«Άμεσα αύξηση μισθού από τα 586 ευρώ σε πάνω από 800 ευρώ»

«Από τις 21 Αυγούστου 2018 με το τέλος του προγράμματος, μπορεί να ισχύει η διαδικασία επέκτασης, δηλαδή η υποχρεωτικότητα για τις κλαδικές ή άλλες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αρκεί να τεκμηριώνεται με τεχνικό τρόπο το 50%+1, δηλαδή, τα μέρη που υπογράφουν την κλαδική σύμβαση εκπροσωπούν το 50% του κλάδου.

Έχουμε ήδη σήμερα 27 κλαδικές συμβάσεις σε ισχύ, στις 21 Αυγούστου και 13 ομοιοεπαγγελματικές», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5, τόνισε ότι, την Παρασκευή, έγινε η πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας η οποία αποφάσισε ότι θα θέσει σε διαδικασία υποχρεωτικής επέκτασης όλες αυτές τις κλαδικές συμβάσεις που είναι σε ισχύ, από τις 21 Αυγούστου και ξεκινάει η τεχνική επεξεργασία.

Παράλληλα, ο κ. Νεφελούδης υπογράμμισε τα εξής:

– Πρώτη ομάδα συμβάσεων που θα πάει σε διαδικασία επέκτασης είναι αυτή που αφορά τα ξενοδοχεία. Τα στοιχεία έχουν δοθεί από τις εργοδοτικές οργανώσεις και τελειώνει η σύγκριση των στοιχείων με αυτά της ΕΡΓΑΝΗΣ, για να πιστοποιηθεί το 50%+1.

– Δεύτερη είναι οι τράπεζες, η κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων. Η ιδιομορφία εκεί είναι ότι δεν υπάρχει ενιαία εργοδοτική οργάνωση και η κλαδική είναι υπογεγραμμένη με τις τράπεζες. Κατά συνέπεια, ο νόμος τεκμηριώνει το 70% περίπου της συμμετοχής εργαζομένων στην κλαδική, που πλέον θα ισχύει για όλους.

– Τέλος, υπάρχουν τέσσερις συμβάσεις κλαδικού χαρακτήρα για ναυτιλιακές εταιρείες,διοικητικές και άλλες υπηρεσίες (όχι ναυτικοί), που αφορούν περίπου το 85% του κλάδου. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν ζητηθεί τα στοιχεία από τις ναυτιλιακές, αναμένονται έως αύριο, οπότε η επέκταση σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας συμπλήρωσε: «Σε έναν κλάδο μπορεί να εκπροσωπείται στην κλαδική το 50%-60% των εργαζομένων, όλοι οι υπόλοιποι είναι απροστάτευτοι πλήρως από επιχειρησιακές συμβάσεις με ενώσεις προσώπων και άλλα μορφώματα που εφευρέθηκαν την περίοδο των μνημονίων επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ».

«Αυτοί είναι στα 586 ευρώ, ενώ οι κλαδικές είναι πάνω από 800 ευρώ. Πλέον, σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, την επόμενη της απόφασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας και μετά την επικύρωση από την υπουργό Εργασίας, είναι υποχρεωμένοι εργοδότες με αυτού του τύπου τις επιχειρησιακές συμβάσεις να προβούν σε αυξήσεις σε αυτούς τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους» σημείωσε ο κ. Νεφελούδης.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss