Αιμιλιανός Σταματάκης: Η συνάντηση με τον Καζαντζάκη, ο «Γλυκάνισος», οι κακοποιητικές συμπεριφορές

Τζωρτζίνα Ντούτση
07/10/2022 14:46

Όσοι έχετε παρακολουθήσει τη θεατρική πορεία του Αιμιλιανού Σταματάκη, γνωρίζετε για τα απαιτητικά πράγματα που κάνει στο θέατρο. Οι υπόλοιποι τον παρακολουθείτε στην καθημερινή σειρά «Γλυκάνισος» (ΣΚΑΪ) στον ρόλο του κακομαθημένου «Έκτορα».Τη φετινή σεζόν ο Αιμιλιανός θα υποδύεται τον Νίκο Καζαντζάκη στην παράσταση «Ζορμπάς» που ανεβαίνει στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε σκηνοθεσία του «θεατρικού του πατέρα», Γιάννη Κακλέα.Με το βιβλίο του Καζαντζάκη, «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», ο Αιμιλιανός «συναντήθηκε» πολύ πρόσφατα και πλέον αποτελεί «φάρο» και σανίδα σωτηρίας για εκείνον. Ο ηθοποιός μας περιγράφει αυτή τη σχέση του με τον συγγραφέα, μας αποκαλύπτει το μέλλον του τηλεοπτικού «Έκτορα» στον «Γλυκάνισο» και απαντά στο αν έχει υποστεί κακοποιητικές συμπεριφορές στο θέατρο.- Φέτος συμμετέχεις στην παράσταση Ζορμπάς όπου υποδύεσαι τον Νίκο Καζαντζάκη. Νιώθεις βάρος για τον ρόλο σου;«Καθόλου. Δεν θα το έλεγα βάρος, είναι ευτυχές το γεγονός και σίγουρα πρόκληση. Δεν το νιώθω ως βάρος γιατί ο Καζαντζάκης έχει χαρά στο τέλος, σε αυτά που γράφει. Είναι σπουδαίο το έργο του και χαίρομαι πολύ για αυτό».- Δεν είχες διαβάσει το βιβλίο μέχρι πρόσφατα.«Όχι, τον Ζορμπά δεν τον είχα διαβάσει έως τώρα, δεν είχε τύχει, όμως είχα διαβάσει άλλα πράγματα του Καζαντζάκη. Το σημαντικό είναι το πόσο όμορφα πράγματα μού αποκάλυψε στην πορεία η όλη συνάντηση με το έργο του “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά” και πλέον το έχω διαβάσει πολλές φορές. Χρειάζεται να εμβαθύνεις στα νοήματά του και σίγουρα είναι σημαντικό να σεβόμαστε το έργο κάποιου».
– Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχεις αποκομίσει από τη «συνάντησή» του με αυτό το έργο;«Πριν διαβάσω τον Ζορμπά υπήρχε κάτι που το έλεγα ή το υπενθύμιζα στον εαυτό μου. Και το ένιωσα απόλυτα όταν διάβασα αυτή τη φράση που θα αναφέρω, ήταν σαν να το έγραψα εγώ κατά κάποιο τρόπο. Η φράση λέει: “Αντιλάλησε μέσα μου η προειδοποίηση για ακόμα μια φορά ότι αυτή η ζωή είναι μοναδική. Ό,τι είναι να το χαρείς, εδώ θα το χαρείς. Άλλη ευκαιρία δεν θα σου ξαναδοθεί στην αιωνιότητα”.Λόγω των δυσκολιών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα, το πιο εύκολο πράγμα είναι να χάσουμε τον εαυτό μας, τον σκοπό, τις σκέψεις, τα όνειρά μας. Είναι πολύ εύκολο να γίνει αυτό μέσα στην κοινωνία που ζούμε. Το τελευταίο διάστημα δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο από το πώς θα είμαστε στο μέλλον, με την πανδημία, τον πόλεμο, την ακρίβεια, κλπ. Ξεχνάω να πω στον εαυτό μου να πάρει μια ανάσα. Ότι είναι κι άλλα πράγματα η ζωή, είναι μια μυρωδιά, μια φευγαλέα αγκαλιά.
Παλαιότερα ακούγαμε τους μεγαλύτερους σε ηλικία να μας λένε για τα όσα δύσκολα περνάγανε. Πλέον βρισκόμαστε στη φάση που κανένας μεγάλος δεν τολμάει να πει ξανά κάτι τέτοιο στη δική μας γενιά η οποία έχει βγει από τα μνημόνια και ζει αλλεπάλλ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss