Χάρη στην AMD ο ισχυρότερος υπολογιστής στην Ευρώπη

Πόσο πιστεύεις ότι μπορεί να στοιχίζει ένας ακριβός υπολογιστής;  Λάθος: ένας πανάκριβος υπολογιστής. Λάθος: ο ακριβότερος υπολογιστής στην Ευρώπη. Ό,τι κι αν φαντάστηκες, είναι κατά πάσα πιθανότητα λάθος.

Το ακριβότερο -και ισχυρότερο προφανώς- μηχάνημα στη Γηραιά Ήπειρο λέγεται LUMI (είναι το «χιόνι» στα Φινλανδικά) και αποτελεί πρότζεκτ που αναπτύσσουν και χρηματοδοτούν από κοινού η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κοινή Επιχείρηση για την Ευρωπαϊκή Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων (EuroHPC JU). Το κόστος του; «Μόλις» €202 εκατ. (ναι, σωστά διάβασες: διακόσια δύο εκατομμύρια ευρώ).
Το σύστημα προορίζεται να αποτελέσει μία πλατφόρμα διεθνούς έρευνας και συνεργασίας για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της κβαντικής τεχνολογίας καθώς επίσης και άλλες επιστημονικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την ιατρική έρευνα. Το 20% των δυνατοτήτων του μάλιστα πρόκειται να συνεισφέρει σε ενέργειες βιομηχανικής έρευνας και ανάπτυξης για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Το LUMI θα συμβάλλει στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων που αφορούν μεταξύ άλλων το περιβάλλον, τις βιοεπιστήμες, την ιατρική και πολλά άλλα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του προγράμματος, Kimmo Koski.
Φωτογραφία από τις εγκαταστάσεις του LUMI στο datacenter του Kajaani της Φινλανδίας
Το LUMI αποτελείται από 1536 dual-socket nodes επεξεργαστών, καθένα εκ των οποίων διαθέτει επεξεργαστές AMD Milan Epyc και από 256 GB έως και 1024 GB μνήμης. Σε ό,τι αφορά τα γραφικά, εκεί μιλάμε για 2560 nodes με το καθένα να έ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss