Δένδιας από Αίγυπτο: Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την ταραχώδη κατάσταση στη Λιβύη

Κοινό όραμα των δύο χωρών η ειρήνη και η σταθερότητα στη Ανατολική Μεσόγειο – Τι συζήτησαν στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. 

Σε μια περίοδο κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ο ρόλος των ελληνοαραβικών σχέσεων εξελίσσεται σε ιδιαιτέρως κομβικός και κρίσιμος.
Την ώρα που η Τουρκία επιμένει να απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Ελλάδα και Αίγυπτος δημιουργούν άξονα σταθερότητας απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας βρέθηκε στην Αίγυπτο για συνομιλίες με την ηγεσία της γειτονικής χώρας, λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση του νέου παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι βρέθηκαν οι διαχρονικές στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

[embedded content]

Στις κοινές δηλώσεις, τόσο ο Έλληνας όσο και ο Αιγύπτιος υπουργός έθεσαν ζήτημα νομιμότητας της συμφωνίας και εξέφρασαν τη βούλησή τους για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν υποσκάπτουμε την ασφάλεια της περιοχής» ανέφερε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη «να απαντήσει σε κάθε πρόκληση της Τουρκίας».«Η πρόσφατη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας παραβιάζει τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Επαναλαμβάνω ότι οι προσωρινές κυβερνήσεις δεν μπορούν να συνάψουν διεθνή συμφωνία κανενός είδους» είπε ο Έλληνας υπουργός. Όπως εξήγησε, «η εντολή της κυβέρνησης της Λιβύης έχει λήξει εδώ και καιρό και δεν αντιπροσωπεύει τον λαό της Λιβύης».Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι η Τουρκία εκβιάζοντας την Λιβύη προσπαθεί να δικαιολογήσει ένα τερατούργημα. «Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ταραχώδη κατάσταση στην Λιβύη. Χαίρομαι που αναγγέλλω όλοι οι εμπλεκόμενοι και η ΕΕ έχουν καταγγείλει το μνημόνιο που δεν έχει καμία νόμιμη βάση».
Αύριο, ο Νίκος Δένδιας, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Δημοκρατία της Μάλτας (Βαλέτα), όπου θα έχει συνομιλίες με τον Μελιταίο Υπουργό Εξωτερικών, Ian Borg.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss