Αφιέρωμα: Star Wars – 40 χρόνια… σε έναν γαλαξία πολύ, πολύ μακριά

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται από την προβολή της πρώτης ταινίας Star Wars, στους κινηματογράφους της Νέας Υόρκης. Από τότε που το θρυλικό κινηματογραφικό έπος επιστημονικής φαντασίας έγινε σημείο αναφοράς, για εκατομμύρια σινεφίλ.

Η πρώτη ομώνυμη ταινία προβλήθηκε στις 25 Μαΐου 1977 και έκτοτε δημιούργησε ένα φαινόμενο ποπ κουλτούρας, το οποίο γέννησε 6 ακόμα ταινίες και μια εκτενή λίστα από βιβλία, κόμικς, βιντεοπαιχνίδια, τηλεοπτικές σειρές, παιχνίδια, φιγούρες και γενικώς έναν ολόκληρο κόσμο γύρω από τη ταμπέλα Star Wars.

Η πιο συναρπαστική ιστορία του Διαστήματος, έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και επτά βραβεία Όσκαρ, με το δημιουργό της George Lucas, να δηλώνει πως το 1977 δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί την διαχρονικότητα του εγχειρήματος του.

Με πρωτοποριακά για την εποχή εφέ, σκηνοθετικά κόλπα που υπερνίκησαν το όριο της τότε κινηματογραφικής τεχνολογίας και παραμυθένια ατμόσφαιρα, η πρώτη τριλογία ολοκληρώθηκε το 1983.

Ένα μυθικό σύμπαν δημιουργείται και λίγοι μπορούν να φανταστούν τι τροπή θα πάρει!

https://www.youtube.com/watch?v=vP_1T4ilm8M

Με ένα πολύ μικρό budget (ύψους  11.000 δολαρίων), ο Lucas και η κινηματογραφική ομάδα του πειραματίστηκαν με τα εφέ , τα οποία ήταν πρωτόγνωρα για την εποχή και παρόλο που δεν ήταν ψηφιακά, ήταν άριστα οπτικά και έβαλαν τα θεμέλια για αυτά που βλέπουμε σήμερα, στις ταινίες. Τη δική τους τεχνοτροπία χρησιμοποίησαν έκτοτε όλοι οι σκηνοθέτες για κάθε λογής εφέ, οπτικό, ακουστικό και ούτω καθεξής.

Αρχικά ο Lucas είχε γράψει ένα σενάριο το οποίο σκεφτόταν να το κάνει 9 ταινίες, τελικά όμως κατάφερε να φτιάξει 6. Είχε δηλώσει μάλιστα ότι δεν πρόκειται να βγει καινούρια ταινία Star Wars. Το 1977 λοιπόν με περιορισμένο προϋπολογισμό αποφάσισε από τις 9 ταινίες να ξεκινήσει με το κομμάτι του σεναρίου που περιγράφεται στην πρώτη ταινία που κυκλοφόρησε. Δημιούργησε έπειτα τη συνέχεια Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται το 1980 και τελείωσε την πρώτη τριλογία το 1983 με την Επιστροφή των Τζεντάι. Έκτοτε δημιουργήθηκε και η παράδοση ότι κάθε ταινία απείχε από την επόμενη σε κυκλοφορία 3 χρόνια.

Αφού ολοκληρώθηκε στην ουσία το 2ο μέρος της ιστορίας, το 1999 ο Lucas σκηνοθέτησε την Αόρατη Απειλή η οποία σηματοδότησε μια νέα τριλογία, αυτή τη φορά όμως θα περιέγραφε γεγονότα πριν την πρώτη ταινία. Σχετικά κατώτερη από την πρώτη τριλογία, αλλά (ευτυχώς) η όλη μυθολογία δεν καταστράφηκε ανεπανόρθωτα. Ακολουθώντας την παράδοση των τριών χρόνων ανά ταινία, ο Lucas σκηνοθέτησε την Επίθεση των Κλώνων το 2002 και την Εκδίκηση των Σιθ το 2005.

Τον Αύγουστο του 2008, κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους η πρώτη ταινία animation της σειράς, ονόματι Ο Πόλεμος των Άστρων: Ο Πόλεμος των Κλώνων και χρονικά διαδραματίζεται μεταξύ του δευτέρου και του τρίτου επεισοδίου της νέας τριλογίας. Η ταινία αυτή αποτελεί εισαγωγή στην ομότιτλη τηλεοπτική σειρά, η οποία επίσης έκανε πρεμιέρα την ίδια χρονιά.

Τον Οκτώβριο του 2012, η Walt Disney Company συμφώνησε στην αγορά της Lucasfilm με σκοπό να κυκλοφορήσει μια νέα τριλογία, με τα Επεισόδια 7,8 και 9, το 2015, 2017 και 2019. Τον Δεκέμβριο του 2016, η ταινία Rogue One, σηματοδότησε την αρχή μιάς ανθολογίας ταινιών δηλαδή ταινίες που θα έχουν περιεχόμενο απο τον Πόλεμο των Άστρων, όμως θα είναι ξέχωρες απο αυτόν.

Οι ταινίες κατά χρονολογική σειρά, στον κόσμο του Star Wars

  • 19 Μαΐου 1999 – Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 1 – Η Αόρατη Απειλή
  • 16 Μαΐου 2002 – Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 2 – Η Επίθεση των Κλώνων
  • 19 Μαΐου 2005 – Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 3 – Η Εκδίκηση των Σιθ
  • 25 Μαΐου 1977 – Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 4 – Μια Νέα Ελπίδα
  • 21 Μαΐου 1980 – Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 5 – Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται
  • 25 Μαΐου 1983 – Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 6 – Η Επιστροφή των Τζεντάι
  • 18 Δεκεμβρίου 2015 – Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 7 – Η Δύναμη Ξυπνάει
  • Δεκέμβριος 2017 – Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 8 – Ο Τελευταίος Τζεντάι
  • Δεκέμβριος 2019 – Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 9 –

Οι επιρροές του George Lucas…

Μια τόσο διαφορετική παραγωγή δεν θα μπορούσε να μην έχει πάρει επιρροές από άλλες ταινίες που προηγήθηκαν. Ο George Lucas εμπνεύστηκε την ταινία, μεταξύ άλλων, και από τον σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα. Παράλληλα, λέγεται πως είχε επηρεαστεί και από πολλές άλλες κινηματογραφικές δουλειές. Δύο από αυτές είναι το Flash Gordon και το Dersu Uzala.

Το Flash Gordon δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα, αφού, αρχικά, ο Lucas ήθελε να ασχοληθεί με αυτόν τον ήρωα. Στη συνέχεια, όμως, άλλαξε τα σχέδια του, αλλά δεν απέκλινε πολύ από αυτά, καθώς χρησιμοποίησε πολλά στοιχεία που ήταν βασισμένα στην προαναφερόμενη ταινία. Κάποια από αυτά είναι οι αυτοκρατορικές δυνάμεις και τα όπλα με ακτίνες, μια πόλη στο διάστημα που αρχικά κυβερνάται από κακούς, η μελαχρινή πριγκίπισσα, τα διαστημόπλοια, κ.α.

Το Dersu Uzala ήταν μια ταινία του Ακίρα Κουροσάβα και κυκλοφόρησε μόλις δύο χρόνια πριν από την πρώτη ταινία Star Wars. Υπάρχουν δύο σκηνές του Star Wars που φέρουν μια εντυπωσιακή ομοιότητα με σκηνές της ταινίας του Κουροσάβα. Η πρώτη είναι η σκηνή στο A New Hope όπου ο Luke Skywalker κοιτάζει τον ουρανό και βλέπει δύο ήλιους.  Αυτό το στιγμιότυπο θυμίζει το Dersu Uzala στη σκηνή που ο καπετάνιος βλέπει τον ήλιο να δύει και το φεγγάρι να ανατείλει ταυτόχρονα. Η δεύτερη είναι η σκηνή στο The Empire Strikes Back που η Han Solo χρησιμοποιεί το σπαθί του Luke μέσα στην χιονοθύελλα. Αυτό το στιγμιότυπο μοιάζει με εκείνο που ο Dersu στην ταινία του Κουροσάβα ψάχνει καταφύγιο, γιατί ο καπετάνιος έχει καταρρεύσει μέσα στην χιονοθύελλα.

Μια νέα θρησκεία… γεννιέται: Ο “τζενταϊσμός” από τα Star Wars!

Αυτό που ξεκίνησε ως ένα αστείο και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το 2001, έχει γίνει πλέον πρόβλημα, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από το φανταστικό.

Πρόκειται για τη θρησκεία Jedi που παίρνει όλα τα στοιχεία που αντιπροσωπεύονται σε μια θρησκεία, επιχειρώντας να βγάλει ένα απόσταγμα πιο μοντέρνο και πιο προσιτό, ώστε οι άνθρωποι να καταλάβουν πως εκεί έξω, υπάρχει ένα μεγαλύτερο μυστήριο. Μάλιστα, κάποιοι άνθρωποι από την Αμερική ως την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία, άρχισαν να φτιάχνουν μέχρι και θρησκευτικά κινήματα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα υπάρχει η Jedi Church στο Κεντάκι ενώ από το 2001 γίνεται λόγος για το Jedi census phenomenon όπου στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, στις απογραφές πληθυσμού, τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν ενστερνιστεί τη “δύναμη” ως θρησκεία τους.

Στο μεταξύ Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι η φωτεινή δέσμη με την οποία μονομαχούσαν οι ήρωες του Πολέμου των Άστρων, είναι πραγματική. Μόνο που αυτό το σπαθί είναι επικίνδυνο όχι μόνο για τον αντίπαλο, όπως ισχυρίζονται, αλλά και για τον κάτοχό του.

Οι οπαδοί της θρησκείας των Τζεντάι μιμούνται τις ενδυματολογικές ιδέες των ηρώων του Star Wars, αφού φορούν κουκούλες, οπλίζονται με σπαθιά «λεπίδες του φωτός» και τηρούν έναν κώδικα που ενσωματώνει ένα μίγμα πεποιθήσεων του Βουδισμού και του Tαο. Μάλιστα, η εν λόγω θρησκεία το 2012, ήταν η πιο δημοφιλής εναλλακτική θρησκεία στην Αγγλία και την Ουαλία με χιλιάδες υποστηρικτές.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του «Τζενταϊσμού» που έγινε πλέον μόδα, μέσω και της ταινίας Star Wars, πιθανό μέλος της θρησκείας «μπορεί να γίνει κάποιος ασχέτως φυλής ή είδους, από όλο το σύμπαν». Τα υφιστάμενα μέλη οργανώνονται σε «εκκλησίες», στις χώρες που υπάρχουν πιστοί όπου σε πολλές από αυτές τελούνται και γάμοι! Το «φωτόσπαθο» του ιππότη είναι πάντως, προαιρετικό…

Ο Πόλεμος των Άστρων χαρακτηρίζεται ως μια διαστημική όπερα, καθώς επικεντρώνεται περισσότερο σε ρομαντικά στοιχεία και δραματικές επικές μάχες, παρά ως μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Μαζί με το μυστικιστικό στοιχείο της Δύναμης που “μαγικά” δίνει όλες αυτές τις δυνάμεις στους Τζεντάι, την μουσική όπου ο Lucas θεωρεί ενα απο τα βασικά κομμάτια του σύμπαντος του Πολέμου των Άστρων (είχε δηλώσει ότι ο Πόλεμος των Άστρων είναι μια ταινία που συνοδεύει τη μουσική, όχι το αντίστροφο) και φυσικά σε συνδυασμό με την πρόταση που εμφανίζεται πάντα πρώτη σε κάθε ταινία A long time ago, in a Galaxy far, far away σε προϊδεάζει να δείς κάποιο παραμύθι!

Η κινηματογραφική σειρά έχει τιμηθεί συνολικά με Βραβεία Όσκαρ, κυρίως για τα τεχνικά της επιτεύγματα (ηχητικά και οπτικά εφέ), που άνοιξαν νέους δρόμους στην κινηματογραφία. Τη μουσική της ταινίας, που βασίζεται σε βαγκνερικά πρότυπα, υπογράφει ο John Williams και τιμήθηκε με Όσκαρ το 1978. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την ανακήρυξε ως την κορυφαία κινηματογραφική μουσική όλων των εποχών.

Επίσης, θα πρέπει να γίνει μία μνεία και στους ηθοποιούς, οι οποίοι είναι όλοι εξαιρετικοί, ( Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher), καθώς και όλοι οι δευτερεύοντες χαρακτήρες, οι οποίοι κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας κατά τη διάρκεια όλων των ταινιών και μας κόβουν την ανάσα.

Συλλεκτικά

Η αγάπη του κόσμου για αυτόν τον γαλαξιακό μύθο δεν άργησε να φανεί! Μετά την προβολή της πρώτης ταινίας τα παιχνίδια αφιερωμένα στο Star Wars έκαναν την εμφάνιση τους! Κούκλες που απεικόνιζαν τον Darth Vader, φωτόσπαθα αλλά και video games έγιναν ανάρπαστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γύρω από το Star Wars έχει δημιουργηθεί ένας ολόκληρος κόσμος! Μπορείτε να αγοράσετε συλλεκτικά, ρούχα αλλά και αντικείμενα για το σπίτι από το Collector’s Place.

Όποια πάντως και αν είναι η άποψη των κριτικών τέχνης για το σενάριο ή τα εφέ, η σειρά αυτή έχει αποδείξει πως δεν χρειάζεται κανένα βραβείο που να αποδεικνύει την μοναδικότητά της. Η αγάπη που έχει πάρει από τον κόσμο και η ιστορία που έχει χαράξει ακριβώς 40 χρόνια μετά την πρώτη προβολή την καθιστούν άξια ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Δεν άφησε πίσω απλά λίγες όμορφες σκηνές, αλλά έναν ολόκληρο κόσμο!

Latest Posts

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.