Απάντηση ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου για τη Θράκη- «Εξαφανίσατε τους Έλληνες»

Το Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί της μειονότητας στη Θράκη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου νωρίτερα με ανάρτησή του στο Twitter έκανε λόγο για ακόμη μια φορά για «τουρκική μειονότητα» στη Δυτική Θράκη. Μάλιστα, κατηγορεί την Ελλάδα πως παραβιάζει σταθερά τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα ανθρώπινα δικαιώματα της «τουρκικής μειονότητας».
Όπως έγραψε, «φιλοξενήθηκαν τα αξιόλογα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης στην Άγκυρα. Η Ελλάδα συνεχίζει σταθερά να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας. Τα αδέλφια μας στη Δυτική Θράκη δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ μόνα τους!»

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η γείτονα διαστρεβλώνει για ακόμη μια φορά την πραγματικότητα, υπενθυμίζοντας ότι η μειονότητα της Θράκης είναι απολύτως σεβαστή, ενώ αντίθετα η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία έχει ουσιαστικά αφανιστεί.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Η Τουρκία για μία ακόμη φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα στην Θράκη.

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο, μία χώρα με χείριστες επιδόσεις σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων της Μουσουλμανικής Μειονότητας στην Θράκη.
Η Ελλάδα, μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία ακολουθεί μία συγκροτημένη μειονοτική πολιτική, η οποία προάγει την ευημερία της Μειονότητας.
Μίας Μειονότητας, η οποία αριθμεί περί τα 120.000 μέλη, όσα δηλαδή και την περίοδο, κατά την οποία υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία η Τουρκία συστηματικά επικαλείται.
Είναι απορίας άξιον πώς επικαλείται την Λωζάννη και κάνει λόγο για παραβίαση της από την Ελλάδα, τη στιγμή που στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο η Ελληνική Μειονότητα αριθμεί λιγότερες από 3000 ψυχές, ενώ κατά την υπογραφή της Συνθήκης αριθμούσε περί τις 130.000.

Την πραγματικότητα αυτή ήρθε πρόσφατα να μας θυμίσει και η δήλωση της ΕΕ, στο πλαίσιο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, «για τις παλαιότερες πολιτικές διακρίσεων που εφήρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η Ελληνική Μειονότητα στην Τουρκία να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης».
Η δήλωση μιλάει από μόνη της
Όπως και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
Και καταδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο ποιος πραγματικά εφαρμόζει την Συνθήκη της Λωζάννης και ποιος ακολουθεί μία μειονοτική πολιτική, η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ευελπιστούμε ότι η αδήριτη αυτή αλήθεια των αριθμών θα αποτελέσει εφαλτήριο ώστε η Τουρκία να αναλογισθεί επιτέλους τις ευθύνες που της αναλογούν στον τομέα της μειονοτικής πολιτικής.
Καλούμε την Τουρκία αντί να παραδίδει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να βάλει τάξη στα του οίκου της και να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα δώσουν ξανά πνοή και δυναμισμό στην εκεί Ελληνική Μειονότητα».
Προκλήσεις κι από τον Ακάρ
Η παραπάνω δεν ήταν η μόνη τουρκική πρόκληση της ημέρας. Νωρίτερα, νέα επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αυτή τη φορά μέσω της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.
Ερωτηθείς από την εφημερίδα για τα ελληνοτουρκικά ο Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε αφενός ότι η Ελλάδα δεν προσέρχεται σε διάλογο, αφετέρου είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί και στρατιωτικοί που κοιμούνται. «Πρέπει να ξυπνήσουν» είπε «και να δουν τις αλήθειες και να συμπεριφέρονται με ανάλογο τρόπο».
«Το να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας δεν είναι απειλή, το να μιλάμε για διάλογο δεν είναι αδυναμία» πρόσθεσε και κάλεσε την Ελλάδα να μην παρασύρεται από άλλους και «να πατά στη γη».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, ο Χουλουσί Ακάρ παρουσιάζει την Τουρκία ως τη χώρα που θέλει διάλογο, ωστόσο τα θέματα που βάζει στο τραπέζι, όπως τα νησιά, είναι αδιαπραγμάτευτα για την Ελλάδα.
Τέλος, την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, διαφορετικά -όπως είπε- αμφισβητείται η κυριαρχία τους.
Τη γραμμή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ακολούθησαν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, ισχυριζόμενα ότι «τα ελληνικά νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν και αποτελούν κίνδυνο για την Τουρκία». Μάλιστα, τα τουρκικά Μέσα αναφέρουν ότι «οι Έλληνες το 1919 ήρθαν στη Σμύρνη από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο».
Ο καθηγητής πανεπιστημίου, αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Οζγκιούρ Ορ, δήλωσε: «Αν κοιτάξουμε αυτόν εδώ τον χάρτη, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος στρατιωτικός αναλυτής ποιος είναι επιθετικός και ποιος επιχειρεί τις λύσεις των ζητημάτων με στρατιωτικό τρόπο. Όταν οι τεχνικοί μας επιχείρησαν να δείξουν τα σημεία των εξοπλισμών στα νησιά δεν έμεινε κενός χώρος στον χάρτη και γέμισε όλος. Το Αιγαίο έτσι δεν μπορεί να γίνει θάλασσα ειρήνης».
Η παρουσιάστρια του Haber Global, Σαγνιούρ Τεζέλ, ανέφερε: «Μα ο λόγος της αποστρατιωτικοποίησής τους είναι συγκεκριμένος. Ο Ατατούρκ (Κεμάλ) επέμενε στο να είναι αποσταρτιωτικοποιημένα, διότι στις 15 Μαΐου του 1919 στην απόβαση της Σμύρνης ήρθαν απο εκείνα τα τρία νησιά. Από Λέσβο, Χίο και Σάμο».
Σχετικές ειδήσεις


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss