Άδειασαν οι ουρανοί πάνω από την Συρία

Δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με πυραύλους Τόμαχωκ έχουν λάβει θέση και είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση, μαζί με υποβρύχια και μαχητικά τζετ, εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφασίσει τελικά να πραγματοποιήσει τις απειλές του και να «χτυπήσει» επιλεγμένους στόχους στη Συρία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αιφνιδίασε τους συμβούλους του και το Πεντάγωνο την Τετάρτη, δηλώνοντας μέσω Twitter ότι «νέοι, όμορφοι και έξυπνοι πύραυλοι» θα εκτοξευθούν σύντομα στη Συρία, ως απάντηση στη χημική επίθεση που φέρονται να δέχτηκαν άμαχοι αντάρτες από στρατιωτικές δυνάμεις του Άσαντ.

Νωρίτερα, Ρώσος διπλωμάτης είχε πει, επικαλούμενος τον Πούτιν, ότι οποιοσδήποτε αμερικανικός πύραυλος εκτοξευθεί στη Συρία θα καταρριφθεί, ενώ θα καταστραφεί και η βάση από την οποία θα προέλθει. Αυτή η δήλωση φαίνεται ότι εκνεύρισε τόσο τον Τραμπ, που τον έκανε να αποκαλύψει τα «χαρτιά» του νωρίτερα απ` ό,τι έπρεπε, τουλάχιστον σύμφωνα με το CNN.

Σε σημερινό του δημοσίευμα το αμερικανικό δίκτυο αναλύει τις δυνάμεις που θα έχει στη διάθεσή του ο Τραμπ, εάν προχωρήσει τελικά σε στρατιωτική παρέμβαση στη χώρα του Άσαντ, παρά τις ρωσικές προειδοποιήσεις. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή του CNN, Τζον Κίρμπι, το «αυθόρμητο» tweet του Τραμπ μπορεί να εξανάγκασε τους επικεφαλής του αμερικανικού στρατού να τροποποιήσουν τις αναλύσεις τους σχετικά με τους «στόχους, το timing και τη συνεργασία με άλλα κράτη».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Κίρμπι, η στόχευση συστημάτων άμυνας ή τοποθεσιών κοντά στη Δαμασκό θα έστελνε ένα ισχυρότερο μήνυμα, αλλά θα αύξανε τον κίνδυνο για περισσότερες απώλειες καθώς και για μετέπειτα κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Εκτός από τα δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά που βρίσκονται κοντά στη Συρία, είναι πιθανόν οι ΗΠΑ να έχουν ήδη αναπτύξει μη αναγνωρισμένα υποβρύχια γύρω από τις συριακές ακτές, έτοιμα να εκτοξεύσουν πυραύλους Τόμαχοκ υψηλής ακριβείας. Πρόκειται ακριβώς για αυτούς τους «έξυπνους» πυραύλους τύπου Κρουζ που ανέφερε ο Τραμπ στην ανάρτησή του, και οι οποίοι ελέγχονται από δορυφόρο.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν επίσης έναν μεγάλο αριθμό μαχητικών τζετ F-22 στο Κατάρ, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρακαμφθεί η «ασπίδα προστασίας» των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας που προστατεύουν τη Συρία. Σύμφωνα με τον Κίρμπι όμως, οι ΗΠΑ πολύ δύσκολα θα ρισκάρουν τη ζωή αμερικανών πιλότων, αφού τα συγκεκριμένα συστήματα είναι εξαιρετικά προηγμένα και ικανά και θα προτιμήσουν πιο ασφαλή χτυπήματα από μεγάλη απόσταση.

Ο ρωσικός «ατσάλινος κλοιός» των S-400 που προστατεύει τον Άσαντ

«Αδιαπέραστο» χαρακτηρίζουν τα διεθνή ΜΜΕ τον «ατσάλινο κλοιό» που σχηματίζουν γύρω από τη Συρία τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400. Πρόκειται για τα πιο προηγμένα συστήματα της ρωσικής αεράμυνας και αποτελούνται από συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων νέας γενιάς, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με την Daily Mail, τα τρομακτικά αυτά συστήματα μπορούν να καταρρίψουν μέχρι και 80 αεροσκάφη ταυτόχρονα από απόσταση 248 μιλίων, να καταρρίψουν πυραύλους αλλά και να «χτυπήσουν» επίγειους στόχους, μετατρέποντάς τους σε στάχτη.

Το S-400, που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα αεράμυνας στον κόσμο, είναι το πιο «δυνατό χαρτί» του Άσαντ αυτή τη στιγμή, καθώς δημιουργεί μια ασπίδα προστασία για τον ίδιο και τις δυνάμεις του ενάντια στους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρώσοι ανέπτυξαν το πρώτο σύστημα S-400 στη Συρία το 2015, όταν η χώρα του Πούτιν βρέθηκε στα πρόθυρα της σύγκρουσης με την Τουρκία εξαιτίας της κατάρριψης του ρωσικου μαχητικού από τουρκικό βομβαρδιστικό.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss