Οι άλλοι έξι παγκόσμιοι πρωταθλητές

Ο Nico Rosberg συγκλόνισε τους οπαδούς της F1 σε όλο τον κόσμο ακόμα και την ομάδα του όταν ανήγγειλε την αποχώρησή του από την Formula 1 λίγες μόλις μέρες μετά τον

πρώτο του τίτλο ως Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Βέβαια το 2017 δεν θα είναι η πρώτη σεζόν που ξεκινά με τον περσινό πρωταθλητή να μην υπερασπίζεται τον τίτλο του.Αυτό έχει συμβεί άλλες έξι φορές.

Juan Manuel Fangio (1952 – λόγω τραυματισμού)

Μετά τον τίτλο του το 1951, λόγω τραυματισμού εκτός αγώνων έχασε τη σεζόν του 1952. Ο Juan Manuel Fangio επιστρέφει όμως το 1953 και απόλαυσε στη συνέχεια τη μεγάλη επιτυχία του.

Mike Hawthorn (1959 – αποσύρθηκε)

Ο Mike Hawthorn ήταν ο πρώτος άνθρωπος που αποφάσισε ενεργά να αποσυρθεί μετά από τη νίκη του πρωταθλήματος, το 1959. Ο άνδρας της Ferrari είχε μόλις γίνει ο πρώτος Βρετανός παγκόσμιος πρωταθλητής το 1958, νικώντας τον συμπατριώτη του Stirling Moss. Επηρεασμένος όμως από την απώλεια του team mate του και φίλου του Peter Collins εκείνη τη χρονιά, πήρε την απόφαση να αποσυρθεί.

Jochen Rindt (1971 – αποθανών)

Ένας απίστευτα ταλαντούχος και θεαματικός οδηγός, με άγριο και επιδεικτικό χαρακτήρα στη πίστα, όπου από το 1970 είχε γίνει ο άνθρωπος που θα νικούσε τους αγώνες στη F1.
Το 1971 με τη πιο δραματική νίκη του στο Μονακό και έπειτα με θριάμβους στην Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, ο Rindt είχε ένα σαφές προβάδισμα στο πρωτάθλημα. Στη συνέχεια όμως ήρθε η ατυχής μέρα στη Monza, όταν ο Rindt έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της πρακτικής για το ιταλικό Grand Prix.
Το προβάδισμά του ήταν τέτοιο που κανείς δεν ήταν σε θέση να στερήσει το τίτλο από τον Rindt. Και πράγματι το 1971 ήταν ο πρώτος και μοναδικός μεταθανάτιος τίτλος πρωταθλήματος στην ιστορία της F1.

Jackie Stewart (1974 – αποσύρθηκε)

Ο Sir Jackie Stewart είχε ήδη εδραιωθεί στη F1 στην έναρξη του πρωταθλήματος του 1973. Είχε ήδη κερδίσει δύο παγκόσμια πρωταθλήματα, 14 pole positions, 22 νίκες και 35 podiums από το ντεμπούτο του το 1965. Έτσι στην τελευταία του σεζόν, ακολουθούν άλλες πέντε νίκες και καταφέρνει να πάρει τον τρίτο τίτλο του στην F1.
Όμως μετά την τραγωδία του team mate και προστατευόμενου του Francois Cevert ο Stewart αποχωρεί από τον χώρο της F1 και επιστρέφει το 1997 ως ιδιοκτήτης ομάδας.

Nigel Mansell (1993 – πέρασε στο Indycar)

Ο “Il Leone” όπως τον αποκαλούσαν στη Ferrari, άφησε επίσης το άθλημα στο ύψος των αρμοδιοτήτων του. Η αποχώρησή του όμως δεν ήταν εξολοκλήρου δική του επιλογή. Μετά από πολλές προσπάθειες να κερδίσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα ο Mansell τα καταφέρνει το 1992 με την Williams. Η Williams όμως εκείνη τη χρονιά υπογράφει συμβόλαιο με τον team mate του Prost για το 1993 και όχι με τον ίδιο. Έτσι η είδηση αυτή προκάλεσε ρήξη μεταξύ τους με αποτέλεσμα ο Mansell να βρεθεί στις Η.Π.Α. και το Indycars. Αυτή η επιλογή του όμως απέδωσε άμεσα με τον Mansell να είναι ο μοναδικός οδηγός
με τίτλο στην F1 (1992) και το Indycar (1993)ταυτόχρονα.

Alain Prost (1994 – αποσύρθηκε)

Ο Alain Prost είχε ήδη αποσυρθεί από το άθλημα το 1992, αλλά μετά το συμβόλαιο του με την Williams επιστρέφει το 1993. Έχοντας όμως μια ρήτρα ενός έτους όπου απέκλειε τον Ayrton Senna ως team mate, έρχεται ο Damon Hill στη θέση του Mansell. Έτσι ο Prost άρχισε να δέχεται πίεση από τον Senna που ήταν στην McLaren αλλά και από τον team mate του. Όμως ο Prost κατάφερε να στεφθεί για τέταρτη φορά πρωταθλητής όπου και ανακοίνωσε την αποχώρηση του.

Nico Rosberg (2017 – αποσύρθηκε)

Σε αντίθεση με όλους τους άλλους οδηγούς η απόφαση του Rosberg να αποχωρήσει ήταν πολύ ξαφνικό. Πέντε μέρες μετά την εξασφάλιση της στέψης του ως πρωταθλητής του 2016 και λίγες ώρες πριν την επίσημη στέψη, σόκαρε την ομάδα του αλλά και τον κόσμο
που παρακολουθεί F1. Τα λόγια του: “Δεδομένου ότι είμαι 25 χρόνια στους αγώνες, το όνειρο μου ήταν ένα πράγμα, να γίνω παγκόσμιος πρωταθλητής. Έχω ανέβει το βουνό μου, είμαι στην κορυφή και με αυτό αισθάνομαι καλά. Μετά από αυτό, στρίβω στην επόμενη γωνία της ζωής μου και ας δούμε τι έχει εκεί το κατάστημα για μένα…

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss