Άδεια μητρότητας: Από πότε ισχύουν οι 9 μήνες;

Περισσότερες από 45.000 μητέρες αλλά και πατέρες αναμένεται ότι θα κάνουν χρήση της νέας άδειας ανατροφής τέκνου, που επεκτείνεται από τους 6 στους 9 μήνες, με δικαίωμα μεταβίβασης ως 7 μήνες άδειας από τη μητέρα στον πατέρα.

Το μέτρο αφορά γυναίκες με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Η άδεια πληρώνεται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με επίδομα ίσο με τον βασικό μισθό, ήτοι 713 ευρώ μικτά και 615 ευρώ μετά τις ασφαλιστικές κρατήσεις, ενώ συνυπολογίζεται η αναλογία Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Με την 6μηνη άδεια έκαναν χρήση περίπου 30.000 μητέρες κάθε έτος. Με την 9μηνη άδεια και το δικαίωμα μεταβίβασης στους πατέρες εκτιμάται ότι θα κάνουν χρήση 45.000 δικαιούχοι.

Από τις 25 Νοεμβρίου ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων για την επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας από 6 σε 9 μήνες, διάστημα κατά το οποίο η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Ως εκ τούτου, για όσες εργαζόμενες βρίσκονταν ήδη από τις 25/11/2022 σε επιδοτούμενη άδεια διάρκειας 6 μηνών, η διάρκεια της άδειας παρατείνεται μέχρι τους 9 μήνες.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss