Ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια: Βομβαρδισμοί κατέστρεψαν καλώδια τροφοδοσίας

Τα καλώδια που παρείχαν ηλεκτρισμό σε έναν από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια υπέστησαν ζημιές από βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEΑ)

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είπε ότι ο βομβαρδισμός ανάγκασε προσωρινά τον αντιδραστήρα υπ’αριθμόν έξι «να βασίζεται σε γεννήτριες ντίζελ έκτακτης ανάγκης για την ισχύ που χρειάζεται για βασικές λειτουργίες ασφάλειας».
Οι άλλοι πέντε αντιδραστήρες δεν επηρεάστηκαν και συνέχισαν «να λαμβάνουν ρεύμα απευθείας από την εκτός έδρας γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας του εργοστασίου που αποκαταστάθηκε την περασμένη εβδομάδα», πρόσθεσε η ΙΑΕΑ

Το εργοστάσιο στη νότια Ουκρανία, με έξι αντιδραστήρες, είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη. Χτίστηκε ως επί το πλείστον στη Σοβιετική εποχή και έγινε ιδιοκτησία της Ουκρανίας μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.
«Γίνονται εργασίες για την επισκευή των κατεστραμμένων καλωδίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας. «Αυτό καταδεικνύει για άλλη μια φορά την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας μιας τέτοιας ζώνης γύρω από τη Ζαπορίζια»

Μέχρι χθες, φαινόταν να υπήρχαν λιγότεροι βομβαρδισμοί στο εργοστάσιο ή κοντά στο εργοστάσιο, αλλά αυτό το τελευταίο επεισόδιο δείχνει ότι ο κίνδυνος παραμένει πολύ πραγματικός, δεν έχει εξαφανιστεί και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Don't Miss