AMD: Έρχονται οι «Zen 5» επεξεργαστές Ryzen «Granite Ridge» και EPYC «Turin» στα 4nm

Κατά τη διάρκεια της Financial Analyst Day 2022, η AMD ανακοίνωσε την επόμενης γενιάς αρχιτεκτονική επεξεργαστών «Zen 5».

Η AMD αποκάλυψε αρκετά από τα μελλοντικά σχέδια της. Για παράδειγμα επιβεβαιώθηκε ότι βρίσκονται στα σκαριά παραλλαγές CCDs (Core Chiplet Die) αρχιτεκτονικής «Zen 4» με 3D Vertical Cache (3DV Cache) και πως θα κυκλοφορήσουν μοντέλα EPYC «Genoa» με 3DV Cache, πέρα από μοντέλα τυπικού σχεδιασμού. 
Μεταξύ άλλων, η εταιρεία έκανε γνωστό ότι επετεύχθη ο στόχος που είχε βάλει, όσον αφορά τον σχεδιασμό της τρέχουσας αρχιτεκτονικής «Zen 3», να αξιοποιήσει τις κατασκευαστικές μεθόδους 7nm και 6nm (η τελευταία αφορά τον επεξεργαστή «Rembrandt»).

Η νέα αρχιτεκτονική «Zen 4» θα κάνει το ντεμπούτο της αξιοποιώντας την κατασκευαστική μέθοδο 5nm της TSMC (TSMC N5) ωστόσο επεσήμανε ότι ενδέχεται να τη δούμε να γνωρίζει παρόμοια οπτική συρρίκνωση -όπως συνέβη με την Zen 3- φτάνοντας τις γραμμές παραγωγής των 4nm, αν και η AMD δεν διευκρίνισε αν κάτι τέτοιο θα αφορά επεξεργαστές για την αγορά desktop ή την αγορά των επιχειρήσεων. Ομοίως, οι πρώτοι επεξεργαστές επόμενης γενιάς αρχιτεκτονικής «Zen 5» θα κατασκευάζονται στα 4nm -επίσης από την TSMC- ωστόσο αργότερα και αυτή η σειρά επεξεργαστών θα γνωρίσει οπτική συρρίκνωση στα 3n αργότερα.

Οι επεξεργαστές EPYC που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική «Zen 5» έχουν το κωδικό όνομα «Turin». Η εταιρεία, όπως είναι φυσικό, δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες για τα νέα μοντέλα επεξεργαστών ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι θα εισάγει σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα των επιδόσεων και τ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss