Άγιος Βασίλης: Η σημασία του και γιατί πρέπει να πιστεύουν τα παιδιά

«Άγιος Βασίλης έρχεται, κι όλους μας καταδέχεται, από την Καισαρεία, συ ’σαι αρχόντισσα κυρία…»

Η φιγούρα που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για τον Άγιο Βασίλη, είναι ένα στρουμπουλός γενειοφόρος με κόκκινα μάγουλα, λευκά γένια και μαλλιά, κόκκινη στολή, μαύρες μπότες και ζώνη, καλοσυνάτος, χαμογελαστός, με βαθιά φωνή: «Χο, Χο, Χο!» Η φιγούρα αυτή που συμβολίζει τα Χριστούγεννα, ξυπνά αναμνήσεις στους μεγάλους και δημιουργεί καινούργιες στους μικρούς που θα τους συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή.
Ποιος είναι όμως ο Αι-Βασίλης;

Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας την παραπάνω εικόνα, με την κόκκινη στολή. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο ξαφνιάστηκα πριν από χρόνια όταν έμαθα πως η κόκκινη στολή ήταν δημιούργημα γνωστής εταιρείας αναψυκτικού…
Ας δούμε την ιστορία του περιληπτικά.

Στην Ορθοδοξία ο Άγιος Βασίλης ταυτίζεται με το Μέγα Βασίλειο. Η καταγωγή του – όπως λένε και τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα – είναι από την Καισάρεια την πρωτεύουσα της Καππαδοκίας. Περιγράφεται ως ένας καλός άνθρωπος όπου στόχο είχε να βοηθήσει όσους είχαν ανάγκη, μοιράζοντας χρήματα αλλά και χτίζοντας ιδρύματα για τους άπορους. Θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε και ως φιλάνθρωπο με την σημερινή έννοια ή ακόμα και πατέρα της φιλανθρωπίας. Στις 31 Δεκεμβρίου του 378 άφησε την τελευταία του πνοή ενώ την άλλη μέρα έγινε η κηδεία του, γι αυτό και γιορτάζεται την 1η μέρα του χρόνου. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, μοιράζουμε στη χώρα μας τα δώρα την Πρωτοχρονιά και όχι τα Χριστούγεννα, όπως στις άλλες χώρες.

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss