Business Insider: Τήνος, ένα από τα ομορφότερα τοπία στη Γη

«Όταν ο ήλιος αρχίζει να πέφτει στον ορίζοντα, λούζοντας όλο το νησί στο χρυσό, γίνεται φανερό ότι αυτό το απροσδόκητο τοπίο είναι ένα από τα πιο όμορφα (και σε μεγάλο βαθμό άγνωστο) στη Γη».

Η περιγραφή ανήκει στον δημοσιογράφο του Business Insider, Harrison Jacobs, που επισκέφτηκε την Τήνο και έμεινε κυριολεκτικά έκθαμβος, όπως θα διαπιστώσετε στις παρακάτω γραμμές, από το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων.

«Οι περισσότεροι ταξιδιώτες που πηγαίνουν στα νησιά της Ελλάδας καταλήγουν συνήθως σε έναν από τους δύο προορισμούς: τη Μύκονο ή τη Σαντορίνη. Ενώ και τα δύο αυτά νησιά διαθέτουν τη γοητεία τους, έχουν αναμφισβήτητα γίνει παγίδες για τους τουρίστες, με υπερπολυτελή ξενοδοχεία, υπερτιμημένα εστιατόρια και παραλίες και αξιοθέατα γεμάτα κρουαζιερόπλοια και παραθεριστές όλο το καλοκαίρι», γράφει ο αρθρογράφος.

Και συνεχίζει:

«Αλλά η Ελλάδα έχει 6.000 νησιά, πολλά από τα οποία είναι ακόμη πιο όμορφα και πολύ πιο φθηνά – και το καλύτερο από όλα, σχετικά ανέπαφα από τους τουρίστες. Μετά από σύσταση ενός ντόπιου, επισκέφτηκα πρόσφατα την Τήνο, ένα νησί με 9.000 κατοίκους, περίπου 30 λεπτά με το φέρι από τη Μύκονο. Ενώ η Τήνος είναι επίσης στις Κυκλάδες, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι ωκεανούς μακριά.

Αντί για γεμάτα από κόσμο νυχτερινά κέντρα, τουριστικά θέρετρα που τείνουν να εκπληρώσουν κάθε σας επιθυμία και μοντέρνα εστιατόρια και μπαρ, η Τήνος είναι γεμάτη με μαγευτικά τοπία, ιστορικά ελληνικά χωριά, ντόπια κουζίνα με φρέσκα υλικά και παραλίες με καλύβες και ένα μόνο φορτηγό που πωλεί φθηνά ποτά και σνακ.

Για όσους αναζητούν μια γεύση της κλασικής κυκλαδίτικης ζωής, η Τήνος μπορεί να είναι παράδεισος.

Είχα προγραμματίσει να μείνω μόνο για δύο ημέρες στην Τήνο -κατέληξα να μείνω για πέντε.

Και να γιατί:

Μετά από λίγες μέρες στη Μύκονο, ήμουν έτοιμος για μια πιο χαλαρή ελληνική περιπέτεια. Πήρα ένα πλοίο για την Τήνο με εισιτήριο 20 ευρώ. Σχεδόν όλοι στο πλοίο ήταν Έλληνες, Ιταλοί ή Γάλλοι.

Αμέσως μόλις έφτασα στην Τήνο, συνειδητοποίησα πόσο διαφορετικό είναι το νησί από τη Σαντορίνη ή τη Μύκονο. Ενώ η πόλη της, η Χώρα, έχει επίσης πλακόστρωτα δρομάκια και λευκή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, είναι πολύ πιο ήσυχη. Κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι σχεδόν άδεια.

Τη νύχτα γίνεται λίγο πιο πολύβουη, καθώς οι Έλληνες παραθεριστές και οι Ευρωπαίοι τουρίστες επισκέπτονται τις ταβέρνες και τα καταστήματα με σουβενίρ στον κεντρικό δρόμο.

Από μακριά, η Χώρα είναι καταπληκτική. Το νησί δεν είναι καθόλου έρημο -υπάρχουν πολλοί τουρίστες- αλλά αισθάνεστε σαν να μπαίνετε στον κόσμο των ντόπιων Ελλήνων, οι οποίοι είναι εξαιρετικά φιλόξενοι απέναντι σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον κόσμο τους.

Η Τήνος είναι γνωστή στους Έλληνες λόγω της εκκλησίας της Παναγίας της Μεγαλόχαρης, που θεωρείται ένα από τα πιο ιερά μέρη της Ελλάδας. Στον χώρο όπου είναι χτισμένη βρέθηκε μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Η εκκλησία, που χτίστηκε το 1823, είναι μαγευτική και οι Έλληνες προσκυνητές ταξιδεύουν από παντού για να τη δουν.

Το νησί είναι πολύ μεγάλο για να το εξερευνήσετε με τα πόδια. Έτσι, μια μέρα νοίκιασα ένα αυτοκίνητο για να δω όσο το δυνατόν περισσότερα. Το πρώτο μέρος που επισκέφτηκα ήταν τα Δύο Χωριά, ένα μικρό χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά στην άκρη του βουνού Εξώμβουργο. Συχνά ονομάζεται “το μπαλκόνι της Τήνου” λόγω του τρόπου με τον οποίο έχει θέα στο νησί.

Το γεύμα που έφαγα εδώ, με ντόπια λουκάνικα και τυρί, μαριναρισμένες αγκινάρες, καπνιστό χοιρινό και τυροκαυτερή, ήταν το καλύτερο που είχα εδώ και μήνες. Καθώς οδηγείτε στα βουνά της Τήνου, θα συνεχίσετε να βλέπετε περιστεριώνες. Χρησιμοποιήθηκαν για να φιλοξενήσουν περιστέρια, τα οποία εκτράφηκαν για κρέας και λίπασμα, και είναι χιλιάδες.

Στη συνέχεια, κατευθύνθηκα στο χωριό Βωλάξ, με 51 μόνιμους κατοίκους! Είναι χτισμένο ανάμεσα σε ένα μοναδικό γεωλογικό σχηματισμό γιγαντιαίων στρογγυλών βράχων. Οι σχεδόν απόλυτα στρογγυλοί ογκόλιθοι καλύπτουν το τοπίο γύρω από το χωριό. Αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι σε άλλον πλανήτη.

Το χωριό μοιάζει με κυκλαδίτικη καρτ ποστάλ. Ήσυχο και γραφικό, διαθέτει πολυάριθμα καταστήματα όπου οι κάτοικοι της πόλης πωλούν χειροτεχνήματα όπως κεραμικά, βαμμένα βράχια, τραπεζομάντιλα και καλάθια, καθώς και ντόπιο μέλι.

Ένα από τα πιο συναρπαστικά κομμάτια του περιπάτου στο χωριό Βωλάξ είναι ότι όλες οι πόρτες και οι τοίχοι εγκαταλελειμμένων σπιτιών είναι γεμάτοι με ποιήματα. Μακάρι να μπορούσα να διαβάζω ελληνικά για να καταλάβω.

Καθώς οδηγούσα από το χωριό Βωλάξ προς τη βόρεια πλευρά του νησιού, η θέα στη θάλασσα και στους λόφους είναι μαγευτική. Κάθε λίγα χιλιόμετρα είχες την εντύπωση ότι το τοπίο συνεχώς αλλάζει και καθώς οδηγούσα ο αέρας μετέφερε τη μυρωδιά του θυμαριού.

Και ενώ η Τήνος έχει πολλές παραλίες, δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτές με τα λαμπερά beach bars που συναντάς στη Μύκονο. Στην Κολυμπήθρα υπάρχει ένα περίπου παρόμοιο beach bar. Εδώ, τα μελτέμια που “χτυπούν” το νησί δημιουργούν αρκετές φορές μεγάλα κύματα. Ο,τι πρέπει για surf.

Οι παραλίες στην Τήνο έχουν μια άγρια ποιότητα. Εδώ δεν είναι το μέρος όπου θα πιεις ένα μάι τάι – εδώ θα ανοίξεις ένα μπουκάλι με ντόπιο κρασί, θα το βάλεις στην άμμο και θα πάρεις έναν υπνάκο στην πετσέτα σου.

Οδηγώντας στην Τήνο, νιώθεις χαμένος στον χρόνο. Θα μπορούσα να ορκιστώ ότι η μέρα που πέρασα οδηγώντας γύρω από το νησί διήρκεσε μια εβδομάδα.

Μία από τις τελευταίες στάσεις μου ήταν στον Πάνορμο, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Φτάνεις εδώ μέω Πύργου, ενός από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού. Στον Πάνορμο νιώθεις ότι βρίσκεσαι στην άκρη του κόσμου. Στο μικρό λιμανάκι υπάρχουν λίγες ψαρόβαρκες, ενώ υπάρχουν και μερικές ψαροταβέρνες στις οποίες μπορείς να δεις ψαράδες να τρώνε έπειτα από μια κουραστική μέρα στη δουλειά.

Μετά τον Πάνορμο, είχε έρθει η ώρα της επιστροφής στη Χώρα – προτιμότερο πριν πέσει το σκοτάδι, για το ηλιοβασίλεμα είναι πιο ωραίο στη νότια πλευρά του νησιού. Αλλά κάθε λίγο και λιγάκι σταματούσα για να απαθανατίσω τα υπέροχα χρώματα που κατέκλυζαν το νησί καθώς έπεφτε ο ήλιος».

Και καταλήγει ο αρθρογράφος:

«Θα μπορούσα να γεμίσω ένα βιβλίο με όλες τις εκπληκτικές εικόνες που είδα στην Τήνο. Κάθε μία από αυτές μάχονταν σε έναν εσωτερικό διαγωνισμό μέσα μου για το ποιο είναι το πιο όμορφο θέαμα που έχω δει. Κοιτάζοντας από τη μια πλευρά, βλέπεις μικροσκοπικά νησιά να ξεπροβάλλουν από τα γαλάζια νερά…

…κοιτάζοντας από την άλλη πλευρά, βλέπεις τοπία γεμάτα χρώματα σε μεγάλη απόσταση.

Όταν ο ήλιος αρχίζει να πέφτει στον ορίζοντα, λούζοντας όλο το νησί στο χρυσό, γίνεται φανερό ότι αυτό το απροσδόκητο τοπίο είναι ένα από τα πιο όμορφα (και σε μεγάλο βαθμό άγνωστο) στη Γη.

Η εσάνς της Τήνου σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δεν βρίσκεσαι σε έναν τουριστικό προορισμό. Κάποιος θα ευχόταν ότι σε περίπτωση που κάποια στιγμή το νησί δεχθεί μεγάλο κύμα τουριστών, οι κάτοικοι θα τους υποδέχονταν χωρίς να χάσουν την κουλτούρα που κάνει την Τήνο τόσο μοναδική».

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss