COP27: Τουλάχιστον 15.000 νεκροί στην Ευρώπη λόγω καύσωνα

Το σύνθημα για την έναρξη της εορταστικής περιόδου έδωσε, όπως κάθε χρόνο, ο Ταξιάρχης Χαλκιδικής, όπου φωταγωγήθηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα.

Τουλάχιστον 15.000 θάνατοι στην Ευρώπη συνδέονται άμεσα με τα σοβαρά κύματα καύσωνα που έπληξαν την ήπειρο το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με εκτίμηση – ακόμη με ελλιπή στοιχεία – που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με αφορμή την COP27, τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα.
Το καλοκαίρι του 2022 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στη Γηραιά Ήπειρο, προκαλώντας πολλαπλά ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας και πυρκαγιές με δραματικές συνέπειες.

«Με βάση τα εθνικά δεδομένα που έχουν ήδη δημοσιευτεί, υπολογίζεται ότι 15.000 άνθρωποι πέθαναν ειδικά από τη ζέστη το 2022», δήλωσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού παραρτήματος του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε.
Αυτός ο απολογισμός, ο οποίος περιλαμβάνει 4.500 θανάτους στη Γερμανία, σχεδόν 4.000 στην Ισπανία, περισσότερους από 3.200 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 1.000 στην Πορτογαλία, «αναμένεται να αυξηθεί, καθώς ορισμένες χώρες έχουν αναφέρει πολύ υψηλούς αριθμούς θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη», διευκρινίζεται.

Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει έτσι ότι το Γαλλικό Ινστιτούτο Στατιστικής, Insee, κατέγραψε υπερ-θνησιμότητα με 11.000 νεκρούς το καλοκαίρι του 2022 σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019 που προηγήθηκε της πανδημίας της Covid, η οποία «πιθανόν» εξηγείται από την πολύ ισχυρή ζέστη που καταγράφηκε συγκεκριμένα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, οι ακραίες θερμοκρασίες ευθύνονται για 148.000 θανάτους στην Ευρώπη τα τελευταία 50 χρόνια.
Με 15.000 θανάτους και πιθανόν περισσότερους σε ένα μόνο έτος, μόνο το 2022 θα αντιπροσώπευε περισσότερο από το 10% αυτού του συνόλου.
«Η κλιματική αλλαγή ήδη μας σκοτώνει, αλλά η ισχυρή δράση σήμερα μπορεί να αποτρέψει περισσότερους θανάτους», τόνισε ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της COP27 στην Αίγυπτο.
Σύμφωνα με έκθεση των Ηνω …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss