Χαστούκι Τραμπ στον Ερντογάν. Προχωράει σε διπλασιασμό των δασμών

Νέο πλήγμα στην τουρκική οικονομία, την ώρα που η λίρα δέχεται τεράστιες πιέσεις και ενισχύονται οι φόβοι για οικονομική κρίση, καταφέρνει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των αμερικανών δασμών στις τουρκικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου με μια ανάρτησή του στο Twitter.

«Μόλις εξουσιοδότησα τον διπλασιασμό των δασμών για χάλυβα και αλουμίνιο όσον αφορά στην Τουρκία, καθώς το νόμισμά τους, η τουρκική λίρα, κατρακυλά γρήγορα έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου μας», γράφει προσθέτοντας πώς οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις «δεν είναι καλές αυτή την στιγμή».

Οι φόροι εισαγωγής για το τουρκικό αλουμίνιο διαμορφώνονται πλέον στο 20% και για το τουρκικό ατσάλι στο 50%.

Mέσα σε λίγα λεπτά από τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου η τουρκική λίρα διολίσθησε ακόμη περισσότερο έναντι του δολαρίου στο  11,4% (ώρα 16:00).

Ερντογάν: Δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο

ΑΠό την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυε λίγο νωρίτερα: «Δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο», σε μια δήλωση που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση TRT. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε από την πλευρά του πως ο Ερντογάν διαβεβαίωσε πως η Τουρκία θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτή την κατάσταση όπως ξεπέρασε και τις πλημμύρες που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην επαρχία Ορντού (βόρεια).

«Με τη βοήθεια του Θεού, θα ξεπεράσουμε τις καταστροφές και, επιπλέον, θα διεξαγάγουμε με επιτυχία τον οικονομικό πόλεμο», δήλωσε, σύμφωνα με το Ανατολή. Είναι οι πρώτες δηλώσεις του Ερντογάν μετά τη σημερινή «βουτιά» της τουρκικής λίρας.

Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τους συμπολίτες του να ανταλλάξουν τα ξένα νομίσματα που έχουν στην κατοχή τους για να στηρίξουν την τουρκική λίρα λέγοντας ότι πρόκειται για «εθνική μάχη» στον «οικονομικό πόλεμο», που έχει κηρυχθεί, όπως υποστήριξε, στην Τουρκία.

«Αν έχετε δολάρια, ευρώ ή χρυσό στο προσκέφαλό σας, πηγαίνετε στις τράπεζες για να τα ανταλλάξετε με τουρκικές λίρες. Είναι μια εθνική μάχη», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Μπαϊμπούρτ (βορειοανατολικά), που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Θα είναι η απάντηση του έθνους μου σε εκείνους που μας κήρυξαν οικονομικό πόλεμο»,  συνέχισε ο Ερντογάν δείχνοντας με το δάκτυλο ένα μυστηριώδες «λόμπι των επιτοκίων» το οποίο δεν προσδιόρισε.

Ερντογάν: Αυτοί έχουν τα δολάρια, εμείς έχουμε τον Θεό μας

Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες «να μην έχουν καμία ανησυχία» εξαιτίας της υποχώρησης της τουρκικής λίρας, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες κατέρριψε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ υπό τον κίνδυνο για ρήξη στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις των δύο συμμαχικών χωρών στο ΝΑΤΟ περνούν κρίση με αφορμή την κράτηση στην Τουρκία του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον με κατηγορίες για τρομοκρατία, γεγονός που οδήγησε μάλιστα στην επιβολή κυρώσεων από την αμερικανική πλευρά εις βάρος δύο εκ των υπουργών του Ερντογάν.

Νωρίς σήμερα η ισοτιμία τουρκικής λίρας-δολαρίου κατέγραφε πτώση μεγαλύτερη του 10%, με την ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να πέφτει στο ιστορικό χαμηλό των 6,4915 λιρών μετά την επιστροφή μιας τουρκικής αντιπροσωπείας από συνομιλίες που είχε στην Ουάσινγκτον χθες Πέμπτη χωρίς να προκύψει κάποια λύση για τη συνεχιζόμενη κρίση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας αργά χθες το βράδυ ο Ερντογάν επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι υπάρχει μια εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας. «Υπάρχουν διάφορες εκστρατείες σε εξέλιξη. Μην δίνετε σημασία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Μην ξεχνάτε, αν έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, τον Θεό μας. Εργαζόμαστε σκληρά. Δείτε πώς είμαστε πριν από 16 χρόνια και δείτε μας σήμερα», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν το σκληρό νόμισμα και τον χρυσό σε λίρες ώστε να ενισχύσουν την τουρκική λίρα που καταρρέει.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss