Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται η τουρκική λίρα – Στις 18,38 λίρες έναντι του δολαρίου

Νέες πιέσεις δέχεται η τουρκική λίρα , εν μέσω σεναρίων για νέα απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να μειώσει τα επιτόκια της, εν μέσω πληθωριστικής κρίσης.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου διαμορφώνεται στις 18,38 λίρες, με τις πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα να είναι ασφυκτικές.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει προχωρήσει σε μειώσεις σοκ στα επιτόκια παρά τον πληθωρισμό που έχει ανέλθει σε υψηλό 24 ετών και τη βουτιά της λίρας.

Η τουρκική λίρα διολισθαίνει κατά 27% έναντι του δολαρίου εφέτος, καθώς ο πληθωρισμός στη χώρα ξεπερνά το 80%.
Προ ημερών σημειώθηκε μεγάλη αναταραχή στο χρηματιστήριο της Τουρκίας, το Borsa Istanbul, με τις τουρκικές τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν κατά 35% μετά από ένα στρατοσφαιρικό ράλι 150% μεταξύ των μέσων Ιουλίου και των μέσων Σεπτεμβρίου.

Η αιτία της αστάθειας; Πρώτον, ο υψηλός πληθωρισμός της Τουρκίας που ώθησε τους επενδυτές να διαθέσουν τα χρήματά τους σε μετοχές για να προστατεύσουν την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων. Δεύτερον οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, που πυροδότησαν την ξαφνική πτωτική στροφή.

Η πτώση εξαφάνισε περισσότερα από 12,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία από τις εισηγμένες τράπεζες της χώρας.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss