Αγορά οικιστικών ακινήτων-ανακαινίσεις: Νέες κατασκευές – Μπορεί το νοικοκυριό να κάνει απόσβεση;

Με το κόστος υλικών να βρίσκεται σε ανοδική πορεία μια σειρά ερωτημάτων και προβληματισμών βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλου αριθμού ιδιοκτητών ακινήτων που επιθυμούν να προχωρήσουν σε αναβάθμιση των ακινήτων που προωθούν προς πώληση ή ενοικίαση.

Κατά πόσο τελικά μια ανακαίνιση δίνει αξία σε ένα σπίτι, πέρα από την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτό;
Αποτελεί αυτή η ανακαίνιση μια επένδυση που θα μπορέσει να αποσβέσει ένα νοικοκυριό;

Γενικότερα, σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα το κτηριακό απόθεμα κατοικιών στην Αθήνα και στα αστικά κέντρα;
Η αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων και κατοικιών καθίσταται αναγκαία

«Μια ανακαίνιση πραγματικά μπορεί να αλλάξει σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων. Εξίσου όμως σημαντικό αντίκτυπο έχει και στην οικονομική αξία του ακινήτου για τον ιδιοκτήτη. Τα επόμενα χρόνια -νωρίτερα από το 2030, ένα ακίνητο που δεν θα πληροί πολύ αυστηρές προδιαγραφές ενεργειακής κατανάλωσης και υγειονομικών υποδομών, θα επιβαρύνεται με δασμούς που θα κάνουν τη χρήση του σχεδόν ασύμφορη. Υπό αυτόν τον όρο η αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων και κατοικιών καθίσταται αναγκαία, δίνοντας κατ’ επέκταση μεγαλύτερη αξία και στο ακίνητο», αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρίας ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ Ιωσήφ Αραμπατζής που έχει ως μότο «ο άνθρωπος αλλάζει τον χώρο και ο χώρος αλλάζει τον άνθρωπο».

Ένα βασικό ερώτημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων προς εκμετάλλευση είναι εάν η επένδυση μιας ανακαίνισης μπορεί να αποσβεστεί σε περίπτωση ενοικίου ή πώλησης της. «Η απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση είναι πολύ σχετική, καθώς επηρεάζεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Έναν πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η περιοχή. Ανακαινισμένα διαμερίσματα που ανήκουν σε γειτονιές που επιλέγονται από ενοίκους μέσου ή υψηλού εισοδήματος, μπορούν πράγματι να πετύχουν πολύ υψηλότερο μίσθωμα, επιστρέφοντας την επένδυση που έχει γίνει σε αυτά. Αντιθέτως γειτονιές με χαμηλά ενοίκια, κάτω των 6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δύσκολα προσφέρουν απόσβεση, όμως μπορούμε να δηλώσουμε με βεβαιότητα πως δίνουν την ευκαιρία στον ιδιοκτήτη για μια καλύτερη συμφωνία, προσεγγίζοντας παράλληλα πιο συνεπείς και σταθερούς ενοικιαστές», αναφέρει ο κ.Αραμπατζής.
Ένα ζήτημα που βρίσκουν μπροστά τους ενοικιαστές και ιδιοκτήτες στη διαδικασία αγοραπωλησιών στον τομέα ακινήτων είναι η γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτηριακό απόθεμα των κατοικιών. «Στην Αθήνα δυστυχώς διαθέτουμε χαμηλό ποσοστό σύγχρονων κατοικιών και η πόλη μας ανήκει στην κατηγορία των πιο “γερασμένων” της Ευρώπης. Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε και η οικονομική ύφεση της χώρας μας, τα τελευταία δέκα …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss