgbt άνδρα, ενώ υπάρχει μία διακριτική έλξη μεταξύ του Λόρενς και του Αλί.

lgbt
Πηγή εικόνας: Nytimes.com

4. The Children’s Hour, 1961

Πρωταγωνιστές: Audrey Hepburn, Shirley McLaine, James Garner
Σκηνοθεσία: William Wyler
Βαθμολογία στο IMDB: 7,8/10

Η ταινία “Οι Ψίθυροι” , όπως έχει αποδοθεί στα ελληνικά είναι μια διασκευή του ομώνυμου θεατρικού της Λίλιαν Χέλμαν. Δύο φίλες είναι συνιδιοκτήτριες ενός σχολείου θηλέων. Η Κάρεν είναι αρραβωνιασμένη με το Τζο, έναν νεαρό γιατρό. Όταν τα οικονομικά του σχολείου επιτέλους αρχίζουν να ανθίζουν, το ζευγάρι αποφασίζει να ορίσει ημερομηνία γάμου, γεγονός που κάνει τη Μάρθα να νιώσει ζήλια.

Κάποιο κακομαθημένο κοριτσάκι του σχολείου διαδίδει ότι τάχα οι δύο γυναίκες διατηρούν μεταξύ τους κρυφό δεσμό. Οι φήμες μεταδίδονται από στόμα σε στόμα, με αποτέλεσμα το σχολείο να χάσει την αξιοπιστία του και να κλείσει.

Η σκηνή που η Σίρλεϊ Μακ Λέιν εκφράζει τα συναισθήματά της για την Όντρεϊ Χέπμπορν είναι εκπληκτική.

lgbt
Πηγή εικόνας: Kitschmix.com

5. Walk on the Wild Side, 1962

Πρωταγωνιστές: Laurence Harvey, Capucine, Jane Fonda
Σκηνοθεσία: Edward Dmytryk
Βαθμολογία στο IMDB: 6,7/10

Η ταινία στα ελληνικά αποδίδεται με τον τίτλο “Το σπίτι της Αμαρτίας”. Εκτυλίσσεται η ιστορία στη Νέα Ορλεάνη, δεκαετία του 1930. Στο Κουκλόσπιτο, ένα μπορδέλο, η Χέιλι είναι η κύρια ατραξιόν, τόσο για τους πελάτες. Η βολικά απεχθής ζωή της διακόπτεται με την άφιξη στην πόλη του Ντόουβ, της μεγάλης της αγάπης που τα τρία τελευταία χρόνια την αναζητούσε.

Όταν η Χέιλι αποφασίζει να φύγει, η τσατσά Τζο μένει συντετριμμένη και βαθιά πληγωμένη. Ο τρόπος που αποδίδεται αυτό το ρομάντζο μεταξύ των δύο lgbt χαρακτήρων είναι μοναδικό.

lgbt
Πηγή εικόνας: Derekwinnert.com

6. Some Like it Hot, 1959

Πρωταγωνιστές: Marilyn Monroe, Tony Curtis, Jack Lemmon
Σκηνοθεσία: Billy Wilder
Βαθμολογία στο IMDB: 8,2/10

 Η ταινία διαδραματίζεται στο 1929, όπου δυο μουσικοί μεταμφιέζονται σε γυναίκες προκειμένου να ξεφύγουν από το στόχαστρο της μαφίας, στο οποίο μπήκαν από τη στιγμή που αποτέλεσαν αυτόπτες μάρτυρες μιας δολοφονίας, ανάλογης με εκείνη της Σφαγής του Αγίου Βαλεντίνου. Στην προσπάθειά τους να σωθούν γίνονται μέλη ενός γυναικείου συγκροτήματος που περιοδεύει και βρίσκεται καθ’ οδόν για το Μαϊάμι.

Θεωρείται ως μια από τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών και το 2000 έλαβε την πρώτη θέση στη λίστα με τις καλύτερες κωμωδίες που θεσπίστηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Έλαβε επίσης έξι υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, κερδίζοντας τελικά ένα για τα κοστούμια που σχεδίασε ο Όρι-Κέλι. Οι αναφορές της ταινίας στην παρενδυσία και στην lgbt φύση του, που προβλήθηκε χωρίς να πάρει την έγκριση από το γραφείο λογοκρισίας, το οποίο εφάρμοζε τον Κώδικα του γερουσιαστή Χέιζ είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αποδυνάμωσή του.

Το 1989 η ταινία επιλέχθηκε να φυλαχτεί στο Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου των ΗΠΑ από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, με αιτιολόγηση πως είναι πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.

lgbt
Πηγή εικόνας: Capa.com

7. Rebecca, 1940

Πρωταγωνιστές: Laurence Olivier, Joan Fontaine, George Sanders
Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock
Βαθμολογία στο IMDB: 8,1/10

Προτάθηκε για 11 βραβεία Όσκαρ, κέρδισε δύο και αποτελεί τη μοναδική ταινία του Χίτσκοκ που κατάφερε να κερδίσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο, καθώς και την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα στο Hollywood. Η ταινία άνοιξε την πρώτη τελετή του Διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου το 1951.

Μια νεαρή συνεσταλμένη γυναίκα, που δεν αναφέρεται ποτέ το όνομά της (Τζόαν Φοντέιν), η οποία είναι ορφανή και συνοδεύει την πλούσια δεσποτική και καυστική Αμερικανίδα κυρία Βαν Χόπερ στις διακοπές της, μετά από πρόταση γάμου από τον πλούσιο αριστοκράτη και χήρο Μαξιμίλιαν “Μάξιμ” Ντε Γουίντερ (Λόρενς Ολίβιε) αποφασίζει να μείνει στο Μονακό. Αλλά η πρώην σύζυγος του Μάξιμ, Ρεβέκκα, έχει πεθάνει τον προηγούμενο χρόνο σε ατύχημα στη θάλασσα κι η οικονόμος του σπιτιού φαίνεται ότι ήταν ερωτευμένη μαζί της, γεγονός που δημιουργεί μία σειρά από δυσάρεστα γεγονότα στη ζωή του ζευγαριού.

lgbt
Πηγή εικόνας: Themedium.ca

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss