Ανησυχία από τον ΠΟΥ: 3,5 δισ. άνθρωποι έχουν πρόβλημα με τα δόντια τους

Περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από οδοντιατρικά και στοματικά προβλήματα ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αναδεικνύοντας την έλλειψη πρόσβασης στην πρόληψη και θεραπεία.

Σύμφωνα με νέα που δόθηκε στη δημοσιότητα διαπιστώνεται ότι το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από οδοντοστοματικές παθήσεις.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με canvacustombrief, γκρο πλαν, δόντια Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

«Η οδοντοστοματική υγεία έχει επί μακρόν παραμεληθεί στην παγκόσμια υγεία», υπογράμμισε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρά το γεγονός ότι μικρού κόστους προληπτικά μέτρα θα επέτρεπαν την αποφυγή πολλών παθήσεων.

Μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν έχει πρόσβαση στην πρόληψη και την θεραπεία των οδοντοστοματικών ασθενειών

Ο ΠΟΥ έχει καταρτίσει πλήρη πίνακα της κατάστασης σε 194 χώρες και αποκαλύπτει αύξηση κατά 1 δισεκατομμύριο περιστατικών κατά τα τελευταία 30 χρόνια.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με canvacustombrief, ασπρα δόντια, γκρο πλαν Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

«Πρόκειται για μία σαφή ένδειξη ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν έχει πρόσβαση στην πρόληψη και την θεραπεία των οδοντοστοματικών ασθενειών», αναφέρεται στην έκθεση του ΠΟΥ που αναδεικνύει ως συνηθέστερα τα περιστατικά των χαλασμένων δοντιών, των ασθενειών του ούλων και των καρκίνων του στόματος.

Η φθορά των δοντιών είναι το συχνότερο περιστατικό. Αφορά 2,5 δισεκατομμύρια άτομα στον κόσμο, ενώ ένα δισεκατομμύριο πάσχει από ασθένειες των ούλων που είναι και η βασική αιτία για την απώλεια των δοντιών. Ταυτόχρονα, 380.000 νέα περιστατικά καρκίνου του στόματος διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με ασθενής, γιατρός, δόντι Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι:

  • η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης,
  • η χρήση καπνού και
  • η κατανάλωση αλκοόλ.

Ο ΠΟΥ καλεί τις αρχές να αντιμετωπίσουν τους παράγοντες κινδύνου προωθώντας μία διατροφή ισορροπημένη και χαμηλή σε σάκχαρα, την διακοπή χρήσης καπνού υπό οποιαδήποτε μορφή, την ελάττωση της κατανάλωσης αλκοόλ και μεγαλύτερη πρόσβαση σε αποτελεσματικές και προσιτές φθοριούχες οδοντόκρεμες.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με ανοίγω, ατελής, γκρο πλαν Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Ανάγκη να περιληφθεί η οδοντοστοματική περίθαλψη στα συστήματα πρωτοβάθμιας υγείας

Η έρευνα αναδεικνύει τις κατάφωρες ανισότητες στην πρόσβαση στις υπηρεσίες οδοντοστοματικής υγείας, τονίζοντας την τεράστια επιβάρυνση που σημαίνουν αυτές οι τόσο ορατές και εμφανείς ασθένειες για τα πλέον ευάλωτα και λιγότερο προνομιούχα τμήματα των πληθυσμών.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που υποφέρουν από οδοντοστοματικές παθήσεις ζουν σε χώρες χαμηλού ή μέσου εισοδήματος, αλλά παντού στον κόσμο, οι φτωχοί, οι ανάπηροι, οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι στερούνται την πρόσβαση στην οδοντιατρική περίθαλψη που είναι ακριβή, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με άνδρας, Άνθρωποι, ασθενής Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Ταυτόχρονα, η εξάρτηση από υψηλής εξειδίκευσης παρόχους υπηρεσιών και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας καθιστά μη προσβάσιμες της υπηρεσίες για πολλούς, ενώ η έλλειψη ενημέρωσης και μέτρων προστασίας εμποδίζουν την έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας.

Ο ΠΟΥ παρουσιάζει μακρύ κατάλογο προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κυρίως καλώντας τις χώρες να περιλάβουν τις υπηρεσίες οδοντοστοματικής περίθαλψης στα συστήματα πρωτοβάθμιας υγείας.

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Don't Miss