Apple και Samsung καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα για εξαπάτηση καταναλωτών

Η Ιταλική εθνική υπηρεσία ανταγωνισμού και προστασίας καταναλωτών θα επιβάλλει πρόστιμα 10 και 5 εκατομμυρίων ευρώ σε Apple και Samsung αντίστοιχα. Ο λόγος, ευρήματα σχετικής έρευνας που παραπέμπουν σε πρακτικές προγραμματισμένης απαξίωσης (planned obsolescence) και ως εκ τούτου εξαπάτησης των καταναλωτών.

Η έρευνα διεξήχθη τον Ιανουάριο και τα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι κάποιες ενημερώσεις λογισμικού που παρουσιάστηκαν ως κρίσιμες ενημερώσεις ασφαλείας στο πλαίσιο αναβάθμισης του λειτουργικού συστήματος είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση των επιδόσεων παλαιότερων συσκευών όταν εφαρμόστηκαν σε αυτές. Η υπηρεσία ανταγωνισμού παρήγγειλε την συγκεκριμένη έρευνα μετά από σχετικές καταγγελίες χρηστών περί ξαφνικής πτώσης της απόδοσης των συσκευών τους μετά από λήψη ενημερώσεων. Οι καταγγελίες ανέδειξαν πως το πρόβλημα δεν ήταν μεμονωμένο, αλλά αφορούσε όλη την βάση των χρηστών παλαιότερων μοντέλων που πραγματοποίησαν τις εν λόγω ενημερώσεις λογισμικού, και πιο συγκεκριμένα όλους τους χρήστες των Samsung Galaxy Note 4 και Apple iPhone 6.

6plusnote4.jpg.1e040e7ab91a88b76f7858fbf8a4c32b.jpg

Οι Samsung και Apple από την δική τους πλευρά, επιβεβαίωναν στους χρήστες των παλαιότερων συσκευών ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα (bug) με τις ενημερώσεις, και πως δεν θα προκαλέσουν πτώση στις επιδόσεις των συσκευών τους αλλά αντιθέτως θα φέρουν βελτιώσεις σε όλα τα επίπεδα χρήσης! Επιπλέον όμως, δεν πρόσφεραν καν την δυνατότητα επαναφοράς των συστημάτων των πελατών τους (rollback), και έτσι όσοι είχαν κάνει update είχαν στην ουσία καταστήσει το κινητό τους χειρότερο (πιο αργό) για πάντα. Αυτό οδήγησε την επιτροπή στο συμπέρασμα ότι οι δύο κολοσσοί προκάλεσαν τα παραπάνω προβλήματα στους  χρήστες προηγούμενων μοντέλων για να επιταχύνουν την αγορά των νεότερων. Έτσι, και οι δύο καλούνται να πληρώσουν τώρα από 5 εκατομμύρια ευρώ ως πρόστιμο για αυτή την απαράδεκτη πρακτική.

Ο λόγος που η Apple θα πληρώσει ακόμη 5, δηλαδή σύνολο 10, είναι αυτός που και η ίδια είχε παραδεχθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, δηλαδή η επιτηδευμένη μείωση επιδόσεων σε συσκευές που είχαν “κουρασμένες” μπαταρίες μέσω ενημερώσεων. Αυτές οι ενημερώσεις δεν διευκρίνιζαν την επίδρασή τους στους χρήστες παλαιότερων iPhone, και έτσι θεωρήθηκαν επίσης κακεντρεχείς από την επιτροπή.

Αυτή είναι η πρώτη απόφαση του είδους από εθνικό όργανο προστασίας καταναλωτών ενάντια σε κατασκευαστές smartphone, αλλά απ’ ότι φαίνεται δεν θα είναι η τελευταία. Οι Γαλλικές αρχές ήδη έχουν προχωρήσει τις δικές τους αντίστοιχες έρευνες, και αναμένεται να επιβάλλουν πολύ πιο τσουχτερά πρόστιμα της τάξης του 5% του ετήσιου τζίρου των δύο εταιριών στην χώρα. Παρόμοια και η κατάσταση στην Αμερική, όπου οι Apple αντιμετωπίζει 60 δικαστικές αγωγές για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ οι περισσότερες βρίσκονται αυτή την στιγμή στο στάδιο της εξέλιξης.

Εκπρόσωπος της Samsung δήλωσε πως η απόφαση της Ιταλικής επιτροπής είναι απογοητευτική και πως θα ασκήσουν έφεση ενάντια στην επιβολή του προστίμου. Φυσικά, δεν παραδέχθηκε ότι κάποια συγκεκριμένη ενημέρωση λογισμικού της Samsung μείωσε τις επιδόσεις του Galaxy Note 4, ενώ αντιθέτως υποστήριξε πως όλες οι επίσημες ενημερώσεις φέρνουν βελτίωση στην εμπειρία χρήσης των συμβατών συσκευών.

TheGuardian

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss