Αϊτή: Σπέρνει την καταστροφή η επιδημία χολέρας – Χάος στη χώρα

Περίπου τα μισά κρούσματα χολέρας που έχουν εντοπιστεί στην Αϊτή αφορούν παιδιά κάτω των 14 ετών

Η κατάσταση είναι «ανησυχητική», «χαοτική», μια «καταστροφή»: στην Αϊτή μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της επιδημίας χολέρας, που ξέσπασε πριν τρεις εβδομάδες στη χώρα, δεν έχουν λόγια για να περιγράψουν την ανησυχία τους.
Μέρος του πληθυσμού της Αϊτής βρίσκεται αυτή τη στιγμή αποκλεισμένο λόγω των συμμοριών που ελέγχουν τεράστιες περιοχές και των ελλείψεων σε καύσιμα. Όμως οι ασθενείς με χολέρα μπορεί να πεθάνουν μέσα σε μερικές ώρες από αφυδάτωση, αν δεν λάβουν θεραπεία.

«Πρόκειται για μια καταστροφή. Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε», δήλωσε ο δρ Ζαν Ουίλιαμ Παπ η αϊτινή μη κυβερνητική οργάνωση του οποίου Gheskio διαχειρίζεται δύο κέντρα αντιμετώπισης της χολέρας από τα περίπου 15 που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα.
Στο ένα από αυτά, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, «διαθέτουμε 80 κλίνες, είναι όλες κατειλημμένες», εξήγησε. «Λόγω της έλλειψης καυσίμων οι άνθρωποι στις παραγκουπόλεις μού έχουν πει ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί εκεί, διότι δεν μπορούσαν να μετακινήσουν τους ασθενείς», πρόσθεσε.

Εδώ και εβδομάδες ο τερματικός σταθμός πετρελαίου Βαρέ είναι αποκλεισμένος από μια ένοπλη συμμορία, γεγονός που συμβάλει στην παράλυση της Αϊτής.

Αν και στη χώρα δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα χολέρας από το 2019, στις 19 Οκτωβρίου το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες εντοπίστηκαν περίπου 960 ύποπτα κρούσματα και 33 θάνατοι.
Ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος στην πραγματικότητα, τόνισε ο Μπρούνο Μάες εκπρόσωπος της Unicef στην Αϊτή.
Η κατάσταση προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αγανάκτηση στους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις καθώς η θεραπεία των ασθενών, που πάσχουν από σοβαρή διάρροια, είναι απλή (ενυδάτωση για μερικές ημέρες το πολύ) και επειδή υπάρχει εμβόλιο κατά της χολέρας. Ωστόσο αυτό παραμένει αποτελεσματικό για πέντε χρόνια μετά τη χορήγη …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss