Δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά τη νέα τάξη πραγμάτων

Κάποτε μαθαίναμε για μεταγραφές που το κόστος τους έφτανε μέχρι τα 30-40 εκατομμύρια ευρώ και μιλάγαμε για υπέρογκα ποσά. Πλέον τέτοια ποσά είναι κάτι το συνηθισμένο και μεταγραφές που κοστίζουν μέχρι και 80 εκατομμύρια ευρώ, δεν προκαλούν έκπληξη σε κανένα.

Αφθονία. Αυτή είναι η λέξη που χαρακτηρίζει το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Αφθονία ταλέντου, αφθονία ομάδων και φυσικά αφθονία χρήματων. Τόση αφθονία που τείνει να μετατραπεί σε “παράνοια”. Πριν από 6-8 χρόνια τα χρήματα που διέθεταν μεγάλες ομάδες, όπως η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπάγερν, η Γιουβέντους κτλ, δεν ξεπερνούσαν συνολικά τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Πλέον με αυτά τα λεφτά οι προαναφερθέντες ομάδες και άλλες πολλές, τα διαθέτουν για έναν ή για δύο παίχτες το πολύ. Οι μεταγραφές ακόμα και μέτριων παιχτών μπορούν να φτάσουν έως και τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Αύτο όμως το φαινόμενο έχει ξεκινήσει από το πιο εμπορικό και το πιο πλούσιο (σε όλα τα επίπεδα) πρωτάθλημα του κόσμου και μιλάμε φυσικά για την Premier League.

Οι αγγλικοί σύλλογοι ανέκαθεν κοστολογούσαν πολύ ακριβά τους ποδοσφαιριστές τους, πόσο μάλλον όταν οι παίχτες πήγαιναν από τον έναν αγγλικό σύλλογο στον άλλο. Αυτή τη πολιτική λοιπόν άρχιζαν να την εφαρμόζουν και με ομάδες εκτός Βρετανίας. Πουλούσαν και αγόραζαν πολύ ακριβά. Με αυτόν το τρόπο όλες οι μέγαλες ομάδες βρέθηκαν να έχουν στη κατοχή τους αρκετά εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν τα θα τα έβρισκαν ποτέ υπό άλλες συνθήκες. Σε αυτά τα δεδομένα έρχονται να προστεθούν οι Άραβες και Κινέζοι επενδυτές οι οποίοι επενδύουν δισεκατομμύρια ευρώ στο ποδόσφαιρο.

Έτσι τα τελευταία χρόνια η οικονομική δύναμη των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, άρχιζει να κυμαίνεται σε επίπεδα Premier League. Εδώ όμως πρέπει να αναφερθεί ένας βασικός κανόνας του ποδοσφαίρου και της οικονομίας. Όταν οι σύλλογοι έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα χρήματα, οι ποδοσφαιρίστες ζητάνε καλύτερα συμβόλαια με μεγαλύτερες αποδοχές. Και έχουμε φτάσει στο σήμερα. Τα συμβόλαια μεγάλα, οι “μεγαλύτεροι” ποδοσφαιριστές έχουν εκατομμύρια στα πόδια τους, και αυτή είναι η νέα τάξη πραγμάτων στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Ακολουθεί μια λίστα με παραδείγματα μεταγραφών και των αντίστοιχων ποσών τα οποία μπορεί να σας “ζαλίσουν” και να επιβεβαιώσουν ότι λέγαμε προηγουμένως.

Ρομέλου Λουκάκου (80 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ)

Ο Βέλγος επιθετικός μετρά 250 εμφανίσεις σε συλλογικό επίπεδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια (West Brom, Chelsea, Everton) σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας πετύχει 119 γκολ και έχοντας μοιράσει 43 ασσίστ. Ασύλληπτα νούμερα που αποτέλεσαν το “εισιτήριο” για την μεταγραφή του στην Manchester United ένατι του ποσού των 80 εκατομμυρίων ευρώ. Ο μοναδικός της λίστας που δικαιολογεί με τις προηγούμενες εμφανίσεις του, αυτά τα χρήματα.

ΠΟΛ ΠΟΓΚΜΠΑ (105 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ)

Η ακριβότερη έως τώρα μεταγραφή στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο Πολ Πογκμπά είναι μόλις 24, και δείχνει ότι έχει όλα τα φόντα ώστε να “χαράξει” μια μυθική πορεία στο μέλλον. Οι εμφανίσεις του με τη Γιουβέντους έπεισαν την ομάδα του Manchester να δαπανήσει τόσα χρήματα για να τον αποκτήσει, αλλά σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν αποδειχθεί το καλύτερο χαφ στην ιστορία του συλλόγου μιλάμε για ένα υπέρογκο ποσό.

ΑΛΒΑΡΟ ΜΟΡΑΤΑ (80 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ)

Ο Ισπανός φορ που άνηκε μέχρι πρότεινος στη Ρεάλ Μαδρίτης, είναι εξαιρετικός ποδοσφαιριστής. Με τη Ρεάλ Μαδρίτης σε 63 συμμετοχές στο ισπανικό πρωτάθλημα μετρά 25 γκολ και 6 ασσίστ, με τη Γιουβέντους σε 63 εμφανίσεις 15 γκολ και 13 ασσίστ και στο Champions League μετρά συνολικά 35 εμφανίσεις με 11 γκολ και 7 ασσίστ. Συνολικά 126 εμφανίσεις, 51 γκολ και 30 ασσίστ. Είναι αρκετά καλά ποσόστα για έναν εξελίξιμο ποδοσφαριστή όπως ο Μοράτα, αλλά τα 80 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν από την Chelsea, μάλλον θεωρούνται πολλά χρήματα την προκειμένη στιγμή.

ΕΝΤΕΡΣΟΝ (44.5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ)

Την περασμένη σεζόν ο Έντερσον μέτρησε 40 εμφανίσεις με την Μπενφικά και κράτησε ανέπαφη την εστία του 20 φορές. Σύμφωνα με τον τερματοφύλακα-θρύλο Βαν Νίστελ Ρόι, ο Έντερσον έχει την προοπτική να γίνει σε λίγα χρόνια ο κορυφαίος του κόσμου. Η μεταγραφή του σε μεγαλύτερη ομάδα δεν άργησε να έρθει και ο 23χρονος Βραζιλιάνος τερματοφύλακας “μετακόμισε” στη Manchester City για το -υπερβολικό- ποσό των 44.5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο παρεπιπτόντως αποτελεί νούμερο ρεκόρ για χρήματα που έχουν δαπανηθεί για την αγορά τερματοφύλακα!

Βλέποντας τα προηγούμενα παραδείγματα εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι πλέον πόσα που ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια δεν προκαλούν έκπληξη και αναμένουμε την τελική έκβαση της επικείμενης μεταγραφής του Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν που εφόσον ολοκληρωθεί (222 εκατομμύρια εθρώ), θα αποτελέσει την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss