Brexit: Πόσο θα στοιχίσει στη Βρετανία το εμπορικό ναυάγιο με την Ευρώπη

Αντιμέτωπος με μια δύσκολη, όσο και ακριβή απόφαση, βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Με τη βρετανική οικονομία ήδη επηρεασμένη από την πανδημία και τις διαπραγματεύσεις για μια νέα εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, ο Τζόνσον πρέπει να αποφασίσει: να προσπαθήσει να βρει κοινό έδαφος με την Ευρώπη, ή να αποχωρήσει;

Η Βρετανία αντιμετωπίζει ένα δύσκολο 2021 καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το διπλό σοκ του κορωνοϊού και του Brexit. Μία αποτυχία στη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ σίγουρα θα ενισχύσει τον πόνο.

Μια μη συμφωνία θα προκαλούσε αναταράξεις στο εμπόριο τη στιγμή που η μεταβατική περίοδος λήγει στα τέλη της χρονιάς, αφαιρώντας από τη βρετανική οικονομικά περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σε σχέση με το σενάριο επίτευξης μίας περιορισμένης συμφωνίας, σύμφωνα με ανάλυση του CNNi Business η οποία βασίζεται σε προβλέψεις από το Citi και το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (IFS).

Κάτι τέτοιο θα πήγαινε τη χώρα ακόμη πιο πίσω σε σχέση με τις προσπάθειές της να επανέλθει από το ιστορικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία.

Την εβδομάδα που πέρασε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν διαπραγματεύθηκε σοβαρά τους τελευταίους μήνες για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία των δύο μερών, μολονότι το Η.Β. είχε ζητήσει μια «καθόλου περίπλοκη» συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάλογη εκείνης που έχει συνάψει με την ΕΕ ο Καναδάς.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss